Så du funderar på att börja med crossfit?

Vet du verkligen vad du ger dig in på?

Sebastian Avindell

Nytt år, nya tag. Med en nyvunnen kulmage och ett helt färskt år framför sig brukar entusiasmen vara på topp för att börja med nya saker, när det nya året står i farstun. Det ska testas nya dieter, olika sätt att fasta på eller så lovar man dyrt och heligt att äta vegetariskt minst en gång i veckan. Med allt det här brukar även följa viljan att prova någon ny träningsform. Löpning byts mot Zumba, Zumba mot styrketräning och styrketräning byter plats med tyngdlyftning. Sällan är väl alla personliga tränare och gymägare mer glada än när tolvslaget just klingat ut och nya medlemsansökningar fullkomligt rasar in i mailkorgen. 

Måhända är du en av alla lätt vilsna själar? Kanske funderar du på det här med crossfit? I din bekantskapskrets finns ett par filurer som brukar prata om att "kippa‌ " eller någon tjej som heter "Fran‌ ". Allt det där pratet har du för länge sedan gett upp med att försöka förstå, i dina öron låter det som rena grekiskan. Men, dom där filurerna till kompisar har sannerligen kommit i form snabbt. Och då till synes helt utan hjälp av 5-2, LCHF eller självsvält. Så du är onekligen intresserad. Men, du har också hört av andra att det där med crossfit är livsfarligt. Att man skadar sig och vinner pistoler i tävlingar. Tydligen får man inga muskler heller. Och att man måste sälja sin själ till djävulen för att få träna, det har du minsann också hört. För alla som tränar crossfit är med i en sekt. Det har Danne‌ på jobbet sagt, han hade läst det på internet berättade han. Ändå är du intresserad. Du vill också lära känna den där Fran‌ . Du vill också kippa. Tror du, i alla fall. 

Den här texten är således till dig. Du som är sugen på det här med crossfit, men kanske inte riktigt vågar. Du är rädd för allt det där Danne‌ på jobbet berättat om crossfit. Låt mig därför räta ut dina frågetecken. 

"Jag vill inte sälja min själ till Satan"

Crossfit beskriva i vissa sammanhang (läs: på internetforum) som en sekt. Det brukar raljeras kring att crossfitutövare bara pratar om crossfit och aldrig verkar kunna sitta tysta i ett rum mer än fem minuter utan att prata om sin träningsform. Och det ska sägas: crossfitare pratar mycket om crossfit. Men, om man vänder lite på steken och argumenterar lite såhär istället: hur ofta pratar inte Hasse‌ på jobbet om Manchester United?‌ Ulla i expeditionen, tjatar inte hon rätt ofta om "Paradise Hotel‌ "? Om vem som låg med vem i det senaste programmet? Och Tommy‌ , snackar inte han rätt mycket om sin korp-innebandy? Jo. Det gör de alla tre. Pratar om sina intressen alltså. Om det som ligger just dem närmast om hjärtat. Och sett ur den synvinkeln är det väl inte så konstigt att crossfitare pratar om just crossfit? Att klaga på att någon hittat sin passion är lite som att bli upprörd över att en politiker bara pratar om just sina hjärtefrågor. Det faller sig ju liksom naturligt. 

Alltså ska du som nybörjare inte avskräckas av argumenten att crossfitare inte kan prata om annat än sin träningsform. Istället bör du kanske bli än mer nyfiken på just varför de pratar om det hela tiden, och varför de är så många. Något måste det ju vara som lockar? Och nej, du kommer inte behöva skriva under medlemskapet i ditt eget blod. Inte heller kommer du stöta på en sekt som hatar alla andra träningsformer. Istället kommer du mest troligt hitta ett gäng individer som funnit den träningsform som passar just dem som handen i handsken. Konstigare är det faktiskt inte. 

"Jag vill inte skada mig"

Alla idrotter innebär en skaderisk. Precis på samma sätt som att risken att trampa sönder foten på en legobit och tvingas amputera den ökar när du har småbarn i hemmet. Jag förstår att du som nybörjare tycker crossfit verkar läskigt. Du har sett filmklipp där folk i färgglada tights slänger med stålstänger fullastade med vikter på, samtidigt som de skriker "LÄTT!‌ ". Självklart måste risken att skada sig vara överhängande i en sådan sport. Eller? Tittar vi på fakta så är faktiskt crossfit en relativt säker träningsform. Senare tids forskning från b la NSCA‌ (National Strength and Conditioning Association‌ ) har påvisat att crossfit som idrottsform har ungefär lika liten skadeprevalens per tusen tränade timmar som löpning. Och hur ofta hör du någon härja om att löpning är fullkomligt livsfarligt? 

