Var du hittar intressanta studier kring träning & kost - 1

En serie där Jacob Gudiol delar med sig av sina egna kunskapskällor om träning och kost. Här är del 1.

Jacob Gudiol

Varning:‌ Det här är en artikelserie som säkert kan tolkas som halvdrygt självhyllande från mig. Är du därför extra känsligt för sådant rekommenderar jag att du läser vidare endast om du är på ett extra bra humör.

Ett par gånger varje månad får jag ett mejl eller en kommentar i sociala medier där frågan är i stil med ”Var hittar du alla intressanta studier?”, ”Hur håller du dig uppdaterad?” eller kanske ”Vilka tidskrifter följer du?” med mera.

Jag har nu, i flera månader, lovat de som jag väl svarat att jag ska skriva ihop en text kring det här men jag har dragit ut på det lite eftersom jag inte riktigt vetat hur jag skulle sammanfatta det. För jag använder långt ifrån en enda metod och jag har känt att det skulle bli en väldigt komplicerad text. Samtidigt ställs det också en hel del krav på den som ska läsa och ta till sig informationen. När jag skriver en artikel om en eller några studier här på Tyngre så blir de ofta intressanta eftersom de sätts i ett sammanhang. Det jag gör när jag letar studier eller försöker hålla mig uppdaterad inom ett område är sällan lika intressant.

Men i den här artikeln och ytterligare en kommande artikel ska jag försöka förklara de vanligaste metoderna jag brukar använda mig av när jag söker information för en artikel, bokskriveri eller föreläsning. Det här mina egna metoder, jag gör inget anspråk på att det här är det bästa eller mest effektiva sättet som finns utan det är helt enkelt bara ungefär så här jag gör. Så ta det för vad det är.

Jag har försökt att rangordna metoderna lite efter svårighetsgraden där de första metoderna är något som jag tycker att de flesta kan göra medan de sista metoderna är saker som kräver mer tid och förkunskap för att hantera. Nackdelen med de första metoderna är dock att det är lättare att man råkar hitta ”kunskap” som i själva verket är påhittat trams.

Innan jag ger dig metoderna så ska jag dock snabbt gå igenom det viktigaste av allt.

Essentiell kunskap – Lär dig hur vetenskap går till

Det här är nog någonting som jag tror att många tycker låter tråkigt. Men det går inte att hålla sig orienterad inom fitnessbranschen utan att ha bra koll på hur vetenskap verkligen går till. Det som är svårt här är att det inte bara är någonting som man kan läsa i på några timmar eller dagar och sedan sitter det där.

Vetenskap är process och vill du vara duktig på att förstå och kanske även bidra till det själv så måste du ha en god förståelse både kring hur vetenskap går till rent principiellt men också kring allting som kan gå fel på vägen och hur din hjärna många gånger kan arbeta emot dig själv. Här är en rad artiklar som jag har skrivit i ämnet som en start som nog är lättare att läsa för många som läser här eftersom jag har försökt att ta exempel från just träning- och kostvärlden.

Ja, jag vet att det är mycket. Men tro det eller ej så är det jag gör inte lätt J. Att lära sig att applicera de här sakerna i verkliga livet är också någonting som man konstant måste arbeta med, det tar tid, men man blir bättre och bättre på det om man försöker.

Det här är som sagt en lite introduktion. Jag skulle också varmt vilja rekommendera podcasten The Skeptics Guide to the Universe där du verkligen får lära dig ingående om den vetenskapliga processen och får mängder med exempel på hur det ska gå till och hur det inte ska gå till. Inriktningen på podcasten är mycket åt rymden, fysik och kemi när det gäller den verkliga vetenskapen och den verkliga pseudovetenskapen likt homeopati, synska människor, antivaccinationsrörelsen med mera. Men ibland är det bra med extremerna för att få tydliga exempel. SGU, som podcasten brukar förkortas, är utan tvekan den största källan jag har haft under de senaste 10 åren kring hur vetenskap går till och alla möjliga felkällor som finns.

Jag och Wille brukar också regelbundet avsluta våra avsnitt av podcasten Tyngre Träningssnack med fokus på vetenskap i allmänhet så där kommer du också att lära dig en del. Dock kommer det troligen ta lång tid för dig att bli bra på det om du endast har vår podcast som kunskapskälla.

