Som dietist får jag ofta frågan om specifika livsmedel eller maträtter är nyttiga eller onyttiga. Samtidigt kan ordet nyttigt vara problematiskt som begrepp. Vi behöver nämligen ta hänsyn till att alla individer har olika behov och att vad som gör nytta skiljer sig därför från individ till individ. Vi kan alltså inte dela in livsmedel i nyttigt eller onyttigt för alla. Däremot kan livsmedel vara mer eller mindre nyttiga för olika individer, det kan dessutom skilja sig åt för samma individ i olika sammanhang. Så mitt svar är som regel, ”det beror på.”

Hur nyttigt är det egentligen? Det skiljer sig åt mellan olika individer.

Livsmedel som gör nytta för någon i ett sammanhang behöver inte alls göra nytta för någon annan i ett annat sammanhang. Bra mat för en maratonlöpare är inte alltid samma som för en stillasittande individ som kämpar med övervikt. Maratonlöparen kan exempelvis behöva lägga fokus på mer energirik mat för att lyckas tillgodose sitt energibehov. Den stillasittande individen behöver å andra sidan mer mättande och energisnål mat. 

Ett annat exempel är att för någon med järnbrist och har svårt att tillgodose sitt behov kan ett bra pålägg på smörgåsen vara leverpastej. Men för en individ som redan äter mycket rött kött och chark? Ja, då är ett bättre val kanske ägg, ost eller mosad avokado för att hålla nere på sitt intag av chark.  

I vilket sammanhang?

Vilken mat som gör nytta kan dessutom skilja sig åt för samma individ i olika sammanhang. Snabba kolhydrater kan vara ett bra val om du sprungit en längre sträcka och vill ha snabb återhämtning. Samt lättare få i dig lite extra kalorier. Men om du varit stillasittande största delen av dagen kan det i de flesta fall vara bra att fokusera på mer fiberrika kolhydratskällor. Eller har du under en period ätit samma maträtt dag efter dag? Då är det nyttigare att byta mot något annat för att variera näringsintaget. Även om maträtten i sig består av bra mat.  

Hur nyttigt är det egentligen? I jämförelse med vad?

En tredje faktor att ta hänsyn till är i jämförelse med vad? Dricker du mycket sockersötad läsk är ett bättre alternativ lightläsk i syfte att minska intaget av socker. Men vatten är i sin tur ett bättre val än lightläsk. Bakar du en kaka med mindre smör blir den ett bättre alternativ till originalet om syftet är att dra ner på fettet. Men i jämförelse med att fika på morotstavar blir inte den nya kakan lika nyttig. 

Titta på helheten, snarare än enskilda livsmedel

Avslutningsvis finns det inga livsmedel som är så nyttiga att du måste äta dem. Det finns inte heller några livsmedel som är så pass onyttiga att du behöver utesluta dem helt ur din kost. I stället för att lägga fokus på enskilda livsmedel är det bättre att se över helheten i sin kost. Vi äter sällan enskilda råvaror och vad som är bra beror på hur mycket du äter, tillsammans med vad, individuella behov samt hur kosten ser ut i övrigt. 


Photo by Luisa Brimble on Unsplash