Så lyckas du med hälsosamma matval när du är på språng
Jag vet, många upplever att det är knepigt att upprätthålla en vettig kost om man ska äta lunch eller middag ute och när man är på resande fot. Men det går faktiskt att hitta bra mat även på restaurang och på språng. Dock kan man behöva tänka till lite extra.
Jag vill börja med att påpeka att om du äter på restaurang någon gång ibland så behöver inte måltiden vara så optimal som möjligt. Men för den som äter lunch ute nästan dagligen, reser mycket i jobbet eller ska iväg på en längre resa kan det vara bra att tänka till.
Det gäller även att vara medveten om vad hälsosamt innebär för dig? För någon handlar det endast om att få till en så näringsrik måltid som möjligt medan det för andra även handlar om att hålla nere på kalorierna.
På restaurang
Ett bra knep om du ska äta på restaurang är att titta på tillagningsmetoder. Vill du hålla nere energiinnehållet i måltiden, leta gärna efter mat som är ångad, kokt, rostad, ugnsbakad eller grillad.
För att få en välbalanserad måltid kan det vara bra om måltiden innehåller en proteinkälla såsom fisk, skaldjur, kyckling, nötkött, tofu eller bönor och linser samt någon kolhydrathälla såsom potatis, ris, bulgur, quinoa eller rotfrukter.
Försök att begränsa intaget av pizza, pajer, gratänger och liknande rätter, då de ofta innehåller mycket mättat fett. Även friterad mat gör måltiden mer energirik och kan vara bra att begränsa om du vill hålla nere på energiintaget. Vad gäller såser, så brukar ofta tomatsås vara ett mer energisnålt alternativ. Ett annat tips är att be om såsen vid sidan av och ta en mindre mängd.
För ökad näring och mättnad är grönsaker alltid ett bra val. Var inte heller rädd för att specialbeställa – det går ofta att få extra grönsaker till måltiden eller byta ut pommes frites mot en annan kolhydratkälla, om du önskar det.
Att äta sallad
På restaurang och café finns ofta sallad som ett alternativ, numera finns det även många olika salladsbarer där man kan sätta samman sin egen sallad. Men bara för att man väljer en sallad behöver det inte vara en bra sammansatt måltid. Många sallader innehåller exempelvis endast lite gröna blad och minimalt med andra ingredienser såsom kyckling, fisk, tofu och grova grönsaker, vilket innebär att måltiden inte mättar särskilt bra.
Andra sallader innehåller mycket ostar och dressingar vilket innebär att mängden mättat fett och energi kan dra iväg samtidigt som man knappt får några kolhydrater alls i sin måltid.
Men det går att få till en riktigt bra måltid beroende på salladens innehåll.
En bra sammansatt sallad innehåller både kolhydrater, protein samt nyttiga fetter. Fokusera gärna på en fiberrik kolhydratkälla om du önskar en mättande måltid såsom potatis, quinoa, bulgur eller svart ris, även pasta kan fungera fint som kolhydratkälla. Därtill är det bra att ha med någon form av proteinkälla såsom kyckling, fisk/skaldjur eller vegetariskt alternativ såsom tofu, linser eller bönor. När det kommer till fett så fokusera gärna på nyttiga omättade fetter som finns i nötter, frön, fet fisk och avokado. Fyll även här gärna på ordentligt med grönsaker.
På sushibaren
Sushi är något många ser som ett av de hälsosammaste alternativen när man ska äta ute. Sushi innehåller både fisk, skaldjur och avokado vilket är näringsrika livsmedel. Dock beror det mycket på vad sushin består av. Ofta innehåller riset en del tillsatt socker och i vissa varianter är fisken friterad och ibland är sushin toppad eller fylld med majonnäs.
För att få till en så bra sammansatt måltid som möjligt kan det vara bra att satsa på lax, tonfisk, avokado, omelett och räkor. Ett ytterligare tips är att addera edamamebönor som tillbehör för ökad mättnad.
På vissa sushirestauranger finns även pokébowl på menyn. De innehåller ofta gott om grönsaker och du kan vanligtvis välja mellan fisk, kyckling, skaldjur eller ett vegetariskt alternativ som proteinkälla. Ibland serveras pokébowl med exempelvis svart eller brunt ris, vilket ger mer fibrer och näring än vitt ris. Om du vill minska kaloriinnehållet i måltiden kan du be om dressingen vid sidan av och ta en mindre mängd.
I mataffären
Är du på resande fot, eller på jobbet men inte tagit med lunchlåda kan mataffären vara ett bra alternativ. I mataffären finns det mycket livsmedel som kan ätas utan tillagning. Exempel på bra proteinkällor är räkor, grillad kyckling, färdiglagad och skivad kyckling från kyldisken, tonfisk på burk, makrill i tomatsås och lax alternativt färdigkokta linser, kikärtor eller bönor på tetra.
Som kolhydratkälla finns det ibland förpackningar med färdigkokt matvete, bulgur eller ris. Ett fiberrikt bröd, till exempel grovt libabröd, kan också vara ett bra alternativ.
Som sås kan du använda färdig hummus, salsa eller yoghurt. I grönsaksavdelningen finns mängder av alternativ, såsom färdiga mixar med gröna blad, strimlad vitkål, rivna morötter och små tomater. Allt detta kan du blanda ihop till en sallad eller göra en wrap med libabröd.
Lycka till!
Photo by Tristan Colangelo, Shawn Ang, Taylor Kiser, Helga Christina & Benziad on Unsplash