Varför – drivkraft för lycka och framgång

Det kan faktiskt vara värdefullt att ta sig en funderare på varför vi gör det vi gör.

Marek Behrendt

Varför tränar jag? Varför lever jag "the fitness lifestyle"‌ ? Varför lägger jag upp bilder på Instagram‌ ? Varför jobbar jag med det jag gör? Vad är det som driver mig innerst inne? Allt det här är exempel på frågor som jag anser att alla borde ställa sig lite oftare. I träningen, i arbetslivet och överlag i den vardagliga tillvaron.

För snart sju år sen poängterade Jacob Gudiol‌ att ”Varför är minst lika viktigt som vad och hur!”. Texten handlade om källkritik kring kost och träning samt hur svaret på frågan ”Varför?”‌ kunde leda oss till att hitta bättre lösningar till olika problem. I den här artikeln vill jag ta upp hur samma fråga kan göra oss såväl lyckligare som mer framgångsrika. Det är nämligen först när vi har fastställt vårt inre "Varför"‌ som vi verkligen kan utvärdera ifall våra handlingar tar oss närmre ett självförverkligande och därmed ett lyckligare liv eller inte. Och ironiskt nog så är jag övertygad om att det är när vårt "Varför"‌ fokuserar på andra än oss själva som vi hittar som mest tillfredsställelse. Jag kan tänka mig att det här låter väldigt flummigt just nu, men lovar att jag ska göra mitt bästa för att förklara det här så tydligt som möjligt.

Fitnessvärldens skeva bild

Ett väldigt bra exempel på det här är hur vi förmedlar fitnessvärlden till resten av vår omgivning. Bilder på "supernyttig"‌ mat, statusuppdateringar med fraser som "No pain - No gain!"‌ , bilder som visar att man är uppe innan alla andra och lägger in det där extrapasset kardio samt formbilder med texter om hur värt allt elände är för att äntligen ha den där vältränade kroppen. Ofta är det här kombinerat med vad som ser ut som ett förakt av allt som har med livsnjutning att göra. Måltider på restaurang och några glas öl eller vin finns knappt på kartan. Och när man väl tillåter sig att bryta mönstret så skyltas det som en "fuskmåltid"‌ eller att man på något annat sätt lyfter fram att det man gör egentligen är "fel"‌ .

Jag ser tre stora problem här. För det första så tror jag att vi skrämmer bort många av de som kanske funderar på att ta steget till en bättre hälsa genom att måla upp den här extrema bilden om allt som krävs. För det andra så ser jag ett problem i att många i fitnessvärlden faktiskt verkar vara övertygade om att det är det här som krävs för att nå framgång. Det i sin del leder till att de lever betydligt mer inskränkta och tråkiga liv än vad de hade behövt göra. Slutligen tror jag att många av de som framför den bilden av fitnesslivet gör det för att få bekräftelse och boosta sitt ego. Varför just det är ett problem ska jag förklara alldeles strax.

Men först, stanna upp och fundera en liten stund. Varför tränar du egentligen? Och om du är aktiv på sociala medier; Varför delar du det du delar?

Om nu träning och en bra kosthållning ska vara något som ska berika ditt liv, vore det då inte kontraproduktivt ifall du lät det komma i vägen för att socialisera med människor du tycker om? Jag menar, vad är det för mening med att jobba sig till en fysik som du känner dig stark, självsäker och bekväm i om du inte kan få släppa loss och njuta av livet när du väl har den?

Vad är annars meningen med att ha en bra fysik? Väcka avund? Känna sig duktig och mer disciplinerad än andra? Jaga likes på Instagram‌ ? För inte kommer du känna dig tillfredsställd så länge du känner dig berövad på delar av ditt liv som du innerst inne saknar.

Varför ska du ens "offra"‌ nånting om du bevisligen inte behöver det? Numera vet vi ju att några öl en fredagkväll inte kommer påverka dina träningsresultat något nämnvärt, såvida du inte verkligen går raka vägen från gymmet till baren och super dig full. Vi vet också att om du lägger till ett extra konditionspass på bekostnad av dina sömntimmar så kommer du med största sannolikhet göra mer skada än nytta för din fysik. Fast nu kom jag av mig litegrann…

Leverera värde på Instagram

Likes och komplimanger på Instagram‌ kanske tillfredsställer dina behov på bekräftelse, status och tillhörighet i det korta loppet. Men jag lovar dig, samma utsöndring av lyckosubstanser från verkligt socialt umgänge och mänsklig beröring är så mycket starkare och håller i så mycket längre.

