Det här kommer troligen bli lite av en ”no shit, Sherlock”-artikel för de flesta som brukar läsa här på tyngre eller följa mig på sociala medier, men efter att ha skrivit artiklar på nätet i snart 10 år nu så har jag lärt mig att det många gånger är väldigt bra att påpeka det som många kan uppleva som uppenbart. Det är dock inte uppenbart för alla människor och det är säkert några av dessa som också kommer läsa det här, även om de i efterhand aldrig skulle erkänna att de tillhörde den kategorin.

Jag har skrivit många gånger om att sockersötad läsk [(1)] är något som du i princip aldrig bör dricka. Det är givetvis inte jordens undergång, eller ens något att bry sig om, i fall du gör det vid något enstaka tillfälle på semestern eller liknande, men överlag så är sockersötad läsk väldigt dåligt. De kan försämra din hälsa även om du bibehåller samma vikt och överlag så kommer de att öka risken ganska markant (jämfört med andra livsmedel) för att du faktiskt också ska gå upp i vikt och då får du flera negativa hälsoeffekter från det. Jag har summerat det mesta kring det här i artiklarna, ”Läsk – världens sämsta livsmedel?” och ”Du kan inte ”kompensera” för skitmat med motion” på Träningslära respektive TränaStyrka.

Jag tror också att gemene man idag överlag är väl bekant med att läsk är dåligt för dig. Tyvärr är det dock många människor som inte gör kopplingen mellan socker i läsken och socker i andra drycker. De inser inte att om socker i läsk har en viss effekt så kanske den har samma effekt i andra liknande drycker. När jag skriver om sockersötad läsk brukar jag ganska ofta också säga att det av allt att döma gäller alla former av drycker sötade med socker. Det finns också studier på barn där man visat att så lite som 25 cl av en fruktdryck med socker i ökar risken för övervikt och studier på vuxna som visat att juice troligen kan ha samma effekt.

Personligen tror jag att sockret i drycken är det som är det stora problemet och att de här fynden därför kan generaliseras till alla former av drycker med socker i. Men om du läst min bok Skitmat så vet du att det är många andra egenskaper i livsmedel förutom dess innehåll av kolhydrater, fett och protein som påverkar hur mycket du äter av dem och det skulle faktiskt kunna gälla här med. Till exempel skulle kolsyran i läsk ha en effekt som gör att vi uppskattar att dricka den mer, det känns bra i munnen helt enkelt. Och då drycken innehåller kalorier så blir det att vi dricker fler kalorier när vi dricker något som vi tycker om mer. Koffein i drycker är också något som det faktiskt redan finns en del evidens för att det gör så att vi dricker mer. Så Coca Cola är sannolikt värre än Fanta, även om båda är usla dryckval.

Att gemene man inte riktigt hängt med på att andra drycker med socker sannolikt är precis lika dåligt som sockersötad läsk finns det en hel del studier som ger stöd för. Överlag så bedömer folk till exempel sportdrycker som nyttigare än läsk trots att mängden socker i princip är identisk (1). I USA har man under det senaste årtiondet faktiskt sett en förändring där färre unga dricker sockersötad läsk men istället har de börjat dricka mer av sportdrycker och energidrycker. Här under kan du se ett diagram som illustrerar detta taget från studien som gjorde att jag skriver det här inlägget idag (2).

Det som gör studien intressant förutom diagrammet här ovanför är för att det är den första studien jag har sett där man faktiskt har undersökt effekten av sportdrycker specifikt på människors vikt. I diskussionsdelen till studien står det också att studien är den första så om det finns någon tidigare studie så har den inte varit särskilt bra med tanke på att få verkar ha lagt märke till den. Tidigare studier har istället tittat på läsk specifikt eller klumpat ihop alla former av drycker med socker i till en enda kategori.

Hur som helst så fann man i den här studien att ju mer sportdryck som barnen och ungdomarna mellan 9-16 år drack, desto mer tenderade de att gå upp i vikt. Då barn växer i den åldern är det givetvis väntat att de går upp i vikt och det jag talar om här är ”för mycket” av det goda, alltså i princip onödig fettmassa även om det inte mättes specifikt.

Storleken på effekten som man såg i studien var i enlighet med effekten från sockersötad läsk vilket alltså antyder att det främst är sockret i drycken som är orsaken. Det utesluter ju inte att annat inverkar men det stärker bilden av att socker i dryck inte är något som folk bör dricka överlag.

Summering

Sportdrycker verkar vara precis lika dåligt för dig som sockersötad läsk. Ingen större överraskning egentligen men det är som sagt bra att påminna sig om den här typen av saker. Läsk är inte dåligt eftersom det heter läsk utan läsk är dåligt eftersom det innehåller tomma kalorier i form av socker upplöst i drycken.

Sportdrycker är något som du kan använda dig av när du ska utföra något längre konditionsarbete eller du behöver återhämta dig väldigt snabbt mellan två hårda matcher/tävlingar under samma dag. Till exempel vid ett maraton eller en fotbollsturnering. Du kan läsa mer om när sportdryck verkligen kan vara något att dricka i Sportdryck och prestationsförmåga i verkligheten.

° ° ° 

Jacob Gudiol‌  är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)