Se din historia för att kunna gå framåt

Jag är normalt ingen person som håller fast i det förflutna. Istället ser jag med nästan barnslig förtjusning fram mot nya möten, nya upplevelser, nya buteljer (!) och nya marklyftsförsök.

Alex Danielsson

Bildtext: Om man går tillräckligt långt tillbaka så ser man att även redaktören hade hår. Här plåtandes den finländske kroppsbyggaren Jerry Ossi.

Vill man vara klinisk i den betraktelsen så finns det de som hävdar att det är betydligt mer fruktbart att bry sig om framtiden, eftersom den är något man defacto kan påverka när du ska gå framåt. Säkert sant.

För att klä denna rätt trevande argumentation i en lite mer greppbar skrud så vill jag helt kort prata om min skadehistorik. Diskbråck x 2, partiell ruptur på en av mina tricepssenor, en pajad ljumske (en adductor Magnus, av alla jäklar) och dessutom konstaterad artros i båda knäna är enligt mig en ”laundry list” med namnet duga. Vill man skylla ifrån sig så kanske nån del här kan tillskrivas otur, tilltagande ålder eller att vara ett måndagsex när det kommer till gener. Men jag kan dessvärre inte blunda för att alla mina skador på ett eller annat sätt kan kopplas till ett korkat beteende i gymmet. 

Och det är det jag vill prata om den här gången. Om du vet med dig att en viss övning, en viss vikt eller en viss sekvens av tänkta handlingar KAN medföra en ökad riskexponering för skador, så bör du kanske tänka om. Kanske är idag inte rätt dag att prova på ett nytt personbästa i stångrodd? Kanske ska du vänta till imorrn, när du fått sova ut och dessutom ätit ordentligt?

"Alla erfarenheter är inte trevliga, men de är förbannat nyttiga"

Hade jag nu inte brytt mig om min egen historik så hade jag liksom bara kört på. Sannolikt med fler och allvarligare skador på köpet. Sedan en tid tillbaka har jag därför slutat använda värmeskydd för knäna när jag ska böja. Betydligt mer obekvämt såklart, men samtidigt helt befriat från känslan av att ge mig själv en falsk trygghet. Ont efteråt får jag ju oavsett. Väldigt mycket mer så om jag lyft mer och tyngre, varför denna ”nakna” sanning för mig blir den bästa.

Därför försöker jag då och då liksom pilla lite på mina fysiska och själsliga ärr… Jag försöker då också minnas vad som en gång satt dem där, och även reflektera över vad jag i den situationen kunde ha gjort annorlunda. Allt detta för att till sist kunna

Och det jag inte gjorde då, gör jag istället nu.

Här på Tyngre gör vi vårt yttersta för att anpassa oss efter omvärlden. Fortfarande har vi privilegiet att få möta nya kunder och kompisar i en ökad takt, och fortfarande hinner våra produkter knappt nå hyllan innan de hamnar i någons varukorg. Helt fantastiskt, såklart, men inget vi ta för givet.

Bland de nyheter vi nyligen lanserat hittar du våra olika bakmixer (Pannkakor i två olika smaker samt en riktig Kladdkaka), men även en hel serie av PWO:s, med tre olika inriktningar och syften: en med kreatin för dig som vill ha extra styrka, en med kolhydrater för dig som vill prestera max och en med leucin för dig som är ute efter muskelmassa. Fler nyheter hittar du här.

På eventsidan ser det av förklarliga skäl mörkt ut. Istället har vi försökt rodda en samling virtuella samlingar. Distansmästerskapen i Styrkelyft och Bänkpress har nyligen genomförts med stora delar av den svenska (och Nordiska) eliten på startlinjen. Superkul och superpopulärt, både att tävla men också att betrakta. Nästa projekt upp i samma anda är Distansmästeskapen i Bodybuilding & Fitness, där vi som bäst håller på att sammanställa resultat och ett tävlingsreferat.

Som vanligt försöker vi fokusera på det vi tycker är kul. Naturligtvis hade vi tyckt det var betydligt mer party att åka landet runt för att träffa dig i köttet, men den så kallade nöden har som bekant ingen lag. 

Med hopp om att få vigga en riktig kram riktigt snart!


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022