Bekännelser

Här följer en form av bikt för de crossfitsynder jag begår. Jag lovar inte att jag kommer sluta helt med dem. Men jag lovar åtminstone bot och bättring.

Sebastian Avindell

Crossfit är sannerligen en fantastisk sport, inte sant? På ett effektivt sätt gör den tidigare slashasar och soffpotatisar till kardiovaskulära mördarmaskiner. Detta samtidigt som de dessutom blir både starka och ofta hittar nya vänner för livet. Nästan så att det låter för bra för att vara sant, eller hur? Jag har mången gång sjungit crossfitens lov. Berättat om just ovanstående och hur idrotten förändrat mig till det bättre. Ibland har jag även tagit upp det som är lite värre, som när jag skrev ett reportage om de värsta woddar som någonsin vandrat på denna jord. Idag tänkte jag dock göra något annorlunda. Jag tänkte nämligen bege mig till det där mörka hörnet som vi crossfitare gärna inte pratar om. Ni vet nog var jag är på väg va? Precis. Idag tänkte jag använda denna text som en form av bikt för de crossfitsynder jag begår. Jag lovar inte att jag kommer sluta helt med dem. Men jag lovar åtminstone bot och bättring.

Att räkna reps

Alla är vi olika begåvade på det här som kallas matematik. Vissa kan räkna ut hypotenusan i kvadrat på en varmkorv, andra har svårt med sjuans gångertabell. Gemensamt är dock att de allra flesta av oss kan räkna både till tjugo och hundra, med enkel huvudräkning. Ett rätt märkligt fenomen har dock visat sig uppstå när jag tränar crossfit. Särskilt under pass när saker och ting är lite extra hemska. Det där med huvudräkning. Helt plötsligt försvinner förmågan att räkna till tio. Istället brukar talföljden hamna något i stil med 1-2-3-5-9- färdig! Ibland kan jag givetvis skylla detta tillkortakommande på att min hjärna och kropp är helt upptagna med att hålla mig vid liv, men inte alltid. Handen på hjärtat så är det ibland som så att det är rätt skönt att medvetet räkna fel. Det ska dock tilläggas att jag blivit allt bättre på att ”crossfiträkna”. Repsen har med tiden blivit allt fler och allt mer vad som står på tavlan. Men, det händer fortfarande att huvudräkningen lämnar mitt skalliga huvud. Det är helt enkelt något jag får jobba vidare med, för jag lurar enkom mig själv med denna godtyckliga räkning.

Prehab schmehab

Oavsett vilken idrott du pysslar med så är det så gott som alltid en god idé att syssla med prehab, eller för den delen rehab. Detta som verktyg för att förebygga skador, öka rörligheten och allt det där andra vi om och om igen får höra att det är bra för. Men. Det är ju så gudsförgätet tråkigt! Så sinnessjukt själsdödande så hälften vore nog. Alla ni som har ett Romwod-konto räcker upp en hand! Tack. Alla ni som använder ert Romwod-konto håller kvar handen. Se där, betydligt färre. Men, jag dömer Er inte. Tvärtom, faktiskt. Jag är precis likadan. Jag har nog aldrig tänkt tanken att ”shit vad kul! Nu ska jag rehabstretcha i tjugo minuter”. Snarare är det som så att jag kan komma på tusen saker som är betydligt roligare än både rehab och prehab, så som att titta på färg som torkar eller lyssna på när någon drar ett par vassa naglar mot en griffeltavla. Och ja, jag hoppar ofta, allt för frekvent, över min prehab. Det är jag den förste att erkänna. Men det ska bli ändring på det. Tror jag.

