Sekten som är vi

Alla har vi vår egen plats i solen. Du måste bara hitta din.

Sebastian Avindell

Nämn ordet crossfit för en oinvigd och invänta reaktion. Mest troligt kommer kommer du få en respons som är en aning reserverad. För, alla "vet" ju vad det här med crossfit är för något. En galen idrottsform där folk drar bananmarklyft, har märkliga (eller väldigt lite) kläder och inte kan prata om något annat än just detsamma. Lite som de mest inbitna LCHF:are i lunchrummet när det begav sig. Alltid högljudda. Alltid lite störande.

Crossfit benämns ofta som en sekt. En kult av människor som hjärntvättats i motionens namn. Som inte kan tala om annat och vill att alla andra ska göra precis det de själva för. Lite som en idrottens Jehovas vittnen, om man väljer att se det ur den synvinkeln. Det här har sannerligen legat crossfit i fatet, då det fått mången potentiella atleter att vänligen men bestämt tacka nej till inbjudan från de inbitna. För, rossfit är ingen sekt. Eller, kanske är den det, men i sådant fall världens kanske första sekt som för med sig något som är enkom positivt.

Men varför är det ändå som så att så många människor dragits till crossfit, likt flugor till en sockerbit, dess sektstämpel till trots? Varför fortsätter idrottsformen att växa, till många inbitna bodybuilders stora förtret? Svaret finns inte isolerat i ett enskilt svar. Det beror istället på en rad olika faktorer som tillsammans strålar samman och bildar den stabila basen för sekten crossfit.

Lusten att röra på sig
Först och främst är det min fulla övertygelse att människor är byggda för och dessutom vill röra på sig. Detta kan tyckas som en kontradikt i dagens allt mer, i faktiskt bemärkelse, tyngre samhälle. Trots det så är det sant. För, långt in i våra gener finns den där grottmänniskan kvar. Som vill röra på sig, nej, måste få röra på sig för att må bra. Och kanske allra helst i grupp, precis som det var för längesedan. Grottmannen, eller grottkvinnan om du så vill, stod inte själv i grottan och körde isolerade bicepcurls. Och, innan du får hjärtrusningar på det jag just skrev, missförstå mig rätt: jag älskar bicepcurls. Men jag tror att det för den stora massan känns mer tillgängligt, och roligt, att få hoppa, lyfta och lattja i grupp. Inte själv, gömd bakom ett par hörlurar i ett gym. Vi vill röra oss, och vi vill göra det i grupp.

Måhända är det också därför mången individ finner konventionell gymträning svårare att finna ren rörelseglädje i, jämfört med aktiviteter så som crossfit. Det tror i alla fall jag.

Öppen famn
Det är således en av faktorerna till framgången, en pusselbit i sekten, om man uttrycker sig som så. Nästa bit tror jag dock är än mer viktig, nämligen den att crossfit har tagit fasta på att alla är välkomna och dessutom anpassat sig så att alla kan vara med, direkt för början. Kanske minns du din ungdoms dagar, när du med nyfiken passion skulle ta dig ann att börja spela gitarr? Glad i hågen vandrade du in på din första lektion och fick till din förvåning en blockflöjt i näven, med förmaningen om att du "måste lära dig att förstå noter innan du börjar med gitarren". Och där satt du, och blåste förstrött i något som lät lite som en vanskapt fågel, medan dina medelever satt och klinkade på sina gitarrer bredvid. Kort och gott- det är inte roligt att vara nybörjare. De allra flesta av oss vill inte vara helt gröna. Vi vill passa in och göra som alla andra. Vi är ju trots allt flockdjur.

Muskler är för alla
Och det kan vara en faktisk tröskel att kliva in på ett gym och ta de lättaste vikterna medan någon bredvid curlar med fullastad stång och kompis på axlarna. Att vara helt själv och dessutom helt grön, i en ny miljö. Där har crossfiten lyckats. Du kan som nybörjare glida direkt in i gruppen, visserligen med anpassade övningar, men du förvisas inte till ett tomt hörn på gymmet eller till en "nybörjargrupp". Du hoppar direkt in som en i gänget, en i flocken och får dela rörelseglädjen som en i flocken. Som du är skapt för. Vidare har crossfit, tillsammans med andra sporter så som styrkelyft, tyngdlyftning och strongwoman, tillsammans rivit ned de murar som tidigare varit effektiva barriärer mot att kvinnor inte ska ha muskler. Det i sig är också en pusselbit som är nog så viktig. Att som kvinna få ta steget direkt in i en sport där det är meningen att du ska vara stark, kraftfull och alldeles som du just är, istället för enkom smal, det måste för många vara oerhört förlösande.

Tre pusselbitar således. Tillgänglighet, en öppen famn och att muskler är för alla. Det är de sakerna som bildar det färdiga pusslet, det som en del väljer att se som en sekt. Enkelt uttryckt tror jag bara det handlar om att hitta en plats där man passar in. Där alla får vara som de är och som de vill vara. Det behöver inte vara crossfit, men kan vara det. Och hittar du en sådan plats, som gör dig lycklig, nog fasen är det då naturligt att du pratar om det? Att du vill dela med dig av din glädje? Det tycker i alla fall jag inte är ett sektbeteende. Och om människor ändå vill envisas med att kalla det för ett sektliknande beteende så vill jag då kontra med några motfrågor.

Andra sekter?
Finns då inte en golfsekt? Människor som gillar golf brukar ha en tendens att prata om förträffligheten kring denna ädla sport. Finns då inte också en supportersekt? Alla dessa individer som inte pratar om annat än ett lag inom en idrott, ett lag som de inte ens själva spelar i? Seglarsekt? Ullaredsekt? Ja, du fattar. För mig handlar inget av detta om någon sorts hjärntvätt eller sekt. Bara att människor har hittat hem. Det kan vara vitt skilda platser och aktiviteter, men i slutändan handlar det bara om att vi alla vill hitta en plats där vi får trivas i vår flock. För mig är denna platsen crossfit. För någon annan är det något helt annat.

Och det spelar ju ingen roll.

Det handlar bara om att alla ska få hitta hem dit de trivs.

Till sin sekt.

Till sin flock.


Liknande artiklar
10 år!

Redaktören minns det som igår. Här är bakgrunden till Tyngre!

Alex Danielsson

16 sep. 2024

Mads om tragedin på Games

Mads Jacobsen hjälper oss navigera kring de tragiska händelser som ledde till ett dödsfall under CrossFit Games.

19 aug. 2024

Tyngdlyftning: Stefan Ågren om framtiden

Stefan Ågren, vår egen favoritfysio, berättar om livet och om träningen men också om vad framtiden kan föra med sig.

27 juni 2024

CrossFit: Mads om Games 2024

Vi ringer upp nestorn Mads Jacobsen för att gå igenom förutsättningarna för årets Games, där vi roligt nog har massor av svenska deltagare.

20 juni 2024

CrossFit: Mads om CrossFit Games 2024

Vi ringer upp nestorn Mads Jacobsen för att gå igenom förutsättningarna för årets Games, där vi roligt nog har massor av svenska deltagare.

20 juni 2024

CrossFit: Mia Hesketh om laget och livet mot Games

Vi laddar upp lite extra inför semifinalerna med ett snack med übergrymma Mia Hesketh, som är Team Captain för ett av våra mest kapabla lag inför årets CrossFit Games.

13 maj 2024

CrossFit: Långsved och gänget mot Games

Vi snackar med den begåvade kämpen Viktor Långsved om lagsatsningen mot Games, och om hur det känns att ha placerat sig som etta inför semi-finalerna i Lyon.

9 maj 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023