Med sunt förnuft och med coachning från dina tränare kommer inte crossfit vara farligare än någon annan idrottsform. Något som är betydligt farligare än att träna är nämligen att inte göra det alls. 

"Måste jag vara halvnaken?"

En snabb sökning på "crossfit‌ " på youtube‌ kommer onekligen få den oinvigde att höja på ögonbrynen. För det ska sägas att crossfitare har en förmåga att verka vilja slänga av sig kläderna i ungefär samma utsträckning som en strippa gör det. Och det vill ju sannerligen inte du. Du är ju som de flesta andra av oss, vit som ett spöke i huden tack vare total avsaknad av solljus nio månader om året samt bärare av några extra "trivselkilon"‌ . Frukta dock inte. Precis som att du inte kommer behöva sälja din själ till fenomenet crossfit, så kommer du inte heller behöva slänga av dig din bomullstisha. Ingen tränare kommer under passet skrika "Och så tar vi av oss tröjorna då, okej?!"‌

Varför crossfitare i större tendens än andra verkar ha en fäbless för att strö kläder omkring sig törs jag inte riktigt svara på. Måhända har det att göra med att träningen kommer göra dig så svettig som en levande människa kan bli, så att du nästan bildar en egen atmosfär omkring dig. Eller så är det helt enkelt därför att det är skönt att träna i så lite kläder som möjligt. Oavsett vilket är valet ditt, mycket eller lite kläder. Det spelar ingen roll. 

"Jag har ingen kondis. Jag kommer dö"

Bortsett från fördomen att crossfitare skadar sig i samma takt som det dog allierade soldater vid landstigningen i Normandie‌ , är nog det här det argument jag mest stöter på när folk är intresserade av crossfit. De är sugna, men är rädda för om de ska orka. Jag kan till viss del förstå rädsla men samtidigt... du skippar väl inte att köpa den där extra stora hamburgetallriken bara för att du är rädd för att inte kunna äta upp den? Eller utlandsresan därför att det kanske blir för varmt? Nej precis. Kära nybörjare, alla är vi ju barn i början? Ingen elitidrottare på jorden började med Gunde Svan‌ -kondis. Det är ju därför vi är där, för att träna. Och ja, crossfit är jobbigt. Men, bara precis så jobbigt som du själv väljer att göra det. Allt går att anpassa. Låt inte farhågan att "det kommer vara för jobbigt"‌ stoppa dig från att testa! För då missar du ju kanske något som du kommer gilla, eller till och med älska? 

Förhoppningsvis har jag nu ställt några av dina värsta farhågor om crossfit på skam. Kanske vågar du nu ta steget att testa, kanske inte. Oavsett vilket tror jag vi alla måste bli bättre på att våga släpp sargen. Att kliva utanför vår bekvämlighetsbox. För visst, det är skönt inne i den. Men, det är i det otäcka, utanför boxen som vi utvecklas. Som vi växer som människor.

Om det sen för just dig blir crossfit eller inte, är oviktigt. Huvudsaken är att du vågar testa något du aldrig gjort förut. Att du bildar dig en egen uppfattning, istället för att lyssna på alla olyckskorpar. 

Så det så. 

Mer rörelseglädje åt folket! Liknande artiklar
Tyngdlyftning: Stefan Ågren om framtiden

Stefan Ågren, vår egen favoritfysio, berättar om livet och om träningen men också om vad framtiden kan föra med sig.

27 juni 2024

CrossFit: Mads om Games 2024

Vi ringer upp nestorn Mads Jacobsen för att gå igenom förutsättningarna för årets Games, där vi roligt nog har massor av svenska deltagare.

20 juni 2024

CrossFit: Mads om CrossFit Games 2024

Vi ringer upp nestorn Mads Jacobsen för att gå igenom förutsättningarna för årets Games, där vi roligt nog har massor av svenska deltagare.

20 juni 2024

CrossFit: Mia Hesketh om laget och livet mot Games

Vi laddar upp lite extra inför semifinalerna med ett snack med übergrymma Mia Hesketh, som är Team Captain för ett av våra mest kapabla lag inför årets CrossFit Games.

13 maj 2024

CrossFit: Långsved och gänget mot Games

Vi snackar med den begåvade kämpen Viktor Långsved om lagsatsningen mot Games, och om hur det känns att ha placerat sig som etta inför semi-finalerna i Lyon.

9 maj 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023