Crossfitens många personligheter

Känner du igen dig?

Sebastian Avindell

Jag antar att det inte går att komma ifrån att det inom alla saker i livet finns stereotyper. Den högljudda chefen‌ , den sura grannen‌ och en elak svärmor‌ är bara några exempel. Detsamma gäller i den underbara träningsvärlden. När jag började pumpa på gym slog det mig rätt fort att inte ens här var man förskonad från ytterligheter. Där fanns den brölande biffen‌ , som oavsett om vikten var tung eller lätt lät alla runt omkring förstå att här var minsann en som lyfte på riktigt. Bredvid denne återfanns GASP-nörden‌ , som alltid liknade en reklampelare för det senaste inom kollektionen. Halsband, mjukisbrallor, väskor, you-name-it. Blickade man sedan bort mot kardiohörnan fanns där den ständigt närvarande fettförbrännaren‌ . Som, oavsett när man själv kom till gymmet, stod där. Intensivt trummande på löpband, crosstrainers och stairmasters. Det verkade liksom inte som om hen ens lämnade bygget.

Det ska givetvis tilläggas, så att ingen missförstår, att jag älskar alla dessa karaktärer. Vad vore livet om alla såg ut och betedde sig på samma vis? Dessutom är vi ju alla själv någon sorts stereotyp. Alla berikar vi.

Jag har, som bekant för vissa av er, sedan ett drygt år tillbaka lämnat brölande biffar och kardiofantomer bakom mig, för att istället helt sköta min träning i en crossfitbox‌ . Det har hittills varit en fantastisk resa, som gett mig otroligt mycket glädje. Långsamt har det dock gått upp för mig att inte heller crossfitvärlden är befriad från stereotyper. Tur är väl det. Här kommer således ett litet personporträtt av de olika karaktärer jag träffat på i boxen. Var jag själv passar in, låter jag dock vara osagt.

Allt-är-bättre-med-magnesium-personen

"Bara lite till."
Det brukar i gamla skrifter talas om "manna från himlen", som något fantastiskt. Lite så verkar det vara med magnesium för en del människor i boxen. Allt som överhuvdtaget kan gnidas in, inte bara bör utan SKA ha ett lager magnesium. Att händerna ska ha en dos är på något vis självskrivet. Men, det finns ju så mycket annat som ska ha sin beskärda del också. Stänger. Räcken. Axlar och underarmar. Man kan med fördel även skriva upp dagens pass med magnesium på golvet. Alla ovan uppräknade applikationsplatser för magnesium kan sedan med fördel fyllas på under passet. Gärna både tre och fyra gånger. Följden för oss andra, mindre magnesium-frälsta individer, blir lite som det måste varit för Gustav II Adolf‌ , då han slogs i dimman vid Lützen. Man ser knappt en meter framför sig, insvept i en tät dimma av uppvirvlande magnesium, som täcket allt i hela boxen. Magnesium-älskaren själv finns någonstans därinne i dimman, allt mer lik den där snögubben Olof i "Frost". Fördelen med frosseriet är väl att allt i hela boxen blir lite mer greppbart, vilket väl får anses vara en tröst.

Allt-är-bättre-utan-tröja-personen

Det är inte ens snyggt.
Crossfit har sin vagga i Kalifornien, USA. Där är det varmt, i stort sett året om. Att i den miljön utföra högintensiv träning leder ofrånkomligen till att kroppen blir rätt varm. Då faller det sig rätt naturligt att tjocka t-shirts och andra plagg behöver åka av. Allt för att man som atlet inte ska dö av värmeslag. Det har jag inga synpunkter på. Men. Att i ett tempererat klimat som vårt eget, mitt i vintern, känna behovet av att kasta tröjan redan innan uppvärmningen startat på passet övergår mitt förstånd. Själv står man där, fortfarande frostbiten om kinderna efter att i tio minusgrader sprungit från parkeringen, undvikit tre isbjörnar och fem vargar på vägen. Tanken att ta av sig något klädesplagg är lika främmande som att för en svensk skippa nubben på midsommarafton. Ändå finns dom där, allt-är-bättre-utan-tröjan-personerna. Det spelar liksom ingen roll att de har svindyra Reebok-kläder på sig. Dom ska av. Ju förr desto bättre. Själv kan man bara uppgivet ducka för alla tröjor, linnen och toppar som kommer farande genom luften.

