Mästare in spe?

Huka er, CBB-killar på höstens SM. Det är en ny sheriff i stan. Ja, eller nästan ny. Fredrik Ström är hans namn och han kan mycket väl vinna hela klabbet.

Alex Danielsson

Det finns ett antal comebacker man minns. Michael Jordans‌ triumfartade återkomst 1995 [(1)], Björn Borgs‌ inte fullt lika lyckosamma försök att återvända till världstennisen 1991, och Kenny Bräcks‌ fantastiska comeback i Indy500 2005 [(2)]. Alla minnesvärda fast på olika sätt.

Jag kommer i tillägg till dessa också minnas en av de tävlande på vårens upplaga av Tyngre Classic lite extra, en som där också gjorde en form av comeback. Fredrik Ström, från Hudiksvall, tävlandes för IronWorks i Sundsvall, såg jag segra redan 2005, och redan då var han på ren svenska svinbra. Ett antal starter till blev det därefter, men segrarna har uteblivit. Fram till nu.

Några veckor innan tävlingen började bilder på Fredrik läcka ut på sociala medier, och redan då slogs man av hans fantastiska kombination av kvaliteter: massa, symmetri och inte minst hans hårdhet. Men kunde han verkligen väga in? Han såg förbannat köttig ut, och det såg inte ut att finnas något kvar att ta av.

En av de absolut roligaste aspekterna med Classic Bodybuilding är att deltagarna nästan alltid är i bra tävlingsform. Killarna tvingas ju väga in till sin egen längd varför de helt enkelt inte har utrymme att bära på ett uns oönskat kroppsfett. Därför ser vi väldigt ofta tävlande i sylvass författning, påfallande ofta rejält bättre än i byggarklasserna. Men det Fredrik visade upp en vecka före tävling, då vägandes 7 kg mer än vad han fick tävla i, var i någon sorts egen liga. 

Långskånken Fredrik (han är 190 cm) är uppväxt spelandes fotboll, och det var länge huvudspåret. Som 11-åring fick han en skivstång som hans far gjutit i betong, och den var länge en bra kompis. Några år senare gick det som det brukar: intresset för träning tog över helt.

– Haha, ja jag var tidigt fascinerad av muskler efter att man började leka med He-man och liknande figurer‌ , minns Fredrik.

Under högstadiet fick han dessutom möjlighet att träna på Fritt Val-lektionerna, även om det på den tiden mest var bröst och biceps som gällde. Sakta men säkert växte han och med det även ambitionerna. Samtidigt hade han också hittat en ytterligare källa till inspiration: muskeltidningar.

– Jag slukade allt jag kom över, och jag tror faktiskt att jag fortfarande har kvar mitt första nummer av B&K Sports Magazine.‌

Fredrik kunde också inspireras av människor i sin omgivning. Tidigt lärde han känna den ambitiöse tungviktaren Per Juhl, som redan då hade nosat på tävlingsscenen. Och av honom fick Fredrik till slut både kraft och mod att själv våga närma sig en tävlingssatsning. Ett par år senare blev Fredrik fyra i sin första start 2004, och vann redan året efter. Han vilade ett par år, och kom tillbaka 2007 med ett SM-brons. Vilade ytterligare tre år, denna gång utan att lyckas särskilt bra när han klev upp igen. 

Fram hit hade Fredrik tävlat i bodybuilding, i tungvikt. När Fredrik väl bestämde sig för att 2013 tävla i CBB så blev resan aningen tuffare. Fredrik hade tävlat på cirka 106 kg när han var som hårdast, men nu var han tvungen att gå ner mer. Ganska mycket mer. När man ser hans tränings- och dietschema nedan så fattar man att han lyckades väga in och kom därifrån med ett SM-silver.

*

– Ja, det var härligt… Men att vinna är alltid det ultimata målet. Därför kan man säga att jag då var nöjd men inte mätt vare sig fysiskt eller på tävlingsmässiga framgångar.‌*

Så han laddade om. Filade på svagheter, förbättrade sig och gjorde vad han kunde. Men han tog det lugnt och stilla. Två år skulle det ta till nästa comeback, till nästa tävling. Åtta veckor före Tyngre Classic inledde Fredrik sin tävlingsdiet, då vägandes 110 kg i redan bra form. Förhoppningen var att han skulle kunna sträcka på sig till att vara 191 cm hög, vilket hade gjort att han fick väga 99 kg. Mätstickan stannade dock på 190 cm prick varför 98 kg var hans max. 

