5 myter kring träning och kost

Vi listar fem vanliga påståenden kring träning och kost där allting pekar mot att de är fel, men där många ändå fortsätter framföra dem som sanningar.

Jacob Gudiol

Det råder ingen brist på myter och överdrifter när det kommer till träning, kost och hälsa. Många saker som påstås är egentligen påhittade från mer eller mindre ingenting och de går egentligen inte att avfärda helt som myter. Det är mer bara att påståendena framställs som fakta när de egentligen ofta bara är påhittade.

Vissa påståenden som görs är däremot undersökta ganska väl numera och antingen har man visat direkt att de är felaktiga eller så har man i alla fall inte sett någon antydan om att påståendena skulle vara sanna utan allt det som finns pekar istället mot att de är felaktiga.

Här är en kort lista på fem vanliga sådana påstående kring träning och kost där allting pekar mot att de är fel men många fortsätter ändå att framföra dem som sanningar.

1. Sötningsmedel är sämre eller lika dåligt som socker

Det finns inga belägg alls för detta påstående. I alla studier där man jämför sötningsmedel med socker så blir utfallet bättre med sötningsmedel i stället för socker. Det gäller både när det gäller dryck och livsmedel.

Det här innebär givetvis inte att sötningsmedel är bra. Rent krasst så ger det ju ingen näring alls så som bäst kan man säga att det är neutralt och i vissa situationer där de ersätter socker så är det ett bättre alternativ än det sockrade alternativet.

Å andra sidan så skulle det rent hypotetisk kunna göra någonting aningen sämre om man tillför sötningsmedel till något där man annars inte skulle ha haft någonting i. Om du till exempel sötar gröten med lite sötningsmedel istället för att äta den naturell. Rent näringsmässigt blir ju sötningsmedel neutralt men den extra sötman kan rent hypotetiskt få en att äta mer än man tänkt eller behöver och därför öka risken för övervikt.

När det gäller att sötningsmedel i sig skulle öka på ett sötsug och sen i efterhand leda till att man äter mer socker vid andra tillfällen så finns det inga belägg alls för det påståendet trots att man får höra det mer eller mindre hela tiden. Från de interventionsstudier som finns på människor så verkar det snarare som att människor har ett visst ”behov” eller sug av att äta något sött och vissa verkar kunna tillfredsställa det behovet med hjälp av sötningsmedel istället för socker. Så sötningsmedel tillfredsställer sötsuget så man äter mindre socker istället.

2. Bara elitidrottare kan ha nytta av kosttillskott

Det här är ett av de vanligaste argumentet du får höra när det gäller kosttillskott. Kosttillskott ska, som namnet i princip avslöjar, utgöra ett tillskott till kosten. Det viktigaste är därför självklart att du äter en bra kost.

Med det sagt så är det väldigt mycket begärt att alla människor ska äta perfekt och ju mindre dedikerade människor är till sin träning desto mer osannolikt är det att de har den där perfekta kosthållningen.

Vissa kosttillskott tillför även extra saker som i princip är omöjliga att få i sig via kosten. Kreatin är ett sådant exempel på kosttillskott där du tillför någonting i mängder som du inte kommer att få i dig via kosten där den extra mängden sen bidrar till bättre träningsresultat.

3. Barn som styrketränar stannar i växten

Det här är egentligen inte en regelrätt myt då det inte är motbevisat att det faktiskt är så. Problemet är bara att det aldrig fanns några belägg för det från början. Alla varningar som har florerat om att barn riskerar att stanna i växten är alltså baserade på ingenting.

Troligen kommer det från någon lös hypotes om att styrketräning skulle belasta tillväxtzonerna i benen hos unga så kraftigt så att de sluts i förväg. Det finns dock inga belägg för det.

De senaste tio åren ungefär har det kommit flera kunskapssammanställningar kring styrketräning för barn och ungdomar och alla har dragit slutsatsen att det inte finns några belägg för oron att styrketräning ska leda till att man stannar i växten (1, 2, 3).

4. Konditionsidrottare ska inte styrketräna med tunga vikter

Det här är förhoppningsvis en myt som är på väg att dö ut men med tanke på de kommentarer som jag stöter på i sociala medier ibland så är det nog ändå en hel del som håller fast vid sin gamla tro att styrketräning inte är någonting för konditionsidrottare.

Bland de som ändå tror att styrketräning kan göra nytta för dem så är det också vanligt att man tror att styrketräningen ska utföras med lite lättare vikter och ganska många repetitioner.

Ser man till forskningen så är det däremot tydligt att styrketräning kan förbättra prestationen för konditionsidrottare och det är främst tung styrketräning som gör nytta. Du kan läsa mer om detta i artikeln, Styrketräning för konditionsidrottare.

5. Stillasittande är det nya röka

Det här är en ganska färsk myt som började spridas för bara några år sedan. Det man har funnit de senaste 10 åren ungefär är att det verkar finnas negativa hälsoeffekter av att vara stilla under en lång tid på dagen. Man kallar ofta denna tid när folk är stilla för stillasittande men i själva verket så handlar det mer om alla typer av situationer är still så det kan vara att du ligger ner, sitter eller står upp still på samma plats.

Om du lever ett liv där du lätt hamnar i den här typen av situationer är det därför en bra idé att ta en paus på kanske 5 minuter varje timme där du rör på kroppen.

De negativa effekterna från stillasittande är dock inte i närheten av de negativa effekterna du får från rökning. Det finns idag till och med data som pekar mot att om du bara rör på dig tillräckligt under andra tider på dagen så är de negativa effekterna från ”stillasittande” inte längre påtagliga.

Den här myten av vi även diskuterat mer ingående i Tyngre Träningssnack i avsnittet ”Myter och grundlösa påståenden”.

Mer läsning och lyssning

Om du gillar den här typen av information och att få lära dig mer kring myter och missuppfattningar så missa inte avsnittet ”Myter, trams, överdrifter och sanningar” av Tyngre Träningssnack samt avsnittet ”Myter och grundlösa påståenden” med samma podcast.

Föredrar du att läsa så finns även artikeln ”De 7 största lögnerna och överdrifterna från populära kostdokumentärer” och ”Råd om viktnedgång du inte ska lyssna på” här på Tyngre.


Liknande artiklar
När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024