Din guide till att börja med crossfit

Nu ska här planeras.

Sebastian Avindell

Hösten står och knackar på dörren. Efter en sommar som den vi fått uppleva kanske många drar en lättnadens suck. Äntligen lite kyla och regn. Äntligen lite lagom, som det ska vara.
Men. Höst innebär inte bara kallt väder och att Ernst Kirchsteiger får sätta på sig en murrig tröja. Det är också, för de allra flesta av oss, starten på lite mer fasta rutiner. Grillen ställs undan och kalendern kommer fram. Nu ska här planeras.

Med detta törs också många i vårt avlånga land testa något nytt. Det ligger på något vis i höstens natur. Kanske är du en av alla dem, du som läser detta. Du såg några lättklädda atleter på teve som såg ut att vara huggna ur granit. Du hörde en kollega på jobbet tala sig varm om något hen kallade crossfit. Så.

Svalt och skönt, murrig tröja och rutiner. Nu tänker du testa crossfit.

Men så står du där, med ryggsäcken över axeln och med gympaskorna i handen därhemma. Allt känns plötsligt inte lika självklart längre. Tvivlet har slagit klorna i dig. Det här med crossfit. Det verkar väldigt svårt. Komplicerat och långt mer avancerat än allt som du tidigare testat på. Kanske är det lika bra att hoppa över alltsammans?

Men jag är här för att säga: "nehej du, det är det inte!"

Du ska av mig få, törs jag påstå, det bästa mest handfasta råd du kan få på vägen till ditt nya crossfitliv. Så, misströsta icke! Håll kvar i skorna en stund till. Låt ryggsäcken hänga där den är.

För, det är inte alls så komplicerat som det kan verka vid första anblick. Skalar du bort alla de där neonfärgade kläderna, blåser bort det tjocka lagret av magnesium och lär dig att förstå den ibland obegripliga svengelskan, så kommer du inse att det här är en sport som passar alla. Problemet med att crossfit ibland kan te sig komplicerat ligger egentligen inte i sportens egen natur. Snarare är det oss människor i stort det är fel på. Hur då?, frågar du nu. Låt mig förklara.

Är det något som är snett med dagens samhälle (utöver allt för mycket annat), så är det helt enkelt att vi har för bråttom. Allt ska gå i rasande fart och gör det inte det, ja då är det knappast lönt att ens lägga ned tid på. Vi ska sova sju kvartar i timmen, jobba 28 timmar per dygn och dessutom hinna med både träning och vänner bredvid allt detta. Undra sen på att vi och våra medmänniskor går in i väggen likt flugor som mosas mot vindrutan på en bil. Tyvärr är detta en mentalitet som vi tar med oss in i allt. Så även i nya sporter. Och det är då det blir komplicerat.

Jag vill nog hävda att vi var aningen smartare förr. Eller, vi lät åtminstone saker ta sin tid. Det fanns inte tillgång till internet, allt gick inte att googla på en sekund. Skulle Leif, 38 år, till exempel lära sig att springa så började han med att jogga lite försiktigt i spåret. En, två gånger i veckan fick räcka, och dessutom kunde detta enkelt utföras i de gamla mjukisbyxorna som låg längst in i garderoben. Enkelt. Smidigt. Inte hjärnkirurgi.

Är det så det ser ut idag? Nej. Vilket för oss till problemet. De flesta som är sugna på crossfit vänder sig naturligt till det allvetande internet. Det är där de får se på dokumentärerna med de coola atleterna. Det är där de läser på om ifall crossfit faktiskt ändå inte är en sekt, så som deras mamma varnat dem för. Så långt gott och väl. Men sen då? Precis. Sen dyker det upp tusen förslag på träningsprogram. Dito många förslag på vad den som tränar det ska äta. Och, som grädde på moset slängs det in några fräsiga annonser också, där funktionskläder som för tjugo år sedan enbart bars av astronauter trängs med skor i regnbågens alla färger. Och. Vad. Händer. Då?

Precis. Allt ska gå fort. Reptilhjärnan kopplar in. Allt ska hända nu, eller allra helst igår! Du vill ju bli bra på crossfit, lika bra att kötta på direkt! Och så sitter nybörjaren där med ett träningsprogram för flera hundra kronor i månaden, som kräver tvåtimmarssessioner sex dagar i veckan plus en aktiv återhämtningsdag. Rörelser som nybörjaren inte ens visste om existerade ska plötsligt utföras med kraft och med lastad skivstång. Undra på att det blir komplicerat. Undra på att en del stackare skadar sig.

Applicera samma scenario på i stort sätt vad som helst. Hur knasigt vore det inte om en ny aspirerande styrkelyftare direkt köpte en trikå och lastade på 250 kg på stången, redo att böja? En nybörjarlöpare som dag två anmäler sig till ett ultramaraton?

Och därför blir mitt råd till dig, du käre nybörjare som är sugen på crossfit, något mycket enkelt och trivialt. Det innefattar ingen hemlig formula, inga knep som kommer göra dig till ett monster i boxen. Jag kommer inte tipsa om genvägar av den enkla anledningen att det helt enkelt inte finns några. Mitt råd och min fasta övertygelse är istället detta : våga vara ny! Njut av att vara det och skynda långsamt!

Det kommer komma en tid för avancerad programmering, för två pass om dagen och endast kött och sötpotatis till föda. Tiden kommer då även du kommer snacka svengelska och ha tights som skulle göra vilken superhjälte som helst avundssjuk. Men, tills dess: skynda för farao långsamt!

Gå på nybörjarklasser. Lyssna och lär dig rörelserna från grunden. Jag vet att det är lätt att snegla på de där galningarna som kastar upp vikter över huvudet som om det vore papper. Jag vet också att du vill göra det, och det är bra. Men, den tiden är inte nu. Nu är tiden för dig att vara ny och bara hänga med. Att inse att det inte ligger någon som helst prestige i att inte köra på standardvikter. Att inse att det här med att skala träningspassen faktiskt har en genuin grundtanke. På så vis kommer du snabbt upptäcka att crossfit inte är så komplicerat. Du kommer hitta den där communityn (det som din mamma kallar en sekt) som alla tjatar om och få en andra familj. Dessutom kommer du, mest troligt, bli bättre tränad än du någonsin tidigare varit bara av att hänga med på resan.

Men. Du måste våga låta det ta tid, okej? Rom byggdes inte på en dag.

Var modig.

Var ny!

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023