Det finns ett antal comebacker man minns. Michael Jordans triumfartade återkomst 1995 [(1)], Björn Borgs inte fullt lika lyckosamma försök att återvända till världstennisen 1991, och Kenny Bräcks fantastiska comeback i Indy500 2005 [(2)]. Alla minnesvärda fast på olika sätt.
Jag kommer i tillägg till dessa också minnas en av de tävlande på vårens upplaga av Tyngre Classic lite extra, en som där också gjorde en form av comeback. Fredrik Ström, från Hudiksvall, tävlandes för IronWorks i Sundsvall, såg jag segra redan 2005, och redan då var han på ren svenska svinbra. Ett antal starter till blev det därefter, men segrarna har uteblivit. Fram till nu.
Några veckor innan tävlingen började bilder på Fredrik läcka ut på sociala medier, och redan då slogs man av hans fantastiska kombination av kvaliteter: massa, symmetri och inte minst hans hårdhet. Men kunde han verkligen väga in? Han såg förbannat köttig ut, och det såg inte ut att finnas något kvar att ta av.
En av de absolut roligaste aspekterna med Classic Bodybuilding är att deltagarna nästan alltid är i bra tävlingsform. Killarna tvingas ju väga in till sin egen längd varför de helt enkelt inte har utrymme att bära på ett uns oönskat kroppsfett. Därför ser vi väldigt ofta tävlande i sylvass författning, påfallande ofta rejält bättre än i byggarklasserna. Men det Fredrik visade upp en vecka före tävling, då vägandes 7 kg mer än vad han fick tävla i, var i någon sorts egen liga.
Långskånken Fredrik (han är 190 cm) är uppväxt spelandes fotboll, och det var länge huvudspåret. Som 11-åring fick han en skivstång som hans far gjutit i betong, och den var länge en bra kompis. Några år senare gick det som det brukar: intresset för träning tog över helt.
– Haha, ja jag var tidigt fascinerad av muskler efter att man började leka med He-man och liknande figurer , minns Fredrik.
Under högstadiet fick han dessutom möjlighet att träna på Fritt Val-lektionerna, även om det på den tiden mest var bröst och biceps som gällde. Sakta men säkert växte han och med det även ambitionerna. Samtidigt hade han också hittat en ytterligare källa till inspiration: muskeltidningar.
– Jag slukade allt jag kom över, och jag tror faktiskt att jag fortfarande har kvar mitt första nummer av B&K Sports Magazine.
Fredrik kunde också inspireras av människor i sin omgivning. Tidigt lärde han känna den ambitiöse tungviktaren Per Juhl, som redan då hade nosat på tävlingsscenen. Och av honom fick Fredrik till slut både kraft och mod att själv våga närma sig en tävlingssatsning. Ett par år senare blev Fredrik fyra i sin första start 2004, och vann redan året efter. Han vilade ett par år, och kom tillbaka 2007 med ett SM-brons. Vilade ytterligare tre år, denna gång utan att lyckas särskilt bra när han klev upp igen.
Fram hit hade Fredrik tävlat i bodybuilding, i tungvikt. När Fredrik väl bestämde sig för att 2013 tävla i CBB så blev resan aningen tuffare. Fredrik hade tävlat på cirka 106 kg när han var som hårdast, men nu var han tvungen att gå ner mer. Ganska mycket mer. När man ser hans tränings- och dietschema nedan så fattar man att han lyckades väga in och kom därifrån med ett SM-silver.
*
– Ja, det var härligt… Men att vinna är alltid det ultimata målet. Därför kan man säga att jag då var nöjd men inte mätt vare sig fysiskt eller på tävlingsmässiga framgångar.*
Så han laddade om. Filade på svagheter, förbättrade sig och gjorde vad han kunde. Men han tog det lugnt och stilla. Två år skulle det ta till nästa comeback, till nästa tävling. Åtta veckor före Tyngre Classic inledde Fredrik sin tävlingsdiet, då vägandes 110 kg i redan bra form. Förhoppningen var att han skulle kunna sträcka på sig till att vara 191 cm hög, vilket hade gjort att han fick väga 99 kg. Mätstickan stannade dock på 190 cm prick varför 98 kg var hans max.
