Att mötas på riktigt

Hur praktiskt det än är att vi kan hålla kontakten via sociala medier trumfas det fortfarande av de fysiska mötesplatserna.

Lorena Gustavsson

Av alla oss som värderar träning och hälsa högt har många av oss också valt att leva våra liv inom en kultur som vi för bekvämlighetens skull kan kalla för "fitnessvärlden". Ungefär 360 dagar om året lever 98% av oss vanliga liv där vår interaktion begränsas till att klicka like‌ och kommentera varandras förehavanden. Det är smidigt och kul, och utan sociala medier skulle vi inte ha en sportslig chans att hålla koll på utvecklingen i vår kultur och för varandra. I sociala medier kan vi trots avståndet försöka sprida de ideér vi tror på och hålla kontakten. Och tur är väl det, men det räcker inte hela vägen.

Samtidigt tenderar kommunikation via internet att bli lite ihålig. Det är lätt att budskap förvanskas och missförstånd uppstår. Alternativt är kommunikationen begränsad till att trycka like‌ eller få likes‌ och det är trots att det är trevligt ett ganska svagt fundament för att upprätthålla sin inspiration. Vi är bara människor, vi vill sticka ut och höra till på samma gång, vi behöver spegla oss i andra. Vi behöver ta oss tiden att lyssna på varandra och bli hörda. Därför är det viktigt att vi ett par dagar om året faktiskt kammar till oss och tar oss till våra evenemang. Det är någonting visst med att träffas på riktigt och skapa en verklighet av det abstrakta.

Artikelförfattaren reflekterar.

Fitnessfestivalen, eventens event‌ i träningssammanhang blev i år i och med heltidsflytten till Stockholmsmässan i Älvsjö större än någonsin, fullt hus. Jag tänker inte ens försöka beskriva allt som försiggick i närmare detalj. Tänk dig helt enkelt en gigantisk cirkus där ingen skillnad görs på besökare och artister. En plats där den fysiska kroppens kapacitet och estetik på allsköns (mer eller mindre sympatiska) sätt sätts i rampljuset. Alla som behagar, unga som gamla kommer hitta någon form av möjlighet att visa upp sig. Där har du Fitnessfestivalen‌ i ett nötskal. Bekräftelsebehovet ligger i luften, många äro kallade men få utvalda när det gäller att faktiskt vinna, må det handla om tävlingarna eller folkets uppmärksamhet. Samtidigt är bekräftelsebehov inte nödvändigtvis nånting dåligt, vad skulle bli gjort här i världen utan det? Och det är långt ifrån allt som ligger i luften denna helg. De allra flesta äro både kallade och utvalda för att hänga, snacka irl‌ och helt enkelt uppleva allt det här som vi ägnar så mycket tid åt på riktigt.

En plats där man satsade lite extra på det intima mötet var på Tyngre Talks‌ seminarier. Ett avslappnat men seriöst initiativ där vi noviser fick chansen att ta del av kunskap och erfarenheter ifrån fem av Sveriges mesta träningsprofiler. De höll på söndagen ett varsitt timslångt högkvalitativt träningssnack för en intresserad, men i mitt tycke alldeles för liten publik. För liten därför att det hände någonting väldigt speciellt på den här lugna platsen, en bra bit bort från den högljudda färgsprakande mässan, för det kändes som att man nådde längre in under ytan än vanligt och därmed bevisade att det inte är farligt och att det behövs fler liknande initiativ i fitnessvärlden.

Patrik Andersson levererade som förste man på scen ett insiktsfullt snack om egna erfarenheter om att hitta från bodybuilding till styrkelyft samt utvecklingen av sin metodik som coach. Han rekommenderade oss åhörare vänligt med bestämt att sluta fega och våga prova på att tävla även om vi inte är svinstarka. Han nämnde som jämförelse hur många relativt otränade människor som trots allt väljer att springa marathon eller millopp vilket har sina poänger. Man blir ju motiverad att göra lite bättre ifrån sig med en tävling framför sig, det går att ha insikt om sina begränsningar ändå. Patrik talade också om vikten av att varken fastna för mycket i kartan eller terrängen. Det är så lätt att glömma att det inte är svartvitt, vetenskap och erfarenheter är båda viktiga aspekter när man arbetar med individer. Därtill adderades ett stort antal oförglömliga oneliners i stil med "din mamma är en riktig sport"(!).‌ Gillar man punchlines, då gillar man Patrik.

Patrik trollbinder.

Linus Carlén gick upp som tvåa på scenen och snackade medvetet och klokt om sina erfarenheter. En hel del av hans resonemang kring att lyckas hålla ihop ett liv med mycket jobb, resande och uppdrag på diet tycker jag går att applicera för vem som helst som vill hålla en rutin i stökiga perioder, inte bara tävlingssatsande. Linus levererade ett väldigt insiktsfullt och jordnära snack och jag tänker att så många av hans följare hade mått bra av att komma hit och lyssna på det här. Det är verkligen ingen lek bakom Linus. All tankeverksamhet och allt finlir som ligger bakom den bekymmerslösa och polerade ytan som Linus valt att visa upp för omvärlden blir ytterligare en påminnelse om att inget är så svartvitt som det kan se ut på internet.

