Att gå på diet

Hedersmannen och glädjespridaren Andreaz Engström, som själv både tävlat och coachat andra, delar här med sig av några enkla insikter till dig som befinner dig i dietbubblan.

Andreaz Engstrom

Åren har tagit ut sin rätt kan vi lugnt konstatera. Men det finns något magiskt med att bli äldre och inse att jag samlat på mig väldigt mycket kunskaper, men framförallt erfarenheter genom livet. Innan vi går vidare, låt oss bara först ta en resa tillbaka i tiden, mest för att skapa stämning till den här texten som den här “gubben” skriver.

Den första filmen av “The Fast and The Furious” släpptes några år efter att jag tog mitt körkort. På den tiden hade jag just gjort klart min militärtjänstgöring och börjat plugga, ekonomin var minst sagt knaper. Det var inte konstigt att jag förlorade min själv i mina egna tankar när jag åkte fram i mina gamla halvrostiga Volvo 240.

Drömmen var att vara Brian O’Conner‌ med en bil fullpumpad med lustgas, toksänkt, med blingblingfälgar och neonljus som kunde blinka i takt till musiken, samt en vinge som fick en jumbojet att tappa andan. Det fanns verkligen ingen annan bil jag kunde tänka mig. Skulle jag ha en sådan skulle jag vara lyckligast i hela världen.

Nu 25 år senare så har jag fortfarande en Volvo trots bättre ekonomi. Viktigast nu är att ungarna sitter säkra i baksätet, att lastutrymmet är stort, men framförallt är jag riktigt nöjd över att jag har dragkrok på den. En helt OK bil, även om jag faktiskt lika gärna skulle kunna sitta i vilken annan större bil som gjorde allt detta.

Det är någonstans dit jag vill komma. Saker är inte alltid vad de varit, utan med kunskap ökar alternativen. Från att som fjunig 20-åring tycka att allt är svart eller vitt, till att idag tycka att det mesta endast är en stor grå massa. Precis som när jag skulle starta min första diet. Då fanns det bara ett sätt att göra det på. Till att jag idag kan välja bland flera olika vägar att vandra för att pricka formen.

‌ Det är någonstans dit jag vill komma. Saker är inte alltid vad de varit, utan med kunskap ökar alternativen. Från att som fjunig 20-åring tycka att allt är svart eller vitt, till att idag tycka att det mesta endast är en stor grå massa.

Men låt oss inte grotta ner oss i det mer. Istället tänkte jag dela med mig av några kunskaper och goda råd som jag samlat på mig under mina dieter. Tanken är faktiskt att jag helt ska utesluta kostråd och trenddieter. Här är tre enkla tips att ta med sig på sin väg mot en bättre form:

1. Aktivera dig

Det absolut viktigaste under en diet är att inte bara sitta och tänka på mat. Utan se istället till att aktivera dig. Då pratar jag inte om att träna, för det antar jag att du redan gör. Utan om att aktivera dig i livet. Själv brukar jag se till att renovera hemma, starta ett fotoprojekt eller t ex ta en promenad i skogen med familjen. Egentligen funkar vad som helst, förutom att sitta i soffan och fundera på hur hungrig du är.

Att mentalt förbereda dig på att inte äta är ett gammalt knep som alltid har funkat. Det är faktiskt enklare än vad du tror. Ta en promenad till badrummet och borsta dina tänder. Vi har från barnsben lärt kroppen att vi inte äter något efter att vi borstat tänderna. Väldigt enkelt och effektivt.

2. Gå och lägg dig

Sitt inte uppe på kvällarna. För är det något som händer när du stannar uppe på kvällarna så är det att suget efter att stoppa något i munnen ökar. Se istället till att gå och lägga dig i tid varje kväll. Dels så slipper du känna dig hungrig, då du sover. Plus att det är otroligt viktigt under en diet att se till att få sin sömn och återhämta hela systemet. Det är inte för intet som utbrända/deprimerade personer ofta får sömntabletter. Kroppen behöver återhämta sig och stressa ner.

3. Ät när du väl äter

Nu lovade jag att jag inte skulle grotta ner mig i kostråd, så det här är lite av en kantboll. Men det absolut klokaste jag har gjort när jag gått på diet är att se till att när jag äter så äter jag verkligen. Då menar jag att se till att tallriken är fylld till bredden. Det gör du väldigt enkelt genom att addera kost som upptar en stor volym men som ger lite energi. En vanlig tallrik på diet för mig kunde bestå av en proteinkälla och 500 g sallad (typ gurka, tomat, paprika mm), eller kokt broccoli och blomkål. Saker som fick tallriken att svämma över. Här kommer också det mentala in i bilden. Du vill ju bra mycket hellre titta ner på tallriken och tänka "Oj, vad det här är mycket. Undrar om jag hinner äta upp allt på min lunch…"‌ än att fastna i en negativ spiral och sitta och titta på maten och tänka "Ja, det här är ju tre tuggor. Det här kommer jag aldrig bli mätt på…" . Eller så kan du köra en annan gammal goding och äta på en mindre tallrik än vad du är van vid. Direkt känns det som om du får mer mat.

Så för att summera: Se till att aktivera dig, istället för att sitta och fundera på mat. Borsta tänderna så att du inte vill stoppa in något i munnen. Lägg dig i tid på kvällen istället för att sitta uppe och bli kvällssugen på att stoppa in något i kakhålet. Plus att se till att när du äter så låt psyket få sitt med större volym på tallriken.

Som du ser är Andreaz själv betydligt mer lustgas än Volvo 240.

Att gå ner i vikt är egentligen inte speciellt fysiskt jobbigt, utan allt handlar om den mentala biten där hjärnan kan sätta käppar i hjulet. Med de orden vill jag passa på att önska dig ett stort lycka till med dina dieter framöver.

Allt gott!


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022