Som vi nämnde tidigare så vägde han 7 kg för mycket en vecka före tävling. Om han då var orolig att klara invägningen? Inte alls. Dessutom fanns där alltid reservplanen att tävla i byggningen istället om det skulle klicka. Istället genomled han en tillvaro helt utan kolhydrater och vätska under de sista skälvande dygnen [(3)]. Och det gick som det skulle – han vann. Både sin klass och overall. Därmed seglar han upp som ett av de hetaste medaljtipsen inför höstens SM. Kan han rent av vinna? 

*

– Jag vill absolut vinna SM, men vet ju aldrig hur killarna man möter ser ut. Jag kan bara försöka göra mitt bästa och komma in riktigt vass. Det enda jag kan garantera är att de andra får kämpa för att slå mig i alla fall. Och jag kommer självklart att anmäla mig även tillTyngre Classic II.‌*

Det primära målet för Fredrik är därmed satt. Ett annat är att också få representera Sverige på Nordiska Mästerskapen eller andra internationella mästerskap framöver.

Oavsett var denna hyvens kille tar vägen så kommer träningen alltid finnas där som en naturlig bas vid sidan av tandborstning och nummer 2. Han gör det för att må bra och är därför vad han själv betraktar som allätare inom träning, med skidåkning och löpträning som självklara komplement. Och kanske ligger hemligheten någonstans där?

Håll utkik efter Fredrik i höst!

Bilderna tagna på IronWorks, Sundsvall.

° ° °

FAKTA
‌ Namn: Fredrik Ström
Ålder: 38 år
Vikt: On 98 off sällan över 110
Längd: 190 cm
Geografi: Bor och född i Hudiksvall
Yrke: Utbildad elektriker samt personligtränare och kostrådgivare
Civilstånd: Ensamstående med en son på 12 år
Sponsorer: För en dialog med ett större företag men kan i dagsläget inte avslöja något ännu.
Tränar på: Hudiksvalls gym, samt lägger några pass på Per Juhls nyöppnade P-Gym i Ilsbo.
Tävlar för: Team IronWorks i Sundsvall pga vår trevlige vän Lars Berglund.
Coach: Har ingen coach men vill tacka Felix Perez för fin assistans backstage på Tyngre Classic.

MERITER
‌ 2004 4:a Luciapokalen, +90 kg
2005 1:a Luciapokalen, +95 kg
2007 3:a SM, +100 kg
2010 x Lucia Classic Pro
2013 2:a SM, CBB +180 cm
2015 1:a Tyngre Classic, CBB +180 samt overall

”När det gäller vad jag är mest stolt över så väger det jämt mellan Lucia-vinsten och Tyngre Classic, men jag lever i nuet så måste ju säga att formen och det jag presenterade på Tyngre Classic är jag jävligt nöjd med!”

TRÄNING
En dag under diet:
‌ Morgonpromenad, 90 minuter
Pass 1 i gymmet ca 25 minuter, och därefter cykel 20 minuter
Pass 2 i gymmet ca 40 minuter, och därefter cykel 20 minuter

Dag 1: Rygg
Dag 2: Bröst/mage
Dag 3: Biceps/triceps
Dag 4: Baksida ben/vader
Dag 5: Framsida ben
Dag 6: Axlar

”Detta rullar på tills jag känner att jag behöver en vilodag, ibland två på en vecka ibland ingen vila under två veckor... Lite hur det passar med livet i övrigt…” 

DIET – SISTA TRE VECKORNA
‌ Mål 1: 80 g havregryn, 3 dl minimjölk, 60 g whey
Mål 2: 250 g minikeso, fyra skivor linfrö delikatessknäcke, fyra äggvitor med kaviar
Mål 3: 40 g riskakor, 30 g whey efter träningspass nr 1
Sedan 800 g torsk, 100 g jasminris fördelat på tre mål under dagen
‌ Mål 7: 70 g riskakor, 40 g whey efter träningspass nr 2
Mål 8: 250 g minikeso, fyra skivor linfrö delikatessknäcke och fyra äggvitor som kvällsmål

”Till det massor av grönsaker. Och sammanlagt en liter minimjölk under dagen, förutom sista veckan.”

FREDRIKS FRAMGÅNGSTIPS
‌ * Skynda långsamt

  • Hitta glädjen i att träna
  • Lyssna på kroppen
  • De sista tre veckorna innan tävling är det pannbenet som gäller
  • När du tycker du är i bra form kan du alltid plocka 5 kg till...