Tips nr 1 – Följ duktiga människor i sociala medier

Det här är den enklaste vägen för att få en bra uppdatering kring nya saker som händer inom de områden där du är intresserad. Samtidigt är det också en plats där du kan hamna fullständigt fel om du inte är väldigt vaksam. Jag känner inte till någon text alls kring hur sociala medier påverkar folks kunskap kring träning och kost men det finns många studier på det när det gäller politikiska frågor och i stora drag är det ganska skrämmande.

För att summera väldigt kort så väljer vi själva i princip vad vi ska få se i sociala medier och då vi alla älskar att få våra fördomar och tidigare åsikter bekräftade så kommer vi att söka upp personer och nyhetskällor som fortsätter att bekräfta det. Du kan läsa en bra introduktionstext om det här i SVT, Allt fler befinner sig i ”mediebubbla”.

Facebook är sämst
I min mening är Facebook svårt att använda för att införskaffa information. Visst kan man hitta en del Facebook-grupper där det tenderar att delas mest bra information men de är få, istället är det mest sidor som används för att likasinnade ska kunna bekräfta sin egen syn på saker och ting och de som kommer dit som inte passar in blir snabbt bannade från gruppen.

Du märker snabbt om du är i den här gruppen i fall någon som faktiskt följer principerna ovanför när det gäller ifrågasättande och utforskande som man gör inom vetenskapen snabbt bara får ta emot en massa personangrepp eller osakliga repliker. De här personerna som ställer bra frågor men som inte passar med gruppens tro blir sen oftast också bannade eller mobbade tills de lämnar. Du gör då själv bäst i att också lämna gruppen. Eller så gör du en insats för samhället och också börjar ifrågasätta och ställa tuffa frågor tills du blir bannad, för kanske har du då också räddat någon annan från dumhetens svarta hål.

Det finns många bra sidor på Facebook som delar bra information, personligen vill jag till exempel gärna klassa in min egen sida där jag dagligen delar lästips till den gruppen. Problemet med dessa är att du inte får se alla uppdateringar om du inte aktivt väljer att besöka själva sidan. Jag har till exempel 45 000 följare på min facebooksida men en vanlig uppdatering där når kanske ut till 10 000 – 15 000 och då är inte alla mina följare sen innan. Och även om jag skulle dela en helt fantastisk artikel med väldigt användbar information så kan den få under 500 visningar om den inte får många likes från början. Facebook sorterar helt enkelt beroende på popularitet i form av likes, kommentarer och delningar och inte efter själva kvalitén på innehållet. Så när jag delar en rolig bild får det allt som oftast mycket bättre spridning än när jag delar faktiskt användbar information.

Du kan öka sannolikheten att du får se uppdateringar från en bra sida i fall du väljer att visa sidans nya inlägg överst i ditt flöde vilket du kan ställa in själv via den sidan. Fast även med den här inställningen så upplever jag att jag missar en hel del statusar.

Kort och gott så tycker jag att Facebook är svårt att använda när det gäller att införskaffa sig information. Det är mest bara en sida på nätet där du kan få allting du själv redan tror på bekräftat. Med det sagt så finns det faktiskt två grupper jag besöker ganska regelbundet som jag kan rekommendera till vem som helst. Det är Vetenskap och Folkbildnings grupp där ämnena är väldigt blandade men det är vanligt att det dyker upp diskussioner kring framförallt kost. Den andra gruppen är MST Mythbusters där det inte uppdateras i närheten av lika ofta men där du kan få väldigt bra lästips och diskussioner då och då.

Det finns även en del profiler inom forskningsvärlden eller styrketräningsvärlden som man kan följa på facebook som även delar bra saker via sitt flöde vilket kan vara användbart. Återigen är dock problemet att du missar en hel del av det som delas i fall du inte är väldigt aktiv eller försöker söka upp informationen själv.

Instagram är alldeles för begränsat

Instagram är mer för att dela upplevelser än information. Visst är kan det vara smidigt att få en informativ bild med kanske några stycken text som förklarar någonting men många saker här i livet går helt enkelt inte att ”fördumma” ner på så lite information utan att det blir fel.

