...säg mig vem som vackrast i landet är.

Om yta, om självbild, om yttre och inre krav på vem vi ska vara, och för vem. Kort sagt en krönika om att oavsett vad andra gör eller säger, så är det du som är stjärnan i din egen spegelbild.

Viktor Källberg

Spegel, spegel på väggen där; säg vem som vackrast i landet är”‌ befallde den onda drottningen sin magiska spegel i Snövit och de sju dvärgarna‌ och vips så var vi redan som barn introducerade till ytlighet och att det är ”viktigt” att vara vackrast eller bäst. Nuförtiden matas vi dagligen med bilder av vältränade kroppar och modeller i sociala medier, reklam och tidningar. Hur mycket ska man ta till sig? Hur mycket bör man låta samhällets och andras åsikter styra sin egen väg och hur mycket ska man bestämma själv?

Du är produkten av dina egna livsval. Livet du lever idag reflekterar de val du gjort tidigare för att nå just hit. Är du inte där du själv hade hoppats? Då kan det vara på tiden att göra en förändring. Det ska tilläggas att detta tankesätt inte är begränsat till enbart träning utan livet i sin helhet. Om man inte gillar hur man lever sitt liv idag kan man alltid byta riktning, det är aldrig för sent. Om pengar inte existerade, hade du ändå levt ditt liv på samma sätt som du gör idag?

Din egen väg

Det viktiga när man påbörjar sin väg är att man ser till att kompassen och kartan verkligen är dina egna och inte någon annans. Det är lätt i vårt samhälle att se sig om och bevaka vad alla andra gör och vart de vill gå och på så vis glömma bort sin egen väg. Som uttrycket säger, bara döda fiskar följer strömmen, du måste hitta den väg som får just dig att må bra! För att exemplifiera kan vi nämna vår sport fitness som växer i rasande fart. I takt med detta så ökar också trycket på oss att prestera för det verkar ju alla andra göra. Att öppna upp sin instagram och se alla som tävlar, gör framsteg och ser ut att leva livet kan nog sätta igång suget hos de flesta men att gilla sporten behöver inte vara detsamma som att själv tävla i den. Här måste man vara ärlig mot sig själv. Är det verkligen detta jag vill? Tävlar jag för min egen skull eller gör jag det för att alla andra gör det och för att nå en form av status? Ibland är en tävling kanske inte svaret; att träna regelbundet och ha andra mål än just scenen är minst lika bra om det är det man trivs med. Låt inte andras val påverka ditt eget. Lyssna på din inre röst och gå ditt hjärtas väg. Då kommer du i slutändan vara som mest lycklig. 

Andras åsikter

”There is only one way to avoid criticism: do nothing, say nothing and be nothing”.‌

Aristoteles.

Det har länge varit, och är ännu, mycket prat om att samhället sätter upp orimliga bilder på hur vi ska se ut och leva våra liv. Måste man se ut som modellen i reklamen, ha biceps som Ronnie Coleman‌ eller sjunga som Beyonce‌ för att vara nöjd? Hur mycket ska man låta massmedias och andras åsikter styra sitt eget liv? Inte alls, tycker jag. Väljer man att ta del av mediavärlden kommer man få en väldigt stor och bred input, detta på egen risk. Att kritisera modellerna för att sätta orimliga krav på oss själva är inte rätt för de har ju, precis som du, valt en livsväg att vandra och vem är vi att kritisera den? Bara för att en viss person i media ser ut på ett visst sätt behöver inte det betyda att du ska se likadan ut. Om vi alla strävade efter att se ut som kändisar eller omtyckta individer skulle det bli en ganska tråkig värld. När vi inte länge kan urskilja oss från varandra på grund av att alla är likadana har vi missförstått syftet med våra liv. Vad man vill definiera som syfte med sitt liv är såklart olika men i mina ögon anser jag att man först och främst ska vara sig själv. Det finns bara en du och att ersätta den personen med en falsk bild och imitera någon annan är att kasta bort den unika möjlighet du givits. Vi lever bara en gång, vi får inga andra chanser och därför menar jag att vi måste leva livet fullt ut här och nu, precis på det sätt som vi själva vill...

Lao Tzu‌ [(1)] sade en gång: ”Care about what other people think and you will always be their prisoner”‌ och han kunde inte ha mer rätt. Det är ju du som ska trivas med ditt liv, inte personerna i din omgivning. Folk kommer alltid att tycka olika och media kommer alltid visa olika sidor utåt. Man hör oftare än sällan påpekanden från andra om sitt eget livsval men låt inte det röra dig i ryggen för du lever ditt liv för din egen skull, inte för deras. De har sina egna vägar att gå och du har din. De letar efter sin lycka och du efter din. Det är tyvärr lätt att ta åt sig av kritik från andra. Helst av allt önskar man ju att alla hade förstått och accepterat en som man är. Dessvärre kommer det inte alltid vara så och då är det viktigt att komma ihåg att det trots allt är just ditt liv – den enda som faktiskt behöver förstå din resa är du själv. Så vad massmedia framhäver är irrelevant, låt inte det påverka dig. Du har din kompass och de sina, följ dina drömmar.

