Stress är inte någonting som du bara utsätter din kropp för när du tränar utan vi upplever också stress i vardagen. Det som gör stress lite speciellt är att det verkar som att flera olika typer av stress alla har någon slags universell påverkan på vår kapacitet att prestera och återhämta oss.

Jag har tidigare skrivit om en studie här på Tyngre där man visade att stress före en prestation gör att prestationen ofta upplevs tyngre än normalt och prestationen kan också bli försämrad, Mental trötthet och försämrad prestationsförmåga.

Jag har även tidigare på Träningslära skrivit om en studie där man fann att personer som upplevde en större stress i vardagen också fick sämre träningsresultat än personer som upplevde mindre stress trots att de två grupperna genomförde identiska träningspass, Stress försämrar dina träningsresultat.

Nyligen stötte jag även på en studie från 2014 där man mer specifikt mätte återhämtningsförmågan efter ett tuffare träningspass och resultatet i studien blev att personer som upplevde sig mer stressade också återhämtade sig sämre efter träningen (1).

Jag hade tänkt skriva lite mer ingående kring den här studien men Yann Le Meur‌ , som jag tipsade om i min förra artikelserie kring hur jag håller mig uppdaterad kring studier och nyheter kring träning, kost och hälsa, hade redan gjort den här snygga grafiken. Så jag visar den J

Det blir alltså mer och mer tydligt att all form av stress kommer att kunna påverka din prestationsförmåga för stunden, din återhämtning efter träningen och dina mer långsiktiga träningsresultat. Ett bra sätt att se på det hela är modellen Fitness-Fatigue‌ som jag har skrivit om på Träningslära, Två olika modeller till anpassning vid träning. Det är enligt mig en väldigt nyttig modell att nyttja när man tänker kring träning och återhämtning. Det kluriga är sedan bara att försöka lista ut hur stor påverkan faktiskt är från olika typer av träning och hur just du reagerar. För hur man kan hantera stress är väldigt individuellt från person till person.

° ° °

Jacob Gudiol‌  är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)