Jag kan äta vad jag vill – jag tränar crossfit

Det går inte att komma ifrån det faktum att crossfit är ett utav de mest effektiva sätten att förbränna kalorier på. Prova själv att göra miljarders reps med en skivstång så kommer du snabbt bli varse om vad jag menar. När kroppen belastas på detta vis så kommer hungern som ett brev på posten (om man nu förutsätter att posten inte råkar vara PostNord, det vill säga). Att ge en utsliten, hungrig crossfitkropp rätt föda är inte så lätt som det låter. Nyttig mat är dessvärre ofta rätt kalorisnål, vilket i sin tur leder till att det du behöver äta för att kompensera dina pass blir obskyra mängder mat. Tänk 2 kilo sötpotatis och 1 kilo kött. Det blir rätt stökigt att få i sig. Därför är det rätt lätt att falla till föga med mat som för all del är oerhört energität, men å andra sidan kanske inte det bästa en hårt tränande kropp behöver. Få välmående kroppar byggdes med Ben & Jerry´s och McDonalds som bas. Ändå är det ofta där jag hamnar, mitt i ett inferno av hamburgare och glass. Och ofta ursäktar jag detta med att ”jag ju tränar crossfit. Jag kan äta vad jag vill!”. Sant är för all del att jag förbränner det jag stoppar i mig. Men, ger jag min kropp vad den behöver? Optimerar jag min återhämtning och ger mig själv de yppersta förutsättningarna med hjälp av en burk Nutella och tre kanelbullar. Kanske. Men jag tror att jag skulle kunna göra betydligt bättre ifrån mig.

Att inte vårda händerna

Om jag fått en krona för varje gång jag stått med en hand som liknar något som stoppats in i en köttkvarn (nåja, ungefär i alla fall) och bannat mig själv för att jag inte filat som jag ska så vore jag väl inte miljonär, men snudd på. Handhygien, i form av att fila, smörja och pyssla är något rätt centralt i crossfit. Händerna behövs ju, minst sagt, när det ska lekas Tarzan i räcken och bollas med skivstänger. Ändå ser mina händer ständigt ut som ryggen på krokodil, fjälliga och stenhårda. Klappar jag mina barn för oförsiktigt på kinden är risken att de får skärsår. Trots att jag är medveten om detta står jag likt förbannat och gnager i panik på min egen handflata innan passen, när valkarna antagit formen av något som mest kan liknas vid knogar i handflatan. Och jag vet vad som väntar mig under passet. Handen kommer tappa halva sin volym och se ut som något hämtat ur en billig skräckfilm. Och trots att jag vet att kvinnor som fött barn kommer motsätta sig detta, så vill jag påstå att det här med uppfläkta händer gör så vansinnigt ont som något kan göra. Först kommer det där bekanta ritschljudet från handen, följt av känslan att någon hällt typ lava i handflatan. Sedan måste man bevittna eländet och inse att om en liten stund måste jag stå under en rinnande dusch med detta. Värre tortyr finns knappt. Det hela slutar alltid med att jag står med ena handen höjd ut från kroppen, lite som Frihetsgudinnan, utanför duschstrålen och lovar mig själv att från och med idag ska jag fila, smörja och dona som aldrig förr. Hittills har jag aldrig hållit det löftet.


Det är feligt att mänskla, som någon sa en gång. Detsamma gäller ju det här med laster och svagheter. Så länge vi är medvetna om dem och arbetar för att förbättre oss, så är det kanske inget vi ska skämmas över? Ingen är felfri. Måhända är det därför jag ständigt går runt med sargade händer, magen full av glass med ständigt stela axlar. Men vet ni vad? Jag älskar ändå resan, mina brister till trots. Och, vem vet, kanske är jag inte ensam om att om och om igen upprepa dessa fel? Eller?

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Mads om tragedin på Games

Mads Jacobsen hjälper oss navigera kring de tragiska händelser som ledde till ett dödsfall under CrossFit Games.

19 aug. 2024

Tyngdlyftning: Stefan Ågren om framtiden

Stefan Ågren, vår egen favoritfysio, berättar om livet och om träningen men också om vad framtiden kan föra med sig.

27 juni 2024

CrossFit: Mads om Games 2024

Vi ringer upp nestorn Mads Jacobsen för att gå igenom förutsättningarna för årets Games, där vi roligt nog har massor av svenska deltagare.

20 juni 2024

CrossFit: Mads om CrossFit Games 2024

Vi ringer upp nestorn Mads Jacobsen för att gå igenom förutsättningarna för årets Games, där vi roligt nog har massor av svenska deltagare.

20 juni 2024

CrossFit: Mia Hesketh om laget och livet mot Games

Vi laddar upp lite extra inför semifinalerna med ett snack med übergrymma Mia Hesketh, som är Team Captain för ett av våra mest kapabla lag inför årets CrossFit Games.

13 maj 2024

CrossFit: Långsved och gänget mot Games

Vi snackar med den begåvade kämpen Viktor Långsved om lagsatsningen mot Games, och om hur det känns att ha placerat sig som etta inför semi-finalerna i Lyon.

9 maj 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023