Aron Persson tippar Mr Olympia

Som en replik till Tyngres artikel om den blivande Mr Olympia-segraren får vi här ta del av kroppsbyggaren och Olympia-nörden Aron Perssons tankar i frågan.

Aron Persson

För ungefär två veckor sen så publicerades det här på Tyngre en artikel där Alex tippade årets Olympia. Redan då så hängde jag upp mig på Steve Kuclo‌ s placering [(1)], och häromdagen så påmindes jag om listan och störde mig återigen.

Aron Persson ska inte tävla själv. I stället tippar han resultatet.

Men det är lätt att sitta och klaga på andra. Det är betydligt svårare att skapa något eget, så det tänkte jag ändra på. Jag försöker här bryta ner årets startfält till individer och väga dem mot varandra.

STARTANDE
‌ Phil Heath, USA
Kai Greene, USA
Dennis Wolf, Tyskland 
Shawn Rhoden, USA 
Dexter Jackson, USA 
Ibrahim Sami Fahim, Egypten 
Steve Kuclo, USA 
Branch Warren, USA
Mamdouh “Big Ramy” Elssbiay, Egypten 
Juan Morel, USA 
Roelly Winklaar, Curacao 
William Bonac, Holland
Victor Martinez, Dominikanska Republiken 
Jonathan Delarosa, USA 
Fred Smalls, USA 
Johnnie Jackson, USA 
Jojo Ntiforo, USA 
Essa Obaid, Förenade Arabemiraten

STRUKNA‌
Justin Compton, USA
Evan Centopani, USA
Lionel Beyeke, Frankrike
Cedric McMillan, USA

RESONEMANGET
‌ Då Alex började uppifrån och ner så följer jag det mönstret. Jag fortsätter att följa i Alex fotspår och placerar Phil‌ allra överst på pallen. Det enda hotet mot Phil är honom själv och det är inte ett så farligt hot. År för år växer han lite samtidigt som han behåller sina fina linjer. Formen finns nästan alltid där, och är den inte 100% där så är den ändå väldigt nära. Det något för korta avståndet mellan nyckelbens ytterlägen har kompenserats upp av några av klassens bästa axlar.

**

Phil Heath är även Arons vinnare.
Andraplatsen‌ är mer intressant. Kai‌ har ju under flera år prenumererat på denna men förra året fanns där en som hotade honom. Den minnesgode vet att det är Dennis Wolf‌** vi pratar om.

Dennis har sedan han lämnat coacher bakom sig blivit bättre och bättre på att komma in hård, torr och samtidigt behålla sin fyllighet. Där Kai bara är en samling av kroppsdelar, förvisso extremt köttiga sådana, så har Wolf ett betydligt bättre flyt i sin fysik. Tidigare brister i nedre rygg och hamstring har förbättrats de senaste åren. Wolf har rejält med massa överlag men när han jämförs med Kai så kliver den senare iväg med vinsten när det gäller massa. Det gör Kai förresten nästan oavsett han ställs emot (möjligen att Mamdouh kan konkurrera där, och det är dennes största tillgång).

Aron tror att Kai Greene blir tvåa.

Efter ett år då Kai kom in lite mindre så ska han i år, enligt rykte, komma in betydligt köttigare men med en tightare midja. Problemet har varit att när Kai är lite tyngre så är han också i något sämre form, vilket kan tala emot honom när han ställs bredvid Wolf. Kommer Kai in större och i bra form så rår inte Wolf på honom, annars är det mer öppet. Jag måste dock välja så Kai får fortsätta vara evig tvåa på ren kraft medan Wolf tar sin andra tredjeplacering på Olympiascenen.

Dennis Wolf blir trea enligt Aron.

Efter den här topptrion så finns det flera namn som slåss om plats 4 till 6. De troligaste är enligt mig Dexter, Mamdouh samt Rhoden. Tätt i hälarna på dem ligger dock både Victor och Roelly…

Dexter‌ känns nästintill odödlig. Under en period verkade han försämras lite, ack så lite, för varje år. Men allt ändrades på Olympia 2012 där han kom in i en bättre tappning. Såg man honom några veckor senare på Masters Olympia så cementerades det att Dexter var tillbaka. Han var fyllig och fortfarande med sina fina cuts. Under sommaren började det florera rykten och bilder om att Dexter hade växt, och det såg onekligen ut så på bilderna. Om Dexter har lagt på sig lite scenvikt och kommer in i samma utmärkta form som man är van att se honom i så får Rhoden se sig besegrad, troligtvis Mamdouh också.