Var trygg i dig själv

Grunden i att trivas med dig själv handlar om hur du ser dig själv. När du väl blir trygg i den du är kan ingen annan dra ner dig. Man kan alltid bli sårad, så mycket slipper vi inte undan. Livet kommer ibland ge oss prövningar av större magnitud som vi helst sluppit och den sorgen som medföljer måste vi bearbeta, den går inte att sopa under mattan. Vi kan däremot styra över hur vi låter saker av mindre betydelse påverka oss. Negativa kommentarer, som exempel. Om du lever på komplimanger kommer du också dö av kritik. Man måste inse att kritik och negativitet kommer finnas där, det gäller bara att lära sig stöta bort den.

Hur trygg man är i sig själv återspeglas lättare än man tror. En snabbkurs inom psykologin visar hur. Alla människor har en osynlig bubbla som omsluter oss, ett elektromagnetiskt fält som faktiskt kan uppfattas av andra. Den blir väldigt påtaglig om man exempelvis möter en främling för första gången. Oftast står vi då på ett avstånd som tillåter oss att skaka hand men ändå ger oss utrymme. Om personen i fråga istället skulle komma alldeles för nära och stå med sina tår vid dina skulle du förmodligen reagera. Det är för att personen trängde sig på i ditt energifält, din osynliga trygghetsbubbla. Om vi tänker oss att detta energifält består av färger, känslor och stämning blir det lättare att förstå varför man ibland blir gladare i närheten av vissa personer och i andras närhet istället tycks dras ner i en negativ spiral.

Beroende på våra tankar, vårt humör, vår sinnesstämning och vårt känslotillstånd kommer vårt energifält att se olika ut och uppfattas olika. När man således inte trivs med sig själv tenderar man att omges av en negativ aura vilket såklart bara gör det svårare att träffa andra och få de att vilja komma nära. Man måste börja med att älska sig själv och trivas med den man är. När du väl gör det kommer folk dras till dig för de känner av de härliga vibbarna du utstrålar. Tänk dig själv att du står med ett val av två dörrar som leder till olika känslotillstånd. En är sprudlande färgglad, du hör musik och glada skratt tränga sig ut och du får såklart ett postivit intryck av den. Dörr nummer två är gråmulen och ser hängig ut. Färgen har börjat lossna och stämningen är kall och ödslig, det känns nästan som att någon dött bakom den. Vilken hade du valt? Den som ger bra vibbar såklart. Så inse att du själv har en viss påverkan över hur folk uppfattar dig och vad du drar till dig. En positiv inställning kommer generera mer positiva saker som händer dig och är det inte det vi alla strävar mot?

När du väl har den starka energin inuti och omkring dig kommer glåpord, fula kommentarer och andra försök att dra ner dig bara studsa bort. Du är så pass trygg i den du är och du vet vart du har dig själv och därför kan inte negativiteten påverka dig. Att nå denna punkten kan givetvis ta tid är viktigt att tilläggas. Det kan vara en längre process för vissa av oss beroende på vad man bär med sig i ryggsäcken och för andra går det desto lättare. Så länge man jobbar aktivt med det och hela tiden försöker bli tryggare i den man är så är man på rätt spår. Rom byggdes inte på en dag och det gör inte ditt självförtroende heller, ge inte upp.

Summa summarum

Du är din egen lyckas smed. Det är återigen du som väljer vart i livet du vill gå, det gäller bara att göra rätt val och gå den väg som tilltalar dig mest. Låt ditt hjärta vara din kompass och strunta i vad alla andra gör, du lever för din egen skull.

Låt inte heller andra dra ner dig. Man kan inte göra alla i sin omgivning nöjda, det ska man heller inte sträva efter. Däremot ska du se till att göra dig själv nöjd för mer än så kan du aldrig påverka. Inse vad som gör just dig lycklig och håll fast vid det så kan ingen dra ner dig.

Glöm heller inte bort att jobba på dig själv. Det är viktigt att vara trygg i den du är för du är unik. Du behöver inte jämföra dig med andra, det som sker i periferin är oväsentligt. Tyvärr insåg aldrig drottningen i Snövit‌ detta men du har fortfarande chansen. Ställ dig framför spegeln och möt blicken från individen som reflekteras tillbaka. Du behöver inte ens fråga spegeln vem som är vackrast för det är redan klart. Det här är du, den enda du i hela världen och därmed den vackraste du som någonsin funnits.

° ° °


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022