Skinn på näsan

Låt oss rycka på axlarna åt dumma kommentarer.

Sebastian Avindell

Jag har många gånger skrivit om nätetikett och hur folkhyfs verkar vara på allmän dekis. Internet har gått från att vara en revolutionerande plattform till att bli något som kan liknas vid en trollens lekplats i fullständig anarki. Det spelar liksom ingen roll om ämnet i en artikel berör något så trivialt som hur du bäst odlar dina tomater, det kommer alltid dyka upp någon som vill vara elak. Som bitskt påtalar att tomaterna du fotat är det fulaste denne sett. Att du borde börja odla någonting helt annat, eller allra helst helt försvinna från planeten jorden, för att du är värdelös. Känner du igen dig? Fenomenet finns överallt, och genomsyrar även vår annars rätt underbara träningsvärld. Det hackas på crossfitare för att de är töntiga och tränar fel, bodybuilders får höra att just den övningen de utför är usel och bikini fitness-utövare är alldeles för bulkiga nu för tiden. Det debatteras och argumenteras i dagar i kommentarstrådar som ibland blir längre än en lång Stephen King-roman.

Låt mig då förtydliga en sak: nej, det är inte okej med allt hat och elände som finns på nätet. Ja, det ska bemötas och bekämpas när det kommer till relevanta ämnen så som rasism, förtryck och dylikt. Men i övrigt? Börjar det inte gå lite överstyr? Jag minns tonårstiden när allt som gick att diskuteras skulle göra det och gärna i timtal. Det hade sin charm där och då. Men i dagsläget känns det som om allt fler människor går i regress och blir tonåringar på nytt. Och det är minsann inte lika charmigt.

Håll med om att det kanske har gått ett par steg för långt, när folk härjar på varandra in absurdum under dygnets alla timmar. Förstår du hur mycket tid som faller bort årligen i diskussioner som det för så lite som tjugo år sedan bara skulle ryckts på axlarna åt? Måhända hade någon skrivit en arg lapp eller insändare, men det hade stannat där. Den drabbade hade kanske varit arg ett tag, men den känslan hade sedan fått avstanna. Nu blir folk ursinniga och göder konstant denna känsla med att diskutera om och om och om igen. Vad vill jag då få sagt med det här, undrar du nu, kära läsare? Jo, nämligen det att vi blivit alldeles för tunnhudade. Kränkt, som i en inte alltför avlägsen dåtid var en synnerligen sällsynt känsla, har på något vis blivit vardagsmat. Alla är ständigt kränkta över något känns det som, och är de mot förmodan inte det så går det alltid att aktivt leta upp något att bli kränkt för.

Därför vill jag idag tipsa om något verkar vara en glömd förmåga. Nämligen det att andas ut och tänka över din situation några sekunder. Allt behöver inte ske i affekt. Den sista idioten är, tyvärr, inte född ännu. Och det kommer därför alltid finnas människor där ute som kommer bete sig som as. Problemet är egentligen inte dessa människor som sådana, utan snarare då att vi låter dem komma in under skinnet på oss. Vi låter oss bli kränkta. Vi göder trollen. Ett praktexempel är det här med den legendariska bänkbryggan, varje gång någon lyckligt ovetande lägger upp ett filmklipp där de utför denna ädla konst så är det lilla julafton för alla näthatare. De lagar sina popcorn och slår sig euforiskt ned framför datorn, redo för en helkväll.

Och ja, det finns såklart de som inte vet vad en bänkbrygga är. Och för dem ska vi andra givetvis förklara. Men det är inte det exemplet jag syftar på. Jag menar istället de här individerna som konstant återvänder till dessa trådar, med syrliga och nedsättande kommentarer. Tänk om vi bara...struntade i dem? Tanken är revolutionerande, jag vet. Men såhär då, en mygga är ju egentligen bara så irriterande som du själv låter den vara, inte sant? För eller senare ger den sig iväg i jakt på något annat kul. Och det är detsamma med alla dessa mystiska nätfilurer, som av någon anledning tycker att tagentbordskrig är det roligaste som finns. Om vi inte göder dem, så blir det inget roligt.

Så låt oss nu alla tillsammans dra på oss ett extra lager skinn på våra näsor. Låt oss i fortsättningen rycka på axlarna åt kommentarer som "jag kan också bänka 200+ om jag ligger sådär" och småskratta åt dumma insinuationer om att vi crossfitare alltid talar om crossfit. Låt oss sluta bli kränkta för struntsaker. För genom att vi gör detta tar vi bort allt som dessa troll tycker är roligt. Dessutom spar vi av vår egen dyrbara tid till saker som är betydligt viktigare. Som att lyfta, äta, skratta och leva på riktigt.

Summa summarum: hat, rasism och kränkande beteende bemöter vi alltid. Resten, ja resten tycker jag vi tar och skiter i.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022