Som vi nämnde tidigare så vägde han 7 kg för mycket en vecka före tävling. Om han då var orolig att klara invägningen? Inte alls. Dessutom fanns där alltid reservplanen att tävla i byggningen istället om det skulle klicka. Istället genomled han en tillvaro helt utan kolhydrater och vätska under de sista skälvande dygnen [(3)]. Och det gick som det skulle – han vann. Både sin klass och overall. Därmed seglar han upp som ett av de hetaste medaljtipsen inför höstens SM. Kan han rent av vinna?
*
– Jag vill absolut vinna SM, men vet ju aldrig hur killarna man möter ser ut. Jag kan bara försöka göra mitt bästa och komma in riktigt vass. Det enda jag kan garantera är att de andra får kämpa för att slå mig i alla fall. Och jag kommer självklart att anmäla mig även tillTyngre Classic II.*
Det primära målet för Fredrik är därmed satt. Ett annat är att också få representera Sverige på Nordiska Mästerskapen eller andra internationella mästerskap framöver.
Oavsett var denna hyvens kille tar vägen så kommer träningen alltid finnas där som en naturlig bas vid sidan av tandborstning och nummer 2. Han gör det för att må bra och är därför vad han själv betraktar som allätare inom träning, med skidåkning och löpträning som självklara komplement. Och kanske ligger hemligheten någonstans där?
Håll utkik efter Fredrik i höst!
Bilderna tagna på IronWorks, Sundsvall.
° ° °
FAKTA
Namn: Fredrik Ström
Ålder: 38 år
Vikt: On 98 off sällan över 110
Längd: 190 cm
Geografi: Bor och född i Hudiksvall
Yrke: Utbildad elektriker samt personligtränare och kostrådgivare
Civilstånd: Ensamstående med en son på 12 år
Sponsorer: För en dialog med ett större företag men kan i dagsläget inte avslöja något ännu.
Tränar på: Hudiksvalls gym, samt lägger några pass på Per Juhls nyöppnade P-Gym i Ilsbo.
Tävlar för: Team IronWorks i Sundsvall pga vår trevlige vän Lars Berglund.
Coach: Har ingen coach men vill tacka Felix Perez för fin assistans backstage på Tyngre Classic.
MERITER
2004 4:a Luciapokalen, +90 kg
2005 1:a Luciapokalen, +95 kg
2007 3:a SM, +100 kg
2010 x Lucia Classic Pro
2013 2:a SM, CBB +180 cm
2015 1:a Tyngre Classic, CBB +180 samt overall
”När det gäller vad jag är mest stolt över så väger det jämt mellan Lucia-vinsten och Tyngre Classic, men jag lever i nuet så måste ju säga att formen och det jag presenterade på Tyngre Classic är jag jävligt nöjd med!”
TRÄNING
En dag under diet:
Morgonpromenad, 90 minuter
Pass 1 i gymmet ca 25 minuter, och därefter cykel 20 minuter
Pass 2 i gymmet ca 40 minuter, och därefter cykel 20 minuter
Dag 1: Rygg
Dag 2: Bröst/mage
Dag 3: Biceps/triceps
Dag 4: Baksida ben/vader
Dag 5: Framsida ben
Dag 6: Axlar
”Detta rullar på tills jag känner att jag behöver en vilodag, ibland två på en vecka ibland ingen vila under två veckor... Lite hur det passar med livet i övrigt…”
DIET – SISTA TRE VECKORNA
Mål 1: 80 g havregryn, 3 dl minimjölk, 60 g whey
Mål 2: 250 g minikeso, fyra skivor linfrö delikatessknäcke, fyra äggvitor med kaviar
Mål 3: 40 g riskakor, 30 g whey efter träningspass nr 1
Sedan 800 g torsk, 100 g jasminris fördelat på tre mål under dagen
Mål 7: 70 g riskakor, 40 g whey efter träningspass nr 2
Mål 8: 250 g minikeso, fyra skivor linfrö delikatessknäcke och fyra äggvitor som kvällsmål
”Till det massor av grönsaker. Och sammanlagt en liter minimjölk under dagen, förutom sista veckan.”
FREDRIKS FRAMGÅNGSTIPS
* Skynda långsamt
- Hitta glädjen i att träna
- Lyssna på kroppen
- De sista tre veckorna innan tävling är det pannbenet som gäller
- När du tycker du är i bra form kan du alltid plocka 5 kg till...
° ° °