° ° °


Liknande artiklar
Fitness: EM-segraren Rickard Andersson Wigh

Vi snackar med den nybakade Europamästaren i Classic Physique – Rickard Andersson Wigh. Hör honom berätta om hur allt började, om sitt storslam på SM och när han fattade att han nu vunnit EM-guld.

16 maj 2024

Fitness: Marcus Udd om nya mål

Vår evige favorit Marcus Udd gästar radion. Hör allt om hans träning och kost, men också om hans spännande planer inför framtiden.

29 apr. 2024

Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Tätt intill med Robert Berg

En av våra absoluta favoriter återvänder till podden. Robert Berg, alltigenom ultrabegåvad på vad han än gör, berättar om läget.

12 dec. 2022

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

Boijas 5 tips för trädgårdsträningen

Redaktionsfavoriten Niklas Boija lägger ut texten om hur du håller fysiken i trim hemma i trädgården i sommar.

Alex Danielsson

5 juli 2022

"Tack till Tyngre"

En inspirerande sommarhälsning från vår vän och mentor Ove Rytter.

Alex Danielsson

24 juni 2022

Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Samirs 5 tips för rygg i världsklass

Bästa sättet att träna rygg? Lär dig från en av våra bästa kroppsbyggare. Samir är ett fysiskt fenomen med en rygg som verkligen utvecklats.

Alex Danielsson

13 juni 2022

2 x Karro och Patricia!

2 x Karro och Patricia! När de nu slår sina redaktionella påsar ihop så händer det grejer, kan vi lova. På riktigt.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Linus 6 favoritövningar för armar!

Linus 6 favoritövningar för armar, här är de!

Alex Danielsson

14 apr. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

Fredrik Ström mot 4:e raka i Solnahallen

Fredrik Ström mot 4:e raka i Solnahallen. Vi träffar CBB-stjärnan Fredrik Ström som här ger oss receptet för att ta sig i fysisk storform.

7 apr. 2022

Att tävla i fitness med diabetes – med Alexander Pålsmarker

Inspirerande snack med en av de mest spännande namnen inför Tyngre Classic. Möt Alexander Pålsmarker, som trots sin diabetes kämpar mot storformen.

7 mars 2022

EM i styrkelyft 2021 – bilder och tankar!

Några bilder och några tankar från EM i Västerås.

Alex Danielsson

13 dec. 2021

Tyngre X – vårt nästa fitnessevent

Alex & Andreas berättar om planerna på att återigen arrangera en fitnesstävling. Eventet går under namnet Tyngre X och genomförs i Stockholm den 9-10 april.

14 okt. 2021

Troive The Trooper

Snitsaren Martin Troive Eklund hinner precis hem från debuten som bodybuilder i Sandefjord innan vi ringer på. Bra snack om vägen till att äntligen få tävla igen, om vilken som egentligen är hans favoritgren och om hans framtida mål.

13 sep. 2021

QUEEN!

Du som inte fått nog av Patricia Strenius efter hennes sjukt meriterande fjärdeplats på OS i Tokyo kan skatta dig lycklig. Vi har här samlat alla våra poddar där hon medverkat och dessutom kryddat med hennes enormt inspirerande sommarprat. Enjoy!

Tyngre

9 aug. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Manne tillbaka – om löpning, missbruk och kvinnoben

Världens bästa Manne Forssberg gästar podden igen, denna gång för att primärt ge oss dagsläget kring sin egen träning. Men också för att ge Alex värdefulla tips om löpning och konditionsträningen. Efter det hinner vi dessutom gå igenom de sista två dagarna av EM i fitness.

20 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

EM-snack!

På plats från EM-tävlingarna i fitness i Santa Susanna berättar Alex om intrycken och känslorna hittills, men såklart också om det inledande guldregnet för svensk del.

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Robert Berg tillbaka på radion!

Långt och ingående snack med en av våra absoluta favoriter. Om hur han började träna och hur han blev en av våra allra bästa i både styrkelyft, Athletic Fitness, CBB och tyngdlyftning.

1 mars 2021

Symmetritjuven Robert Berg

Fredrik & Ashkan surrar med symmetritjuven Robert Berg om allt mellan vader och egen kroppsmålning.

6 feb. 2021

Tätt intill med Linus

Vi tar oss tillbaka till hur allt började för Jätten från Slätten, eller Linus Carlén som han också heter.

25 jan. 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021