Linus talking the talk.

Isabella dagens första och enda dam på scenen höll dagens kanske starkaste föreläsning på många sätt. Hon berättade om sin egen träning ur ett ganska psykologiskt perspektiv och resonerade en del om fokus, motivation, aggression samt begreppet "arousal". En del handfasta tips kring hur man kan använda aggression i träningen bjöds det också på. Bella pratade på ett väldigt fint och rörande sätt om betydelsen av att ges de rätta förutsättningar för att våga bli stark och hon visade på både stor kunskap och en brinnande passion för träningen. Hon pratade om motsättningar och möjligheter för att bli stark med betoning på hur man lyckas fokusera på det sistnämnda. Hon föreläser på ett sätt som ger samma gåshud som jag nämnde i en krönika att man får av att se henne lyfta och som kvinnlig åhörare kände jag mig mer taggad än någonsin.

Bella säger som det är.

Stefan Ågren hade valt det mest insmickrande namnet på sin föreläsning och när han studsade upp på scenen för att snacka om "neuromotisk inlärning"‌ kändes det som om man skulle kunna hålla sig för skratt. Tji fick jag och mina fördomar. Stefan är ju Stefan och hans energi är en frisk fläkt. Sedan visade det sig att Stefan inte bara är en creme de la creme-kraftsportare, tydligen är han också en talare av högsta kvalitet! Hans humor och tempo gjorde att till och med de pedagogiska streckgubbarna som visar knäböjens biomekanik förvandlades till riktigt skön och avslappnad infotainment och hans kroppsspråk och imitationer gjorde det hela levande och det här var tveklöst det snacket som gav upphov till flest skratt ute i publiken. Tänk om alla ens lärare hade varit sådär, då hade man kunnat allt!

Stefan stretchar innan showen. 

Jacob gick upp som siste man för att föreläsa om kosttillskott. En hjärtefråga för många av hans följare och oss träningsintresserade överhuvudtaget. Jag hann tyvärr bara höra fragment av Jacobs snack, men överhörde att han var inne på alla de "eviga livsfrågorna"‌ på området, och om det är någon som kan berätta på ett sätt som både är korrekt och engagerande hur tillskott fungerar och inte fungerar, så är det han. Även om jag inte hörde just detta snack så kan jag med säkerhet säga en sak: Många fler hade haft nöje och nytta av att leta sig till Tyngre Talks‌ för att lyssna på honom och de andra. 

Jacobs föredrag var laddat.

Det ger verkligen mersmak att träffa personerna bakom prestationerna, få nyansera bilden, lära sig någonting praktiskt och allt annat som tyvärr inte fullt ut kan förmedlas genom flödet i sociala medier. Det är så viktigt att bli medveten om att det här inte är någon sagovärld där kunskap framgång eller resultat kommer gratis, som det kanske kan låta och se ut som på instagram. De som blir "bäst" är det av en anledning. De har hittat en drivkraft, ett fokus, sitt "varför" och lever för det. 

Förutom att få se, höra och uppleva allt på Fitnessfestivalen‌ , oavsett det är fördjupning på Tyngre Talks‌ eller skådespelet ute i mässhallen, är den största glädjen och behållningen att få chansen att ge en kram eller brofist till den där personen som inspirerat en så mycket och äntligen få säga den där komplimangen man tänkt på så länge. Det är en obetalbar känsla att få ge tillbaks det lilla som det innebär att visa sin uppskattning. Den som gett dig så mycket kraft och motivation är väl värd att få höra det och vem vet, du kanske är den personen för någon annan också! Det värmer gott att höra att det man gör ger ringar på vattnet och det enda som är varmare ändå är att låta de man själv ser upp till veta det.

Så med detta vill jag säga två saker: För det första, nästa gång vill jag se att det är fullsatt på Tyngre Talks‌ , ok? För det andra; Det går inte att älska precis allt på en så stor mässa som Fitnessfestivalen‌ . Vissa saker kommer vara irriterande på olika sätt. Det kan kännas jobbigt och omständigt att ta sig dit och man kan bli minst sagt skeptisk över vissa saker som pågår ute i mässhallen, men samtidigt finns där alltid något eller någon att tycka om. Om du är en del av fitnessvärlden – vilket du som läser högst antagligen är – passa på att ta dig ut på sånt här och träffas ändå! Lyssna och lär, ge och ta emot feedback och njut av umgänget i allmänhet.

Events är som träningspass ungefär. De är utmattande i stunden men ger en krafterna tillbaks på längre sikt. De får en att orka fortsätta vara en positiv kraft i den här världen. Vi ses i vimlet!Liknande artiklar
Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023