Gå ner i vikt med volymgivande mat

Vi är några stycken som brottas med behovet att tappa något kilo eller två. Men kanske fokuserar vi på fel saker? Dietisten Lova Molin skänker här en tankeväckande idé om att vi ska börja tänka på hur stor plats maten vi äter tar i magen.

Lova Molin

Det finns många som kämpar med hunger när de försöker gå ner i vikt. Men genom att fokusera på volymgivande mat kan man bli mer mätt på samma mängd kalorier.

Volymgivande mat

Volymgivande mat är mat som ger stor volym i förhållande till dess energiinnehåll. Energidensitet (Kj eller kcal / g) definieras efter mängden tillgänglig energi i olika livsmedel med samma vikt. Vatten, innehåll av makronutrienter (fett, protein och kolhydrater) och fibrer påverkar energidensitet och mättnad. Eftersom fett innehåller dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein ökar det energidensiteten samtidigt som vätska minskar energidensiteten.

Proteinrik och fiberrik mat har vidare visat sig ge bättre mättnadskänsla. Det innebär i praktiken att det kan vara en fördel att fokusera på livsmedel som är fiberrika, proteinrika och innehåller stor andel vätska samt mindre mängd fett.

Mättnadsindex

Det finns också något som kallas för mättnadsindex. Genom begreppet mättnadsindex rankas olika livsmedel efter hur mycket mättnad de ger per kilokalori. Ett av de livsmedel som rankats högst när det kommer till mättnadsindex är potatis. Detta kan bero på att potatis innehåller stor andel vätska vilket gör att mängden potatis blir väldigt stor i förhållande till dess energiinnehåll. Andra livsmedel som rankats högt är vit fisk, havregrynsgröt och baljväxter. (2).

Givetvis är det samtidigt svårt att mäta mättnad då det finns många faktorer som påverkar, men kikar vi på den data som finns kring mättnadsindex verkar inte kolhydrater i form av potatis, fullkornspasta, frukt och gröt vara något man behöver undvika när man vill gå ner i vikt.

För många kan det faktiskt räcka långt att göra enkla byten och fokusera på just volymgivande mat för att gå ner i vikt. Såsom att äta mer livsmedel med högt mättnadsindex och byta fullfeta produkter mot magrare. Långsiktiga studier har vidare visat att låg energidensitet i maten verkar främja viktminskning. (1)

När det kommer till fett mättar det också bra, men ger även en hel del kalorier vilket i sin tur innebär att du ej kan äta samma mängder mat som när måltiden är fettsnål. Samtidigt behöver vi fett för att överleva och är inget man bör utesluta helt, det viktiga är vilka mängder och kvalitén på det fett vi äter. 

Fokusera gärna på:

 • Kokt potatis
 • Fullkornsbröd
 • Fulkornspasta
 • Osötade fullkornsflingor
 • Grova grönsaker
 • Frukt (Äpple och apelsin har högst mättnadsindex)
 • Vit fisk (Kom ihåg att det är hälsosamt att äta fet fisk, denna lista har fokus på mättnad)
 • Kyckling
 • Bönor och linser
 • Nötkött
 • Ägg

Mer information och inspiration

Önskar du lite inspiration när det kommer till recept kan du även hitta det i min E-bok Kostkoll, hälsa och motivation. Recepten i boken innehåller mycket livsmedel med högt mättnadsindex.
Här kan du beställa den.


Källor:

Marjatta Salmenkallio-Marttila AD, Ingibjörg Gunnarsdottir, Leila Karhunen, Maria Saarela and Marika Lyly. Satiety, weight management and foods. 2009.

Vegetable cost metrics show that potatoes and beans provide most nutrients per penny. Drewnowski. 2013

A satiety index of common foods. Holt SH1, Miller JC, Petocz P, Farmakalidis E. Eur J Clin Nutr. 1995


Photo by Paul Hermann on Unsplash


Liknande artiklar
Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

10 000 steg och andra hälsomål

Erik och Jacob får hålla låda själva denna vecka. De diskuterar bland annat ett klipp från Agnes Wold där hon menar att rådet om 10 000 steg är överdrivet.

12 dec. 2023

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Orimlig kritik mot hjälp med viktnedgång efter graviditet

Linnea är tillfälligt tillbaka och tillsammans med Erik, Jacob och Caroline så diskuteras veckans rubriker.

14 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023