Första gången jag lätt förskrämd gled in i en crossfitbox uppmärksammade jag snabbt två saker. Ett: jag var i betydligt sämre form än vad jag själv trodde. Två: ingenstans, förutom på toaletten, fanns det speglar. Uppfödd på gym, där varje vinkel på de hårt förvärvade musklerna ska kunna beskådas var detta lite som att som första människa landa på Mars. Allting kändes märkligt, främmande. Varför finns här inga speglar? Det måste väl finnas? Eller?

Det ska givetvis tilläggas att det mest troligt finns crossfitboxar som har speglar. Måhända tränar du själv på just en sådan. Och det är inget fel i det. Men, jag törs nog påstå att en övervägande majoritet av alla boxar i världen enkom har speglar på toaletten. Och det i sig skickar ett budskap jag uppskattar mycket. Nämligen det att här tränar vi för funktion, inte för utseende. Och nej, innan någon börjar skruva på en brevbomb till undertecknad, så ska jag direkt tillägga att jag inte har något som helst emot dem som tränar enkom för det estetiska. Jag har ju själv gjort det, för sjutton. Nej, istället menar jag att det är ypperligt att det finns alternativ. För det här med att träna för det ytliga, det tilltalar inte alla. Och det har historiskt sett varit mer kvinnor än män som hamnat i kläm på grund av dessa påklistrade skönhetsideal. Och här har crossfit, tillsammans med en del andra idrotter, gjort mycket för att skynda på förändringen. Smal är inte längre detsamma som att vara vacker som kvinna. Stark är det nya. Muskler är inne. Det var sannerligen på tiden.

Intressant är också hur crossfitens VM – Games, har förändrat synen på den tränande kvinnan. För här tävlar män och kvinnor sida vid sida och de kvinnliga stjärnorna strålar nästan mer än sina manliga diton. Sara Sigmundsdottir är ett lika självklart affischnamn som Matt Fraser. Få sporter kan säga detsamma om sina manliga och kvinnliga atleter. Prispengarna är dessutom så gott som desamma, kvinna eller man. Inte heller det hör till det normala, sett till den övriga idrottsvärlden.

Men tillbaka till det här med speglarna. För mig sänder denna avsaknad av reflekterande väggbeklädnad ett starkt budskap, så oändligt viktigt i dagens allt mer ytliga samhälle. Här behövs inte speglar för att se hur perfekt skulpterad vår kropp är – här tränar vi för funktion. För styrka, uthållighet och ett generellt välmående. Inget annat. Det här har också tippat vågskålen i en annan högst fördelaktig riktning. Nämligen att det är okej för även kvinnor att få muskler. När idealbilden av en kvinnlig individ flyttats bort från en size zero-modell med bröstimplantat, till någon som kan vara precis som hon själv vill vara, då är vi sannerligen inne på rätt spår. På samma vis har de spegellösa väggarna hjälpt till att minska klyftorna mellan killar och tjejer när det kommer till hur vi tränar. För, i crossfit tränar alla samtidigt. Det finns inga kill- respektive tjejgrupper. Och hur mäktigt är inte det budskapet vi skickar, särskilt till våra unga? Bland ungdomar är det ju annars precis tvärtom, när det kommer till idrott. Det är då de delas upp i grupper, enkom beroende av vad de råkar vara födda med mellan benen. Inte här inte. Inga speglar och på lika villkor.

Några av er kanske tänker att jag brer på lite för mycket nu, att jag rent av överdrivet. Jag förstår hur ni tänker, men låt mig förklara varför jag anser detta så fantastiskt. Det är helt enkelt som så här vi förändrar attityder i samhället. Inte genom politiska beslut, inte på grund av upprop på sociala medier, utan ute i verkligheten. Från rötterna. Om killar och tjejer redan från barnsben får träna tillsammans, istället för på olika tillfällen och på olika vis, så sätter vi så att säga standarden. Nämligen att det är lika mycket i sin ordning att träna bara för att bli stark, som att göra det för att få en snygg kropp. Eller för den delen båda samtidigt.

För om vi fortsätter på den här inslagna vägen, ja då kan det som jag ser det bara bli bättre. Ingen ung kvinna, tant eller tjej kommer någonsin behöva höra att ”de ser ut som en kille”. Ingen aspirerande Wonder Woman kommer kvävas i sin linda, bara för att någon tycker att tunga vikter är för killar allena. Och, vill man inte träna enkom för att se ”bra ut”, så ska det banne mig finnas alternativ. Så som crossfit. Eller styrkelyft. Eller golf. Är ni med på hur jag menar? Därför är det bra att det inte finns några speglar i crossfitboxar. För det ger i alla fall mig hopp om en framtid där muskler är för alla och där vem som helst kan träna, med lika förutsättningar.