I stormens öga – att vara anhörig under Crossfit Open

Jag vet att ni har en svår tid framför er. Håll ut! Det är snart över!

Sebastian Avindell

Så var det igång. Det som vi crossfitare gått och väntat på i nästan ett år har träffat oss som en snöboll i skrevet. Open. Detta mytiska monstrum. Detta onlinekval som förvandlar nästan en halv miljon människor till en skugga av sitt forna jag. Från att ha varit tatuerade biffar och bifinnor i mer eller mindre kläder som likt gladiatorer mosat träningspass efter träningspass förbyts vi till något som mest kan liknas rädda små barn. Som tvivlar på alla sina förmågor och uppgivet suckar över allt som kommer på Open, oavsett vad det råkar vara. För "vi är inte så bra på just den rörelsen". Ja, det är sannerligen inte lätt att vara crossfitare i dessa tider. Men. Vi har det nog ändå inte värst. Det är inte för oss lidandet blir som allra vidrigast. Nej, istället slår nog Open hårdast mot dem runt omkring oss. Våra anhöriga. Pojk- och flickvänner. Sambos eller nära vänner. Äkta fruar och män. För, de är dem som tvingas leva med crossfitutövare i åtminstone fem veckor. Och hur det är för alla anhöriga som har sämre hälfter som lyckas ta sig vidare till Regionals törs jag knappt tänka på. Stackars er.

Det är här således en guide till hur det är att vara anhörig till någon som genomför Open. En text som kan få Er andra att förstå hur de har det. För det kan sannerligen inte vara lätt.

Räkna med fem veckors mental frånvaro

Det är lika bra att säga det direkt – har du som anhörig till en crossfitare några större beslut att fatta under Open gör du bäst i att a: vänta tills eländet är slut eller b: fatta dem på helt egen hand. För, den du är anhörig till kommer vara mentalt frånkopplad från den riktiga världen. Likt en senil åldring sitta och vrida och vända på sin telefon och tyst muttra för sig själv om Castros "ledtrådar" på Instagram. "Det är en pinne, tror jag. Så vi kommer nog få klättra i träd. Tror jag. Och där är ett bär som ser ut som en kettlebell. Tror jag. Bergsklättring och svingar? Det tror jag!" Det är liksom bara att lägga ned. Allt mental kognitiv plats upptas nu och i fem veckor om strategier för kommande woddar och ångest blandad med vanmakt. You're on your own.

Räkna med gnäll

Du kommer tyvärr få leva med motsvarigheten till ett vuxet barn ett par veckor framöver. Crossfitaren i din närhet kommer inte kunna sova om nätterna, särskilt inte natten mellan torsdag och fredag när Crossfit Inc släpper nästa Openwod, men inte bra övriga nätter heller. Hen kommer väcka dig med samtal om förmodad bästa strategi för det som komma skall, eller upprörd gnälla om varför det just skulle vara toestobar som kom. För hen är ju usel på det! Välj dig således vid fraser om "Jävla Dave Castro" och "Nu lägger jag ned den här skiten!".

Du kommer också få höra, i tid och otid, om hur sliten crossfitaren är. Hur mycket hen har gått sönder och vart det gör mest ont. Särskilt händer kommer vara ett varmt samtalsämne, och att bli vidrörd av en crossfitare mitt under brinnande Opensäsong kommer att vara ungefär lika behagligt som att bli gosad med av draken Katla från Bröderna Lejonhjärta. Det kommer helt enkelt att vara lite som att umgås med en kille som drabbats av en mancold i fem veckor. Långa djupa andetag rekommenderas således.

Räkna med frosseri

Crossfitare brukar per se vara rätt målinriktade vad det gäller kosten. 90% av året äts det mest strimlad mammut och bladgrönsaker och dricks källvatten, men kring Open förändras detta något. Måhända är det ett beteende som existerar för att om möjligt dämpa ångesten kring tävlingen litet. För, plötsligt kommer du som vän eller bättre hälft få kilometerlånga inköpslistor som innehåller saker du knappt kom ihåg fanns. Ben & Jerrys. Chips. Munkar. Cola. Kex. Och Ben & Jerrys. Igen. Din bekante crossfitare kommer hålla sedan hålla sina försvarstal med munnen full av glass och chips, härjandes om att det ju "faktiskt är Open! Då kan man äta mer än vanligt!" Att kalorierna i det du just släpat hem till crossfitaren skulle kunna göda en normal Svenssonfamilj i drygt en vecka är helt enkelt något du får blunda för. Det kommer inte hjälpa att du kommer med goda råd om att kroppen måhända behöver "bra mat" när den sätts som mest på prov. Crossfitaren kommer inte höra vad du säger. Knastrar från allt godis kommer överrösta alla goda argument.

Räkna med en metamorfos

I början av Open kommer just din crossfitare vara taggad likt ett sockerstinnt barn utanför Leos lekland en lördagsmorgon. Men, allt eftersom veckorna passar kommer det här att förändras. Optimism och nyfikenhet kommer att bytas ut mot ilska och uppgivenhet. Runt det sista av Openannonseringarna kommer den du känner bara fnysa åt det som ska göras och med hastiga rörelser packa sin träningsväska, med kommentarer om att "det ska bli så jävla skönt när det här är färdigt!" och "jag ska aldrig göra det här igen! Aldrig!".

Detta beteende innebär två saker.
1: säsongen är snart över och du får snart tillbaka din pojkvän/flickvän/kompis/sambo/ etc.
2: personen ifråga kommer med 98% säkerhet köra Open även nästa år. Så är det bara.

Så, alla ni kära anhöriga. Jag vet att ni har en svår tid framför Er. Jag kan helt enkelt bara trösta Er med att Ni snart får tillbaka Era gladiatorer, precis som de var innan. De är bara tillfälligt sinnearubbade av den press som Open innebär. De är inte på väg att bli sjuka, galna, helt bakom flötet eller något annat otäckt. De är helt enkelt bara crossfitdrabbade. Håll ut! Det är snart över!

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023