Det våras!

Om hur den stigande temperaturen också blir en påminnelse om utlovade konditionspass.

Alex Danielsson


"Det gör ont när knoppar brister", skrev nån, nångång, för länge sen. Dessvärre kan kulturfascisten i mig inte avhålla sig från att också meddela att det var Karin Boye, och året var 1935.

Denna berömda formulering är sannolikt sprungen ur den förlösande processen där våren alltid känns fast besluten att dröja sig kvar i det mörka och kalla. Att det nya, hoppingivande ljuset därför tvingas ta sig genom en lika omtumlande som berikande eriksgata innan det likt en fjäril med ömma fötter kan landa i ditt knä på en balkong, på en uteplats eller på en (you wish!) uteservering nära dig.

Men nu är vi, på ren svenska, fan där. Kanske inte på den nivån att vi redan går bärsärk bland SPF-krämerna, men väl så vi ändå vågar stuva undan tösalt och ullkalsonger.

För egen del innebär det, som sig bör, mer utetid både i trädgård och i diverse löparspår och skogsslingor. För jag har ju inlett en konditionssatsning.

För dig som av en händelse här rycker till av förvåning och illa dold besvikelse vill jag dock addera två faktum:

  1. En ”konditionssatsning” innebär i min begåvningsfattiga bok än så länge att jag på nåt sätt försöker lufsa runt lite. Att få upp pulsen en aning, och att på så sätt förbättra alla faktorer som går att koppla till hälsa: kondition, kroppsfunktion och en förhoppningsvis lägre kroppsvikt.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop
  1. Naturligtvis fortsätter jag att gnugga i gymmet varje dag. Kanske inte i syfte att sätta nya PBs (i alla fall inte i marklyft), men en funktionell styrka parat med den förbannat underskattade känslan av en tydlig muskeltonus och en påtaglig träningsvärk är numera det dagliga målet.

Hur det går? Jodå. Några rundor har det blivbit. Strava är det nya svarta för den som offentligt vill tvätta sitt förhoppningsvis svettiga byk. Knäna, de artosanfäktade, har såklart harklat sig. Och min i övrigt eminenta Vetek-våg skvallrar om att vikten fortfarande är i det närmaste oförändrad.

Men jag är alltjämt positiv.

När jag ändå har din uppmärksamhet vill jag också slå ett slag för vad jag tror är min broder Andreas mediala sportdebut som utövare. I en rafflande batalj runt bordet gjorde han nyligen upp med en av våra bästa och fortfarande mest lovande pingisstjärnor Truls Möregårdh. Du ser ett utförligt reportage från den episka händelsen här:

https://youtu.be/l_iuZ3l79xc

Truls mot Andreas. Kantboll.

Samtidigt kan jag också, inte utan stolthet, meddela att vi nu fyllt på hyllorna med ett gäng riktigt fräna klädesplagg. Inte minst den här maddefakkern:

Men det finns mer, mycket mer, och det kommer till nya grejor hela tiden. Smit in i butiken och kika, kanske hittar du nåt vårlikt till dig själv eller nån du gillar där?

Med det önskar jag dig en grym vecka!

I dina växande musklers tjänst!
Alex Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022