"Du ser ju ut som en kille!"

Alla har vi rätt att bära våra muskler med stolthet.

Sebastian Avindell

Jag har tidigare berört det här med att tjejer lyfter. På dryga tjugo år har mer hänt inom vår värld av vikter och magnesium än ute i det "verkliga" samhället. Från att ha varit förvisade till aerobicpass har tjejer på ett naturligt sätt tagit klivet in bland vikterna. Mycket tack vare styrkesport och crossfit, som öppnat dessa dörrar. Men, också för att pionjärer så som exempelvis Carina Isaksson har gjort det acceptabelt för tjejer att packa på sig muskler. Allt det där är givetvis bara att applådera.

Men, på andra aspekter av denna utveckling sitter samhället fortfarande hopplöst fast. Vi som är mitt uppe i allt det här är nog ganska bra på att acceptera våra medlyftande systrar. Vi ser på deras slit med jämlika ögon. Tyvärr gäller inte detsamma för den breda massan. Hur många gånger har man inte fått höra "Alltså...hon är ju snygg och så. Men, hon har ju för mycket muskler! Det är äckligt! Hon ser ju ut som en kille!‌ ". Hela argumentet, om man nu ens kan kalla det för ett sådant, är så märkligt att det knappt går att bemöta. För en stark tjej möts ju av beundran. Säg att en kvinna knäböjer något riktigt tungt, inte tusan utbrister samma person som i exemplet ovan att "Alltså...hon är ju duktig och så. Men, hon är FÖR stark! Som en kille!‌ ". Nej. Att vara stark möts istället enkom av beundran.

Det sjuka blir således att allt handlar om utseende, som så mycket annat i samhället. Inte ens när man utövar det man älskar allra mest, ska man få vara ifred. Tjejer får således vara starka, men det ska inte synas. För då "ser man ut som en kille"‌ . Det omvända gäller ju, märkligt nog, inte män som råkar ha lite muskler. Få personer tittar på en sådan kille och utbrister "Alltså. Du ser ju ut som en tjej! Du har ju inga muskler!‌ ". Det är väl synnerligen på tiden att vi ser till att ta tag i det här problemet? Och nej, det kanske kan upplevas som om vi inte har något större problem med det här. Vi som redan är invigda i att muskler är till för alla, alltså. Som om jag försöker slå in vidöppna dörrar. Men, tänk efter lite... alla dom andra då? Dom som fäller de här mindre begåvade kommentarerna? Dom som tycker att kvinnor bara får se ut på ett visst sätt?

Vad händer med en ung, kanske något osäker, tjej som får höra att hon ska akta sig för att träna mer, för "annars kommer hon se ut som Arnold"‌ ? Följt av några skrockanden och menande blickar. Kommer det att sporra henne till att träna ännu mer, och fullständigt skita i vad folk säger och tycker? Kanske. I den bästa av världar skulle denna dam be de som förbehåller sig rätten att döma henne, enkom beroende på utseendet, att förpassa sig till ett varmare ställe, så långt söderut man kan komma. Men, mer troligt, kommer det här att sätta käppar i hjulet för henne. Kanske falnar lågan för lyftandet helt, för att aldrig tändas igen. Och det är här jag menar att vi alla måste hjälpas åt. Vi måste förändra stenåldersåsikten att kraft, muskler och styrka är något reserverat för det manliga könet. Vi är ju så mycket bättre än så, inte sant?

Så. Kan vi inte alla bara enas om att sträva mot en sak? Nämligen det att hjälpa folk som säger "muskler som en kille"‌ att inse hur fel dom har när dom säger sådana dumheter. För muskler är inte något enkom reserverat för män. Det kvittar faktiskt något alldeles oerhört om man råkar vara en han, en hon eller till och med en hen. Muskler får man genom hårt slit. Och genom det slitet har man ta mig tusan förtjänat rätten att vara stolt över sin kropp. Med eller utan muskler, ska givetvis tilläggas. Men, då ska ingen inskränkt tok komma och försöka ta det ifrån någon, genom att säga att man ser ut på fel sätt. Muskler och styrka är till för alla! Det är inte något fult, tvärtom! Muskler är troféer som vi alla ska få bära med den rakaste rygg. Med stolthet och högt huvud!

Mer rörelseglädje (och mindre stenåldersåsikter) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022