Instagram är också dåligt om du vill dela med dig av lästips eller liknande. På grund av det här använder jag själv sällan Instagram aktivt för att söka information och det är inte heller ofta jag märker att jag har nytta av Instagram för att få in information, lästips eller tips om saker att skriva om.

Det finns säkert folk som delar väldigt bra och läsvärda saker även på Instagram men för mig är det ett ganska meningslöst medium om man verkligen vill lära sig saker. Visst finns det personer som delar med sig av lite praktiskt information och även de som använder sidan för att hänvisa till andra texter de gjort men de här personerna finns 99 gånger av 100 också på andra platser där det är smidigare att följa dem.

Twitter – en fantastisk källa till information
Twitter är nog den största källan jag har för att hålla mig uppdaterad inom olika områden just nu. På twitter får se allas uppdateringar ordnat efter tiden då det delades vilket innebär att du inte missar någonting bara du går in regelbundet och orkar scrolla ner till slutet. Fördelarna med Twitter är att det är mycket lättare att dela med sig av andras tips vilket också gör det lättare att hitta vidare till andra bra källor för information. Twitter i sig är med sin begränsning på 140 tecken men tillåtelse för bilder, video och framför allt länkar ett fantastiskt forum för att dela med sig av och ta del av bra information.

Då du får se alla uppdateringar i Twitter så slipper du lite av problemet med Facebook där du bara mer och mer bli bekräftad i din tro. Samtidigt är det ändå du själv som väljer vem du vill följa på Twitter. Det är möjligt att Twitter fungerar som en ekokammare eller ”mediebubbla” för en del ändå som bara väljer att följa personer som de håller med, men då är det ett val man gör själv.

Personligen följer jag medvetet många personer som jag verkligen inte håller med. Detta gör jag helt enkelt för att jag inte vill bli någon som bara sitter och bekräftar för mig själv vad jag redan tror på. Dock finns det ju vissa personer bland de jag inte håller med om så är så knäppa och som lägger upp statusar så ofta så jag helt enkelt inte orkar med dem. Ett bra exempel på det är LCHF-förespråkaren Tim Noakes‌ som i princip tappat allt förstånd och numera är det kanske och bara en av hundra statusar som faktiskt handlar om någonting faktabaserat och inte bara en massa anekdoter eller saker han hittat på helt på egen hand.

Så de jag följer som jag inte håller med om i många frågar är överlag ändå folk som i alla fall delar med sig av studier. För även om jag inte håller med dem i sak så kan de givetvis dela saker som jag tycker är intressant och de är nog också mer sannolikt att de lyfter fram studier som jag själv kanske inte aktivt hade sökt upp just för att vi människor, och då även jag, inte alltid gillar att få våra bild av verkligheten förstörd.

Nu har jag ju dock lagt in Twitter här som tips nummer ett och mitt råd till dig är inte att följa ”alla” med olika åsikter på Twitter om du inte har goda förkunskaper inom det aktuella ämnet och är ganska väl bevandrad kring hur vetenskap går till. För annars är det väldigt lätt att hamna snett på Twitter och börja tro på de som ligger i en extrem när det gäller åsikter. Därför har du här en ”filtrerad” lista från mig med personer som jag tycker är bra att följa och som kommer att ge dig bra information. Jag skriver ”filtrerad” eftersom det i det här fallet faktiskt är min personliga syn på vem som överlag delar bra och tillförlitliga saker.

[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Listan här ovan är en bra start. Du kommer väldigt fort också att märka att det finns väldigt många andra som delar med sig av bra information. Jag skulle vilja säga att om någon av de här ovan retweetar någon annan så kan du troligen också följa den personen om du tycker det verkar intressant men du måste givetvis vara vaksam där med då vissa retweetar för att de gillar en visst tweet men det betyder inte att de stödjer allt annat som personen säger.

Fortsättning följer…

Det här var då del ett kring hur jag brukar hitta min information kring träning, kost och hälsa. I nästa del fortsätter vi med saker som kräver aningen mer ansträngning, du kommer faktiskt behöva att söka upp informationen den här gången J

° ° °


Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023