ZMA – ska det vara något det?

Sebastian Avindell tipsar om ett tillskott som kanske kan fungera även för dig.

Sebastian Avindell

Proteintillskott och kreatin är för många av oss som tränar en stapelvara. Vidare använder de flesta av samma skara en PWO då och då, för den där extra graden av galenskap under en träningsrunda. Som toppning tar vi säkert någon multivitamin då och då, när vi inte glömmer bort det. Släng in lite aminosyror så är saken biff, här har vi basen för vad många atleter använder som tillskott till sin vanliga kost.

Men, missar vi något? Finns det några andra tillskott som vi kan ha nytta av, som vi missar i all reklam om proteinboost och koffeinrus? Hur är det egentligen med alla de där tillskotten vars namn för tankarna till djungelsjukdomar och ryska stridsvapen? ZMA‌ ? Det låter ju nästan som en könssjukdom från åttiotalet. Knappast något man behöver. Eller?

ZMA

"Hoho... Finns här några kosttillskott?"

ZMA

Zink

Av de "andra" kosttillskotten torde ZMA vara det mest frekvent använda. Förkortningen står, som bekant, för zink och magnesium. Ofta innehåller tillskottet även en dos av vitamin B6, då detta underlättar upptaget av zink och magnesium i kroppen. Zink är ett metalliskt grundämne, som av kroppen används i en uppsjö av processer. Du kommer dock inte bli Iron Man, även om ämnet råkar vara metalliskt. Istället spelar zink, bland mycket annat, en central roll i ämnesomsättningen och i kroppens hormonproduktion.

Just det sistnämnda är måhända mest intressant för oss som tränar, då zink och testosteron enligt forskning verkar ha en korrelation. Höga halter zink i kroppen verkar betyda detsamma för testosteron. Och gillar man muskeltillväxt, ja då gillar man testosteron. Zink hjälper således till att bibehålla en god testosteronnivå i kroppen, men, den bidrar inte till någon nybildning av testosteron. Zink som födoämne återfinns framförallt i ägg och mjölk, men även i ostron och sill. Dessvärre är zink ett mycket flyktigt ämne, som är svårt för kroppen att absorbera från föda. Brist på ämnet kan leda till flertalet besvär bland annat depression, inlärningssvårigheter, eksem och matsmältningsproblem. Viss forskning har också påvisat att zink hämmar kroppens inflammatoriska processer och den oxidativa stressen på cellerna. Detta kan vara främjande för immunförsvaret och eventuellt bidra till att hålla ned antalet infektioner.

Av kroppens alla metalliska ämnen (järn är t ex ett annat) är zink det som vi förlorar mest vid träning, framförallt genom kraftig svettning. Att via tillskott tillföra kroppen rent zink, verkar således för hårt tränande individer, kunna vara av intresse.

Magnesium

Magnesium är en mineral och är, precis som sin kompis zink, frekvent förekommande inom en rad av kroppens metaboliska processer. För oss som tränar kan det vara särskilt viktigt att känna till att magnesium spelar en stor roll i proteinsyntesen. Brist på ämnet kan leda till bland annat depression, migrän eller i grava fall bidra till insjuknande i diabetes. Således inga trevliga saker. Magnesium finns i flertalet livsmedel, men förekommer mest frekvent i mejeriprodukter och nötter. Upptaget av magnesium hämmas av alkoholintag, högt protein- och kolhydratsintag. Detta skulle kunna förklara varför magnesiumbrist är så vanligt förekommande bland dem som tränar hårt. Jag syftar då givetvis på proteinintaget, hur mycket öl och spanskt vin folk häller i sig är ju högst individuellt.

De flesta som funderar på att använda ZMA, eller som redan använder det, gör det framförallt för att det sägs ge en bättre sömnkvalitet. Bättre sömn leder som bekant till effektivare återhämtning och således till mer optimal muskeltillväxt. Magnesium, tillsammans med zink, har troligen en reducerande effekt på mängden kortisol i kroppen. Detta skulle kunna vara en bidragande faktor till att många upplever sig få en bättre nattsömn när de använder sig av ZMA. Magnesium är också en viktig del i kroppens allmänna metabolism och för att bibehålla god bentäthet.

Några råd på vägen

Det är alltid svårt att komma med generella råd kring kosttillskott, då intag kan vara välbehövligt för vissa, men helt onödigt för andra. När det kommer till zink och magnesium verkar det dock finnas stöd för att de flesta av oss kan dra fördel av att supplementera med tillskott. Som ovan nämnt är upptaget av de båda ämnena känsligt, samtidigt som att svettas mycket får oss att förlora framförallt zink. Zinkbrist är vidare vanligt förekommande bland atleter som tränar hårt, varför ett kosttillskott inte borde vara pengar slängda i sjön. Särskilt om vi har i åtanke de fördelar som zink för med sig vad gäller återhämtning och muskeltillväxt. Mitt råd till dig är således att du med gott samvete kan lägga en slant på ett ZMA- tillskott, den märkliga bokstavskombinationen till trots. Det är nämligen troligt att dina muskler komma tacka dig för det.

Mer styrketräning ( och mer mineraler!) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Frågor kring konditionsträning

Efter ett längre intro där Jacob och Wille hyllar det bättre vädret och fysträningen hos damlandslaget i handboll så blir det lyssnarfrågor.

19 apr. 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023