Jag-tränar-överallt-personen

"Jag använder allt det där."
Crossfit är ju av naturen en sport där man måste få ta lite plats. Som gammaldags, hederlig stationsgymnastik. Dock finns det personer i boxarna runt om i världen som tar det här lite till sin spets. De använder en skivstång på ena sidan av salen, parallellt med att paxa tre räcken simultant medan de också nyttjar toaletten. Ska du använda tidtagaruret, har de redan startat en 90 minuters wod. Och gud nåde den som vågar röra klockan under tiden. Den portabla tavlan, som kan användas för att skriva upp dagens pass och också fullklottrad med jag-tränar-överallt-personens femtioelva pass. Således också off-limit. Vågar man sig på att försiktigt närma sig deras område får man lika mycket onda blickar och skäll som när man som turist försöker flytta på en handduk som en tysk bokat en solstol vid poolen med, kvällen innan.

Skamset och lite försiktigt flyttar man sig således in i ett hörn och håller sig där till jag-tränar-överallt-personen valt att lämna boxen.

Koffein-och-skrik-personen

"LÄTT!"

‌ Detta leder obönhörligt till att koffein-och-skrik-personen blir en aning speedad. Lite som Hacke Hackspett‌ på amfetamin. Hen är överallt samtidigt.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Liknar på många sätt den brölande personen som ofta återfinns på konventionella gym. Båda dessa personer har en nästintill skadlig förkärlek för koffein. Det intas i obskyra mängder, både som kaffe, pwo-er och i energidryck. Detta leder obönhörligt till att koffein-och-skrik-personen blir en aning speedad. Lite som Hacke Hackspett‌ på amfetamin. Hen är överallt samtidigt. Detta går dessutom ofta hand i hand med diverse glada tillrop. Klassikern är ”LÄTT!”, gärna efter varje repetition och då helt oberoende av om det är 200 eller 5 kg på stången. Allt är ”LÄTT!”. Skrika kan man även med fördel göra när som helst, allt för att hamna i rätt sinnestämning. Det kan vara en aningen otäckt att träna i samma rum som den här sortens personer. Plötsliga ”LÄTT!”, kan göra vem som helst lite spattig. Hörselkåpor kan således vara att föredra.

Jag-bor-i-boxen-gör-inte-du-det-personen

A Room with a View.
De flesta som gillar crossfit vet vem Dan Bailey är. Bailey, en mycket duktig och erfaren crossfitatlet med fem Games i bagaget, bor på en husbåt. Rätt häftigt kan man tycka, särskilt om man som liten gilladeMacGyver . Dan verkar dock mer uppskatta nomadlivet. Han dyker upp lite här och där i crossfitsammanhang. I en dokumentär om Josh Bridges‌ så hänger Dan i dennes hus. I Rich Froning‌ s biografi beskrivs det att Dan Bailey‌ ett tag bor med Rich och dennes fru. Det är väl helt enkelt som så att vissa personer inte riktigt uppskattar hemmets lugna vrå, även om den så återfinns på en husbåt.

Samma fenomen existerar nog i de flesta boxar runt om i världen. Det spelar ingen roll när på dygnet du tränar, det finns några individer som aldrig verkar lämna lokalen. Gemensamt för dem alla verkar vara att de är unga, ofta studerande och har mycket fritid. Detta brukar dessutom gå hand i hand med en väldigt frågande attityd till oss andra dödliga. Vi som har vanliga jobb och en familj. Jag-bor-i-boxen-personen har väldigt svårt att förstå varför inte alla atleter kör tre Bergeron‌ -pass om dagen, med ett tretimmars yogapass däremellan. Boxluffarna har också en tendens att placera sin utrustning runt om i boxen. Lindor, knäskydd, väskor och shakers flyttar liksom också in i boxen, när jag-bor-i-boxen-personen gör det. Lite som att ha en crossfithustomte, med andra ord.

Sådär då. Det var ett axplock av den färgpalett av människor som utgör en crossfitbox. Har du inte känt igen dig på någon av beskrivningarna så är det nog dags att rannsaka sig själv en aning. Och, ingen får nu ta detta som kritik! Återigen, vad i hela världen vore det här för plats att leva på om alla var av samma skrot och korn? Det berikar! Vill du sedan anamma något av det du ovan läst är det ju bara att slita av dig tröjan, gnida in hela överkroppen magnesium, hälla i dig tre doser PWO samt hitta en bekväm plats i boxen att sova på. Varför göra något med måtta, liksom?

Mer rörelseglädje (och mer magnesium!) åt folket!



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023