Man kanske ska undvika att slå med en pinne på getingbon. Det leder sällan till något gott, så att säga. Men, ibland kan jag inte riktigt låta bli, trots att jag vet att utgången kanske inte blir den bästa. Ungefär som när man äter en bytta glass, en påse bullar och tre chokladkakor på en kväll. Det blir sällan bra, men då och då måste det ändå göras. 

Så, ska vi tjuren vid hornen då? Muskler och crossfit var det ja. 

Eftersom jag rör mig i crossfitskrået, både i den fysiska men också i den virtuella världen, stöter jag då och då på de där tråkiga kommentarerna. Ni vet, dom där som saknar grund eller ståndpunkt, och ibland bara verkar vara skrivna i stunder av den djupaste affekt. 

Ibland gör dom mig ledsen, ibland arg. Då och då reagerar jag med att bli obstinat men allra mest blir jag faktiskt mest trött. Trött och uppgiven. Hela debatten skulle varje gång kunna avslutats tämligen enkelt, jag skulle kunna slänga in en bild på när Calvin Keyser-Allen vann en av bodybuildingklasserna under fjolårets Tyngre Classic, samma helg som han tävlade på absoluta toppnivå i crossfit. Så. Ridå, micdrop, Avindell out‌ och allt det där. Men det skulle ändå lämna i alla fall mig med en del tankar kvar i dom där små grå i huvudet. 

Som, varför envisas folk med att hacka på andras intressen? Måste man ständigt vädra sina åsikter? Och, varför sura på någon som, precis som du, gillar att testa den egna kroppens gränser? Jag fattar inte. Det går inte in i min tankevärld. För mig vore det ungefär samma sak som om min granne köpte en gul bil och rullade upp den framför huset. Direkt skulle då jag, som inte gillar gult, slänga upp fönstret och fullkomligt vråla: “DU VET ATT GULT ÄR FULT VA?! ALLA TYCKER DET!”. Vad fyller den handlingen för funktion?

Men, tillbaka till sakfrågan då, får man inga muskler av crossfit? Jo. Det klart man får. Idrottsformen består, bland annat, av tunga olympiska lyft, gymnastik och klassiska egna kroppstyngdsövningar så som armhävningar, dips och chins. Om man inte fick ökad muskelmassa av det här skulle man således trotsa fysikens alla lagar. Belasta dina muskler tills sönderfall uppstår, som kroppen sedan återuppbygger, så fungerar ju all muskeluppbyggnad, oavsett vad du pysslar med. Så visst bygger crossfit muskler. Men, vad sporten däremot INTE gör är att bygga muskler på samma vis som vid exempelvis en klassisk bodybuilding-splitt. Du vet, bröst/mage ena dagen och axlar/armar den andra. Men, det är ju heller inte meningen, eller hur? Jag tränar inte crossfit för att primärt få större biceps, lika lite som en bodybuilder lyfter vikter för att få till en bättre handstand pushup, eller hur? Men, det betyder ju inte att crossfit som sådant inte bygger muskler. Det hela bottnar ju helt enkelt i att vi har olika mål med vår träning. Och, kan inte det bara få vara okej? 

Jag kan se tjusning i nästa alla sporter. Sätta mig in i vad just den formen av fysisk rörelse kan tänkas erbjuda sina utövare. Att jag sedan inte för mitt liv skulle vilja syssla med fotboll, hockey eller professionell fia-med-knuff är en helt annan femma. Jag flippar inte ut på att någon annan gillar det, skriver inte en hånfull kommentar på någons fia-bild. “DU VET ATT FIA MED KNUFF INTE BYGGER MUSKLER VA?!”. Nej. För det vore ju inte riktigt klokt, eller hur? Precis. 

Så jo, crossfit bygger muskler, oavsett vad du må tycka om saken. Men nej, det kanske inte bygger såna muskler som du vill ha eller gillar. Men, det kanske kan få vara okej att det är så? Alla behöver måhända inte uppskatta samma saker som just du själv? Och tycker du att det är mycket crossfitbilder i det sociala flödet är det ju bara att sålla i det, eller hur? Eller ännu hellre, stäng av telefonen och göra några curls istället. Det bygger biceps, har jag hört. 

Mer rörelseglädje (och mindre nättroll!) åt folket!