**

Dexter Jackson tippas bli fyra.
Mamdouh‌** är stor och fyllig men verkar ha svårt att få fram alla detaljer, vilket talar emot honom. Dessutom är han väldigt ny i sporten och i USA behöver han ”pay his dues” lite mer och även det talar emot honom. Han förbättras dock för varje framträdande så han kommer nog komma in lite hårdare och lite bättre här.

"Big Ramy" blir femma tror Aron. Foto: Isaac Hinds

Även Rhoden‌ ryktas det om att han ska ha lagt på sig ordentligt. Han har dessutom riktigt fina linjer och har den där klassiska fysiken som verkar vara så populär. I mina ögon är han dock lite tunn, speciellt bakifrån, och kommer därför inte högre än 6:a här. Mamdouh får nöja sig med femteplatsen. Dexter får klättra en placering från förra året och plockar fjärdeplatsen.

Sexa blir Shawn Rhoden.

Då är vi nere på plats 7-8, som borde stå mellan Victor och Roelly.

Victor‌ har ju varit en av de för byggning mest begåvade atleterna någonsin, om vi bortser från den lilla detaljen att han inte kunnat komma in hård. Han har dock inte haft särskilt mycket tur i sitt liv och efter två års frånvaro där träningsmöjligheterna inte var de bästa så stod han återigen på en tävlingsscen förra året. Han såg då liten ut, speciellt bredvid Mamdouh, men han var hård, ungefär så hård som han kan vara. Han gjorde en tävling till innan Olympia förra året och förbättrade sig ytterligare. På Olympia 2013 såg han ännu bättre ut även om benen fortfarande släpade. När han klev upp på Arnold Classic-scenen i våras såg det betydligt bättre ut och han klättrade uppåt i placeringar. Så utvecklingskurvan är minst sagt spikrak uppåt just nu. 

**

Victors smekande linjer tror Aron räcker till sjundeplatsen.

Roelly‌** är väl inte lika genetiskt begåvad som Victor men under offseason ger han ett väldigt imponerande intryck, där han verkar rejält köttig och svullen, ett riktigt freak. Väl nerdietad på scenen har det inte varit lika imponerande. Han har sett platt ut och poseringen har ställt till det för honom. Men förra året hände något. Roelly kom in i en form vi inte sett honom i tidigare och han placerade sig högt, slog ovan nämnda Mamdouh. Om jag inte missminner mig bytte han coach innan Olympia och detta kan vara förklaringen till förbättringen. Tråkig nog var Roelly med om en motorcykelolycka tidigare i år och fick ställa in en tävling. I comebacken såg man att sjukdomstiden påverkat honom något, men nu borde han vara tillbaka vid full vigör.

Plats 7-8 handlar alltså om två män som båda haft svårt att få till formen. Baserat på Victors raka kurva uppåt och Roellys något osäkra dito så ger jag sjundeplatsen till Victor medan Roelly får nöja sig med åttonde.

Roelly Winklaar blir åtta i Arons tips. Foto: Isaac Hinds
Nu börjar det bli riktigt knivigt. Namnen är många och hur de står sig mot varandra är svårt att avgöra innan. Namn med i mixen här skulle jag säga är Branch, Morel, Delarosa, Bonac och även Kuclo.

Kuclo‌ och Morel‌ är resligare grabbar medan de andra är något kortare. Branch‌ verkar ha en starkt nedåtgående kurva men är samtidigt som bäst när han är som mest uträknad. Dessutom är han populär. På pappret ska väl Kuclo vinna över resterande grabbar, han har vunnit över alla vid mer än ett tillfälle. Personligen förstår jag inte varför. Han har ingen ”pop” överhuvudtaget och han är sällan i någon speciell form. Kuclo är en tråkig byggare helt enkelt. Morel är stor men en aning tunn nedtill. Brukar dock få till formen bra och vinner nog över alla de mindre grabbar. Delarosa‌ växer på bra i bakgrunden men verkar inte riktigt få till det på tävlingarna. Kanske är det för att han ger ett så kort intryck bredvid dom stora grabbarna. Bonac är speciell i fysiken. Jag har alltid uppfattat honom som rejäl men sist när han stod bredvid Victor så blev jag förvånad över hur liten han såg ut att vara.

Branch = nia.
Jag vill därför placera både Morel och Delarosa före Kuclo och Branch men väger jag in hur domarna brukar döma så blir fallet det omvända. Därför sätter jag Branch‌ som nia och Kuclo‌ som avslutande tia [(2)].

Steve Kuclo – den Aron tippar blir tia. Foto: Dan Ray

ARONS TIPS SER UT SÅ HÄR‌

  1. Phil Heath
  2. Kai Greene
  3. Dennis Wolf
  4. Dexter Jackson
  5. Shawn Rhoden
  6. Mamdouh “Big Ramy” Elssbiay
  7. Victor Martinez
  8. Roelly Winklaar
  9. Branch Warren
  10. Steve Kuclo

 Men precis som Alex också skriver: den som lever får se.


