Den 50:e upplagan av Mr Olympia är så till ända, och efter att ha fjuttat på midnattsoljan här hemma framför webstreamen så är det med blandade känslor vi kan blicka fram mot nästa år.

Några av de tävlande överraskade positivt, medan en del andra fick oss att utstöta aningen mer uppgivna suckar. Det kan ju kännas lite märkligt att med duktiga doser Häagen-Dasz‌ i skrinet sitta här och kommentera andras fysiska status, men det är ett kors jag utan att blinka bär rätt över ryggen [(1)].

Inför finalen var det kul att se några av de gamla mästarna på scenen igen, även Ronnie Colemans numera knaggliga gång [(2)]. Det kan med all tydlighet också konstateras att sporten aldrig kommer få en bättre ambassadör än Arnold Schwarzenegger‌ . Hans bidrag till verksamheten som den ser ut idag är omöjlig att bortse från, och i alla former av offentliga sammanhang är det han som äger arenan. Trots att han här hade sällskap även av de båda 8-faldiga mästarna Lee Haney‌ och Ronnie Coleman‌ .

Det var som tidigare rapporterats stökigt både på presskonferensen i torsdags och under fredagens förbedömning, vilka båda utgjorde en sorts scenisk fond som denna final – den 50:e – skulle avgöras under. De aktuella huvudpersonerna – läs Phil Heath‌ och Kai Greene‌ – verkade dock båda haft sittningar med Dhalai Lama under natten. Därför gick hela finalen lugnt och stilla till väga.

Precis som vi alla misstänkte redan i går [(3)] så vann Phil Heath‌ sin fjärde titel. Phil, och alla andra toppnamn i årets startfält, får sina utlåtanden här nedan.


1. PHIL HEATH, USA
Stabilt, skulle man kunna säga. Och trots att formen inte var riktigt knivskarp så måste man ändå imponeras av prestationen. Han pallade trycket, och han levererade raka domarettor.

Vårt betyg: 9‌
*Vår rank: 1

‌* Phil Heath – klar vinnare utan att vara som bäst.

2. KAI GREENE, USA
Jag hade nog räknat med en sämre version av Kai än den som klev upp. Oerhört köttig, och oerhört bra posering. Rent symmetriskt lider han en del av de långa benen och den korta ryggen, men så fort han flexar så glömmer man det snabbt. Skönt också att den aggressiva versionen av Kai försvann. Under den efterföljande intervjun var han sin vanliga, nästan pårökt, flummiga jag igen. 

Vårt betyg: 8,75‌
*Vår rank: 2

‌* Kai Greene – ruggigt bra som tvåa. 

3. SHAWN RHODEN, USA
Överraskande bra, och därför överraskande högt upp i listan. Har en helt bländande underkropp, och en siluett hämtad från Mordor. Precis som Kai var han bättre till finalen. Misstänker att detta är hans max.

Vårt betyg: 7‌
*Vår rank: 3

‌* Shawn Rhoden överraskade.

4. DENNIS WOLF, TYSKLAND
Kanske aningen fylligare under finalen, och fortfarande i kanske sitt livs tävlingsform. Att han såg lång ut är nog inget han vill höra, men dessvärre var det sant. Trots det lyfter jag min hatt. 

Vårt betyg: 6,5‌
*Vår rank: 4

‌* Dennis Wolf var i form.

5. DEXTER JACKSON, USA
Som att han precis steg ut ur en tidsmaskin från 8 år tillbaka var han där. En oerhört bra kroppsbyggare, som genom åren skämt bort oss formmässigt. Tjänade ett par extra poäng på konkurrenterna i finalen, då han var ännu bättre.

Vårt betyg: 6‌
*Vår rank: 5

‌* Dexter Jackson var som Dexter brukar. Fantastisk.

6. BRANCH WARREN, USA
En av fältets stora överraskningar. Köttig, bucklig och i bra form. Smal midja (!) och grymma ben. En riktig blåställsbyggare, minsann.

Vårt betyg: 4,5‌
*Vår rank: 8

‌* Branch Warren bättre än på länge.

7. MAMDOUH ESSBIAY, EGYPTEN
Big Ramy är verkligen precis det. Med denna tävling är det min uppfattning att byggarvärlden – inklusive undertecknad – nu insett att han är på riktigt. Och dessutom riktigt bra. I min bok slog han Branch [(4)].

Vårt betyg: 5,5‌
*Vår rank: 6

‌* "Big Ramy" – ett riktigt monster. 

8. VICTOR MARTINEZ, DOMINIKANSKA REPUBLIKEN
Otroligt trevligt att se Victor. På riktigt. Han är extremt vid med runda bulliga muskler, och en smal midja. Tyckte han såg fylligare ut i finalen, dock inte riktigt lika skarp. Det finns hopp. Victor är nog inte helt färdig i sporten.

Vårt betyg: 5‌
*Vår rank: 7

‌* Victor var nästan som förr. Mycket lovande.

9. STEVE KUCLO, USA
Klart bättre i finalen, torrare och mer detaljerad. Agerade här på sitt absoluta maximum.

Vårt betyg: 4‌
*Vår rank: 10

‌* Steve Kuclo maxade.

10. JUAN MOREL, USA
Mycket trevlig bekantskap. Snygg, harmonisk och symmetrisk fysik, som dessutom presenterades i riktigt bra tävlingsform. Aningen liten för en bättre placering dock.

Vårt betyg: 4,25‌
*Vår rank: 9

‌* Juan Morel var bra.

Bilder från eastlabs – foto: Igor Kopcek


Övriga (ej betygsatta)
11. Johnnie Jackson, USA

  1. Roelly Winklaar, Curacao
  2. Fred Smalls, USA
  3. Jonathan DeLaRosa, USA
  4. William Bonac, Holland
  5. Ibrahim Fahim, Egypten
  6. Jojo Ntiforo, USA