”Men varför äta det då?”

Åsikterna om kost är många. Frågan är bara vilka av dem man ska bry sig om?

Jacob Gudiol

Det är ingen tvekan om att kost är en väldigt känslig fråga för väldigt många. Tyvärr är det också väldigt många människor som går in i kostdebatter med en massa faktapåstående som de sedan inte kan backa upp med någon egentlig fakta.

Ofta kommer de säkert undan med detta utan något egentligt ifrågasättande eftersom du för att kunna ifrågasätta något på ett bra sätt ofta behöver ganska djupa kunskaper inom ett område, medan vilken tomte som helst kan hitta på i princip vad som helst. Tiden och arbetet att bemöta skitsnack är oftast mångdubbelt större än den lilla tid och arbete som det krävs för att hitta på något skit som du sedan kan sälja via sociala medier.

Om du ändå skulle ge dig på att bemöta ett påstående av den mindre sanna varianten och personen du argumenterar med skulle börja inse att hen nog inte har så värst mycket fakta bakom det som sagts så kommer du troligen stöta på ett av de minst genomtänkta argumenten som finns där ute vilket brukar vara i stil med ”men berätta varför man/jag ska äta det då?”‌ .

Personen har nu helt vänt på diskussionen. Från att hen påstått att någonting är farligt/giftigt eller liknande så är det nu du som måste bevis att samma sak inte bara är ofarligt utan också essentiellt för att du ska kunna leva ett fullvärdigt liv. En fullständigt korkad fråga då det inte finns något livsmedel som du måste äta. Du kan få i dig allting du behöver från andra livsmedel istället. Det går faktiskt att utesluta hela och ganska stora kategorier av mat så som alla grönsaker, alla former av kött, alla stärkelserika livsmedel och liknande, och ändå klara sig bra.

Det är lätt att bli rädd för många negativa påståenden

Förutom att det krav som ställs i argumentet ”men varför äta det då?” är fullständigt orimligt mot dig om du ska försöka besvara så kan argumentet även lätt sätta griller i huvudet på dig och andra. Det är nämligen väldigt lätt att bli rädd när någon börjar påstå en massa skräckinjagande kring vissa livsmedel och lägger fram det som om det vore fakta. Även om du inte tror på allting och vet att vissa saker är rent felaktiga så är det inte särskilt kul att bemöta den typen av saker.

Är du säker?
Tänk dig till exempel att du hör någon säga att bönor ger magcancer. Du svarar med att det inte finns några som helst belägg för det, men två två år senare så kanske det dyker upp ett par studier som faktiskt visat att bönor kan öka risken för magcancer. Det här är en situation som är väldigt osannolik men då du med vetenskap aldrig kan bevisa att någonting inte finns eller kan hända så finns det alltid möjlighet för kvacksalvare att göra en massa faktapåståenden kring områden som är dåligt utforskade. Och då känns det inte alltid bekvämt att säga att kvacksalvaren har fel, för det vet du ju inte. Kvacksalvaren vet ju inte heller någonting egentligen, men det hindrar sällan den typen av person från att ljuga ihop någon ”fakta” ändå.

‌ ...problemet för mig är dock att jag inte skulle ha något kvar att äta om jag lyssnat på alla personer som i ilska gett mig den här kommentaren genom åren.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

När du har det här lilla osäkerheten själv och du har en person som tvärsäkert säger något i stil med att ”äter du x dör du” så kan faktiskt frågan ”men varför äta det då?” ofta kännas ganska rimlig. Du börjar fråga dig själv saker i stil med ”ja, varför måste jag äta det?”. Jag har själv kommit på mig själv att den här tanken har börjat dyka upp i mina tankar, problemet för mig är dock att jag inte skulle ha något kvar att äta om jag lyssnat på alla personer som i ilska gett mig den här kommentaren genom åren.

Vad ska du äta om du lyssnar på alla med skräckpropaganda?

För att förtydliga vad jag menar så tänkte jag här gå igenom ett antal vanliga situationer där jag stöter på det här argumentet och vad det skulle innebära. Allra vanligast är det nog att du hör det från personer som följer LCHF där de påstår en väldig massa påhittat skit kring kolhydrater och när du påpekar att de inte kan backa upp det som de har sagt så får du som svar att det inte finns någon som helst orsak att äta kolhydrater eftersom de inte är essentiella, din kropp klarar dig utan att du äter några kolhydrater alls. Det påståendet stämmer av allt att döma, vi människor behöver inte äta kolhydrater utan vår kropp kan på egen hand producera de kolhydrater som behövs för att du ska bibehålla en normal blodsockernivå och försörja de delar av hjärnan, benmärgen, nervsystemet och blodkroppar som är beroende av glukos för att leva vidare.

Så vi tänker oss att du väljer att följa den här LCHF-arens råd baserat på att hen först hittade på en massa skräckpropaganda mot kolhydrater för att sedan avsluta ”men varför äta det då?” och du blev osäker. Dagen efter stöter du på en missionerande vegan som påstår att alla former av animaliska produkter ger cancer och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Du svarar att du inte riktigt tror att alla former av animaliska produkter i alla doser är ett problem och får som svar tillbaka ”men varför äta det då?”. Då du tycker att personen låter väldigt övertygande och säker på sin sak så väljer du det som du för stunden är den säkra vägen och börjar lyssna på råden du fått. Du ska nu sluta äta animaliska livsmedel.

Helt plötsligt är du i en situation där du inte ska äta några kolhydrater eller animaliska produkter. Kvar finns, om man ska vara nitisk, egentligen endast i princip fetter och oljor kvar för dig att äta. Du kommer dock ihåg att den där LCHFaren av någon underlig anledning inte räknade grönsaker som kolhydratkällor trots att knappt hälften av energin i grönsaker är kolhydrater. Så du intalar dig själv att du ändå faktiskt får äta grönsaker.

