Det råder ingen brist på myter och överdrifter när det kommer till träning, kost och hälsa. Många saker som påstås är egentligen påhittade från mer eller mindre ingenting och de går egentligen inte att avfärda helt som myter. Det är mer bara att påståendena framställs som fakta när de egentligen ofta bara är påhittade.
Vissa påståenden som görs är däremot undersökta ganska väl numera och antingen har man visat direkt att de är felaktiga eller så har man i alla fall inte sett någon antydan om att påståendena skulle vara sanna utan allt det som finns pekar istället mot att de är felaktiga.
Här är en kort lista på fem vanliga sådana påstående kring träning och kost där allting pekar mot att de är fel men många fortsätter ändå att framföra dem som sanningar.
1. Sötningsmedel är sämre eller lika dåligt som socker
Det finns inga belägg alls för detta påstående. I alla studier där man jämför sötningsmedel med socker så blir utfallet bättre med sötningsmedel i stället för socker. Det gäller både när det gäller dryck och livsmedel.
Det här innebär givetvis inte att sötningsmedel är bra. Rent krasst så ger det ju ingen näring alls så som bäst kan man säga att det är neutralt och i vissa situationer där de ersätter socker så är det ett bättre alternativ än det sockrade alternativet.
Å andra sidan så skulle det rent hypotetisk kunna göra någonting aningen sämre om man tillför sötningsmedel till något där man annars inte skulle ha haft någonting i. Om du till exempel sötar gröten med lite sötningsmedel istället för att äta den naturell. Rent näringsmässigt blir ju sötningsmedel neutralt men den extra sötman kan rent hypotetiskt få en att äta mer än man tänkt eller behöver och därför öka risken för övervikt.
När det gäller att sötningsmedel i sig skulle öka på ett sötsug och sen i efterhand leda till att man äter mer socker vid andra tillfällen så finns det inga belägg alls för det påståendet trots att man får höra det mer eller mindre hela tiden. Från de interventionsstudier som finns på människor så verkar det snarare som att människor har ett visst ”behov” eller sug av att äta något sött och vissa verkar kunna tillfredsställa det behovet med hjälp av sötningsmedel istället för socker. Så sötningsmedel tillfredsställer sötsuget så man äter mindre socker istället.
2. Bara elitidrottare kan ha nytta av kosttillskott
Det här är ett av de vanligaste argumentet du får höra när det gäller kosttillskott. Kosttillskott ska, som namnet i princip avslöjar, utgöra ett tillskott till kosten. Det viktigaste är därför självklart att du äter en bra kost.
Med det sagt så är det väldigt mycket begärt att alla människor ska äta perfekt och ju mindre dedikerade människor är till sin träning desto mer osannolikt är det att de har den där perfekta kosthållningen.
Vissa kosttillskott tillför även extra saker som i princip är omöjliga att få i sig via kosten. Kreatin är ett sådant exempel på kosttillskott där du tillför någonting i mängder som du inte kommer att få i dig via kosten där den extra mängden sen bidrar till bättre träningsresultat.
3. Barn som styrketränar stannar i växten
Det här är egentligen inte en regelrätt myt då det inte är motbevisat att det faktiskt är så. Problemet är bara att det aldrig fanns några belägg för det från början. Alla varningar som har florerat om att barn riskerar att stanna i växten är alltså baserade på ingenting.
Troligen kommer det från någon lös hypotes om att styrketräning skulle belasta tillväxtzonerna i benen hos unga så kraftigt så att de sluts i förväg. Det finns dock inga belägg för det.
De senaste tio åren ungefär har det kommit flera kunskapssammanställningar kring styrketräning för barn och ungdomar och alla har dragit slutsatsen att det inte finns några belägg för oron att styrketräning ska leda till att man stannar i växten (1, 2, 3).
4. Konditionsidrottare ska inte styrketräna med tunga vikter
Det här är förhoppningsvis en myt som är på väg att dö ut men med tanke på de kommentarer som jag stöter på i sociala medier ibland så är det nog ändå en hel del som håller fast vid sin gamla tro att styrketräning inte är någonting för konditionsidrottare.
Bland de som ändå tror att styrketräning kan göra nytta för dem så är det också vanligt att man tror att styrketräningen ska utföras med lite lättare vikter och ganska många repetitioner.
Ser man till forskningen så är det däremot tydligt att styrketräning kan förbättra prestationen för konditionsidrottare och det är främst tung styrketräning som gör nytta. Du kan läsa mer om detta i artikeln, Styrketräning för konditionsidrottare.
5. Stillasittande är det nya röka
Det här är en ganska färsk myt som började spridas för bara några år sedan. Det man har funnit de senaste 10 åren ungefär är att det verkar finnas negativa hälsoeffekter av att vara stilla under en lång tid på dagen. Man kallar ofta denna tid när folk är stilla för stillasittande men i själva verket så handlar det mer om alla typer av situationer är still så det kan vara att du ligger ner, sitter eller står upp still på samma plats.
Om du lever ett liv där du lätt hamnar i den här typen av situationer är det därför en bra idé att ta en paus på kanske 5 minuter varje timme där du rör på kroppen.
De negativa effekterna från stillasittande är dock inte i närheten av de negativa effekterna du får från rökning. Det finns idag till och med data som pekar mot att om du bara rör på dig tillräckligt under andra tider på dagen så är de negativa effekterna från ”stillasittande” inte längre påtagliga.
Den här myten av vi även diskuterat mer ingående i Tyngre Träningssnack i avsnittet ”Myter och grundlösa påståenden”.
Mer läsning och lyssning
Om du gillar den här typen av information och att få lära dig mer kring myter och missuppfattningar så missa inte avsnittet ”Myter, trams, överdrifter och sanningar” av Tyngre Träningssnack samt avsnittet ”Myter och grundlösa påståenden” med samma podcast.
Föredrar du att läsa så finns även artikeln ”De 7 största lögnerna och överdrifterna från populära kostdokumentärer” och ”Råd om viktnedgång du inte ska lyssna på” här på Tyngre.