Sugen på att se tävlingarna? Klicka här. 

 ***


Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Olympia-kavalkad med Fredrik Age

Alex flyger solo som värd och bjuder därför in kompisen Fredrik Age. Ämnet denna vecka är Mr Olympia. Hör om erorna, profilerna och mästarna.

2 okt. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

Samir Bannout – Mr Olympia 1983

Fredrik & Ashkan snackar med Mr Olympia 1983 Samir Bannout – the Lion of Lebanon. Hör honom frispråkigt berätta om sportens utveckling och hans egna resa.

8 jan. 2022

Catching up med Jonathan Fogelberg

Vi tar oss ännu ett snack med toppcoachen Jonathan Fogelberg – om fitnessbranschen år 2021, om Mr Olympia, om träning och influencerpåverkan, och inte minst om Jonathans nya val av klienter.

28 okt. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Shaun Clarida, regerande 212 Mr Olympia

Fredrik & Ashkan snackar med regerande Mr Olympia, Shaun Clarida. Hör honom berätta om hans träning och vad det är som driver honom.

20 mars 2021

Vince Taylor i Tyngre Oldschool!

Vi snackar med bodybuildinglegenden Vince Taylor. Hör honom berätta om hans resa från tanig basketkille till femfaldig vinnare av Masters Mr Olympia.

30 jan. 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020

Phil Heath gör comeback på Mr Olympia!

Igår kom beskedet som hela byggarvärlden hoppats på: den sjufaldige Mr Olympia Phil Heath gör comeback på tävlingsscenen i december. Men vad betyder det? Tyngre bryter tag i frågan.

Alex Danielsson

8 aug. 2020

Så får du stora armar – med Linus Carlén

Lär dig bygga stora och starka armar med en av träningsbranschens främsta.

Alex Danielsson

23 juni 2020

Mr Olympia flyttar

Höstens byggar- och fitnessfest Mr Olympia byter datum – och arena.

Alex Danielsson

12 maj 2020

Inbjudan till Distansmästerskap i Bodybuilding & Fitness 2020!

Som ett sätt att låta alla månader av dietsatsning och hårdträning ändå komma till någon sorts nytta kan du nu tävla i byggning och fitness – online!

Alex Danielsson

25 mars 2020

Corona-viruset – så påverkas våra sporter, och din egen träning

Corona-viruset skördar onekligen sina offer. Men hur blir det med tävlingarna i våra favoritsporter? Och hur påverkas vår egen träning? Här är vår samlade uppfattning just nu. Artikeln uppdateras löpande.

Alex Danielsson

14 mars 2020

Olympia-orgie!

Andreas befinner sig på välförtjänt pappaledighet och Alex tar därför hjälp av Fredrik Age för att bryta ned samtliga 56 genomförda Mr Olympia-tävlingar i detalj och därmed också alla 15 segrare. Håll till godo med en nästan 2 timmar lång Olympia-bonanza!

2 dec. 2019

Olympia!

Nu till helgen är det dags för proffsbyggningens heliga Graal igen, denna gång för 56:e gången i ordningen. Fortfarande är det bara 14 personer som kan titulera sig Mr Olympia. Kanske får vi möta en 15:e på söndag?

Alex Danielsson

11 sep. 2019

Frukost med Samir

När glänsaren Samir Troudi väl var på plats i Sverige passade vi på att kombinera frukostvåfflorna med att samtidigt också kolla läget.

Tyngre

14 dec. 2018

Resultat från Tyngre Classic VII

Komplett resultatlista från lördagens tävlingar i fitness och bodybuilding.

Tyngre

22 okt. 2018

Grattis Phil!

Varför Phil Heath tar sin åttonde raka Olympia-titel i helgen.

Alex Danielsson

13 sep. 2018

Tyngre Classic del 1

Häng med på muskelfest i Solnahallen när Alex och Andreas kommenterar lördagens tävlingar från Tyngre Classic!

Tyngre

22 juni 2018

Arne Lundell pangar pecs!

Häng med hela vägen från ax till limpa när Arne Lundell genomför ett bröstpass.

Tyngre

22 juni 2018

Patrick Monga tränar inför Tyngre Classic IV

Tyngre tog rygg på Patrick under ett av hans träningspass inför höstens muskelfest i Solnahallen.

Tyngre

22 juni 2018

Carlén vs Berg - The Rematch

Häng med när två av Sveriges vassaste fysiker gör upp i ett maffigt ryggpass!

Tyngre

22 juni 2018