Really?
Nästa dag träffar du ännu en missionerande person som är väldigt mycket för ekologiskt och helt emot GMO och säger att det allvarligt kommer skada din hälsa om du äter det. Samma diskussion som tidigare återupprepar sig och till sist så väljer du att ta det om du för stunden känner är den säkra vägen istället för den osäkra, du ska nu sluta äta grönsaker som inte är ekologiska.

Tråkigt nog för dig så stöter du på en missionär för paleo dagen efter. Det finns ju väldigt många olika former av paleoförespråkare men just den här dagen träffar du en som är väldigt hardcore och som säger till dig att helt utesluta grönsaker och frukter från växtfamiljen potatisväxter eller ”nightshades” som det heter på engelska. Det här är frukter som vanligen innehåller flera olika former av växtgifter och många gånger i så höga doser så de kan vara giftiga. Men du får veta att även de som inte är giftiga direkt är farliga och kan öka risken för en mängd autoimmuna sjukdomar och liknande. Ännu en gång utspelar sig samma diskussion kring evidensen men när då får höra ”men varför äta det då?” så ser du dig som besegrad och bland de ekologiska grönsaker som du tidigare fick kalasa på försvann helt plötsligt tomater, chili, aubergine, gojibär och paprika.

Mu=bu?
Det här är numera, som du säkert tyckt ganska länge, en fullständigt löjlig situation. Fast det är så det blir om du skulle lyssna på alla som säger ”men varför äta det då?”. Jag har ändå inte tagit upp alla som missionerar för ”fritt från” gluten, mejeriprodukter, ägg, vete, spannmål, linser, ”kemikalier”, tillsatser och så vidare. Alla har de sina skräckhistorier om hur du blir sjuk av livsmedel X, och från alla dessa grupperingar kommer du få höra argumentet: ”men varför äta det då?”.

Så sluta lyssna på dessa personer!‌

Men när det gäller okända och ”nya” livsmedel då?

Det jag tagit upp i mina exempel här ovanför är alla situationer då argumentet ”varför äta det då?” används för att försöka förmå folk att sluta äta något som vi människor överlag har ätit ganska mycket av över lång tid utan några uppenbara problem. Bara för att man idag inte har funnit några uppenbara problem så innebär det givetvis inte att något måste vara säkert för det, utan det kan dyka upp studier som visar på bra evidens mot något vanligt livsmedel. Skulle det ske så är det givetvis en bra orsak att sluta äta det eller minska på intaget.

Där finns dock ett problem idag och det är att det introduceras många nya livsmedel som varken har stämpeln ”beprövat över tid” eller ”säkert enligt bra studier” bakom sig. I de här situationerna fungerar argumentet ”men varför äta det då” vanligen ännu bättre för att övertyga folk om att bli rädda för något utan någon egentlig grund.

I den här situationen kan man även fundera kring vilken position som verkligen är den bästa att ta med. Idag är det faktiskt så att det är få saker som verkligen släpps på marknaden bland vanliga livsmedel som det finns orsak att vara rädd för på grund av avsaknad forskning. Ett stort undantag relaterat till träningsvärlden är dock kosttillskott där många försäljare blandar ihop i princip vad som helst utan att egentligen veta vad som händer när folk nyttjar det.

Bland de ”vanliga” livsmedlen är det här extremt ovanligt. Det finns även regler när det gäller tillåtna tillsatser som måste följas och de som är godkända har i princip bedömts som säkra i normala doser. Med säkra menas dock inte att de inte kan ha någon effekt på någonting över tid men det är orimliga krav, allt vi äter har ju någon effekt på oss. Problemet med livsmedel som släpps idag och det du bör vara ”orolig för” eller vaksam emot är att det mesta av det är skitmat. Det är extremt sällan som en ny råvara släpps men varje vecka släpps det flera olika hopkok som vanligen har socker, fett, mjöl, smakämnen och kanske processat kött som huvudsakliga ingredienser. Detta är skitmat och du bör äta lite av det på grund av det, inte för att det eventuellt innehåller något E-nummer du inte känner till.

‌ Detta är skitmat och du bör äta lite av det på grund av det, inte för att det eventuellt innehåller något E-nummer du inte känner till.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

I alla de här situationerna är det dock någon som säljer något som vill att du ska börja äta något nytt. Då är frågan ”varför ska jag äta det?” faktiskt berättigad. Säljaren försöker påstå att du behöver något och då ska du få en motivering till varför. Motiveringen ”det är gott” kan givetvis duga tillräckligt här, det bestämmer du själv var du vill lägga gränsen.

Summering

Det har var mer av en krönika än en artikel som jag normalt skriver här på tyngre. Det är inte lätt att navigera på internet om man är ute efter information om vad som är bra eller dåligt att äta då väldigt många påstår saker som är i direkt motsats till varandra och alla dessa personer påstår sig ha vetenskap och fakta bakom det som sägs.

I själva verket är det dock väldigt få som verkligen har någon vetenskap och fakta bakom vad de påstår och om du börjar ställa lite frågor och får ”men varför äta det då?” som replik är mitt råd att du bara skrattar och lämnar diskussionen, eventuellt med en länk till den här artikeln. Personen du skrattar åt behöver inte nödvändigtvis har fel dock men du kan känna dig ganska trygg med att personen inte har någon verklig fakta bakom det som påstods, för då hade det varit den faktan du fått som replik istället för en fråga som helt plötsligt ställer kravet på dig att komma med bevis för att någonting är nyttigt när du bara ifrågasatt om det var särskilt farligt.

° ° °

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023