På lika villkor

Nu är det OK för ALLA att vara starka.

Sebastian Avindell

Stanna upp för ett ögonblick, och minns din ungdoms skolgymnastik. Visst kan du komma ihåg lukten av gympasal och höra hur din lärare vissla i pipan? Kanske kan du också dra dig till minnes hur du och Danne spelade innebandy och kickade fotboll. Säkert dyker det även upp bilder om den där stackars killen som alltid blev vald sist. Men, nu frågar jag dig: minns du, du som är kille, några tjejer? Du kanske kan dra dig till minnes några stycken, hon den där med blont hår som var bra på fotboll "för att vara tjej"‌ . Kanske minns du även den där andra som var så bollrädd att hon skrek så fort något runt kom på tal?

Och du tjej, hur minns du egentligen de här lektionerna? En övervägande majoritet av er ser troligen en lektion fylld av stökiga killar och påtvingade regler av gympaläraren om att alla lag på innebandyn var "tvungna att ha minst en tjej på plan hela tiden"‌ , med högljudda protester och himlande ögon från grabbarna som följd. Jag säger inte att alla upplevt det här. Men många känner säkert igen sig. Redan här sattes på något märkligt vis en standard för både killar och tjejer, nämligen det att tjejer mest var i vägen. De hade liksom inte riktigt på idrotten att göra. Är det då märkligt att färre tjejer än killar satsar på en idrott? När de liksom förpassats till avbytarbänken, bara för att de är tjejer, redan på skolgymnastiken?

En del vatten har, som tur är, flutit under broarna sedan dess. Mycket har blivit till det bättre. Att idrott och hälsa som ämne knappt längre existerar i skolans späckade schema är dock ett ämne för en annan krönika. Det som långsamt har blivit bättre (men sannerligen inte är ens i närheten bra nog ännu) är att tjejer inte bara behöver träna fotboll och orientering längre. Det börjar långsamt bli okej att vara stark som tjej, inte bara "stark för att VARA tjej"‌ .

‌ Det börjar långsamt bli okej att vara stark som tjej, inte bara "stark för att VARA tjej".
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Det här har lett till massor av fantastiska saker. Sverige som nation har fått flertalet mycket duktiga kvinnliga lyftare. Tjejer lyfter skrot som aldrig förr på vilket gym du än går in på. Och så har vi ju det där med CrossFit, där Sveriges tjejer på senare år rejält visat framfötterna.

Just CrossFit har tagit det självklara med att tjejer ska få ha muskler till en ny nivå och skapat något som är rätt unikt i tävlingsvärlden: partävlingar. Visst, det finns pardans och mixade lag i exempelvis hästsport. Säkert även inom andra idrotter jag glömt. Men partävlingar inom CrossFit får ändå anses som något speciellt. Kvinna och man tävlar sida vid sida, på lika villkor. Precis som det ska vara. Vissa kritiker till CrossFit brukar dock här haja till, och upprört härja om att "Varför ska tjejer ha en egen viktgräns vid övningar? Och tävlingar? Va? VA?!"‌ . Som om det på något vis vore nedvärderande. Faktum är ju, trots allt, att kvinnor som regel har mindre muskelmassa än män. Biologin har liksom bestämt det så. Och vill man bli upprörd över det faktumet får man antingen vända sig till Gud i himmelen, om man tror på sådant, eller ilsket skrika sig hes på evolutionen. Att tävla med olika vikt är således inte på något vis förringande, det är istället en förutsättning för att man ska kunna tävla ihop. På lika villkor. Det är ljusår ifrån den där eländiga gympalektionen med "minst en tjej i laget"‌ .

*

‌* På lika villkor.

Under Tyngre Tango fick vi alla se ett otal med exempel på kvinnlig styrka. Så som under buddy-carry, där många av tjejerna fick bära på killar som i flera av fallen säkert vägde dubbelt så mycket som dom själva. Det är idrottsligt fantastiskt att få se mixade lag tävla mot varandra. Något jag särskilt tar med mig ifrån Tango är när Calvin Keyser-Allen lyfter upp sin lagkamrat Sara Armanius i ringarna. Inte för att hon är kvinna och han är man, utan för att hon helt sonika var något för kort för att nå upp på ett bra sätt. Väl uppe såg det ut som om Armanius‌ aldrig gjort annat än hängt i ett par ringar. Hon behövde inga jäkla handikapp för att "hon är tjej"‌ . Ni vet, som när tjejerna körde mot killarna på skolfotbollen? Det, synbart obetydliga och hjälpande lyftet blev för mig lite av essensen för hela tävlingen. Fantastiska atleter som tävlar sida vid sida. Som hjälps åt, oavsett om man råkar vara tjej eller kille. Vackrare idrottsögonblick är nog svårare att hitta.

Sådana här saker tror jag är otroligt viktigt att vi visar våra barn och ungdomar. För det är där vi sätter standarden för framtiden. Om våra små knattar ser att alla, oavsett om man råkar vara tjej eller kille, kan tävla tillsammans blir det som den mest naturliga sak i världen. Som det ju faktiskt borde vara. Som det ju helt enkelt är. Därför vill jag ha mer mixade lag på tävlingar, jag vill se mer urstarka kvinnliga styrkelyftare och stenhårda donnor så som Christy Bacon i "Gladiatorerna". För det är dom som krattar manegen för framtida krutpaket till tjejer. Som kan tävla jämsides männen. På lika villkor.

Mer rörelseglädje (och lika villkor) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023