Nu försöker jag inte säga att det inte skulle kunna finnas något bra med sociala medier eller selfies för den delen. Däremot vill jag uppmana till lite självrannsakan här också. För här kommer vi tillbaka med problemet med att vara ego-centrerad. Oavsett om du försöker sälja något eller bara framföra ett viktigt budskap; "People don't care about how much you know untill they know how much you care".‌ Och vet du vad som är det bästa med att göra något för andra? Det känns så sjukt bra! Ett tacksamt meddelande där någon förklarar för dig hur djupt du berört personen, eller kanske till och med förändrat dennes liv, kommer kännas så sjukt mycket bättre än den finaste komplimangen du någonsin kunnat få om din välformade rumpa eller ditt mejslade sexpack.

‌ Likes och komplimanger på Instagram‌ kanske tillfredsställer dina behov på bekräftelse, status och tillhörighet i det korta loppet. Men jag lovar dig, samma utsöndring av lyckosubstanser från verkligt socialt umgänge och mänsklig beröring är så mycket starkare och håller i så mycket längre.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Så ställ dig frågan: Lägger jag upp det här endast för att få bekräftelse eller bidrar jag faktiskt med något som kan vara till hjälp för någon annan? Sen behöver inte nödvändigtvis varje delning vara informativ. För även om ditt "Varför"‌ bygger på att vilja hjälpa så många som möjligt genom att sprida så mycket bra information som möjligt, så gäller det att förstå hur det mänskliga psyket funkar. Vi gillar helt enkelt att vila ögonen på något vackert eller imponerande ibland. Så om du kan locka fler följare genom en och annan ytlig selfie så att i slutändan fler kommer se dina informativa delningar så går det ju helt i linje med ditt "Varför"‌ , eller hur?

Som en liten notis så slog det mig så sent som igår att det kanske fanns ett djupare syfte med Alex‌ och Andreas‌ ständiga tjat om vin i början på radio-avsnitten. Jag har alltid tyckt att det har varit skittråkigt och kanske varit för trångsynt för att se vitsen med det, men det de gör är ju att visa att man med gott samvete kan kombinera ett gediget intresse för fitness med hedonism. Nu vet jag inte om de faktiskt gör det medvetet, men det sår i alla fall ett frö i huvudet på lyssnarna. Du kan vara intresserad av fitness och ändå njuta av livets goda frukt.

Mitt ”Varför”

För att ge dig ett praktiskt exempel så kan jag kan ju avslutningsvis nämna att mitt "Varför"‌ är: Att hjälpa människor att hitta en hälsosam livsstil utan att låta jakten på hälsa sluka deras liv. Skulle jag då förvandla en soffpotatis till en outhärdlig fitness-nörd som inte kan dra ut med sina vänner på en fin trerätters med allt det nu innefattar eller som inte känner att hen kan haka på kompisarna och festa, så skulle jag känna att jag hade misslyckats. Fastän personen i fråga säkert hade fått en fysisk bättre hälsa.

Sedan dess att jag har blivit bättre på att kommunicera mitt "Varför"‌ så har jag även fått ett ordentligt uppsving i min verksamhet som PT. När jag tidigare endast skyltade med mina meriter så behövde jag alltid förtydliga min ”agenda”‌ med allt jag la fram klienten och tackla fraser ”Men jag vill inte bli en sån som bor på gymmet”‌ .

De som söker sig till mig nu gör det för att de redan är sålda på mina värderingar, vilket gör att jag praktiskt taget aldrig behöver ”sälja in”‌ några metoder eller liknande längre när vi väl börjat sammarbeta. De är helt enkelt övertygade om att vi verkligen jobbar mot samma mål och att jag inte har någon gömd agenda i att forma dem till någon de inte kan identifiera sig med.

Oavsett om du är PT, någon annan form av entreprenör eller inte, så vill jag varmt rekommendera att kolla in Simon Sineks Talks‌ på youtube. Börja gärna med "Start with why" följt av ”Why leaders eat last”, men ärligt talat så är alla hans talks värda att se på.

Slutsats

Hitta en djupare innebörd för din verksamhet och du kommer ha något som motiverar dig när saker och ting går trögt samtidigt som budskapet du för kommer ha en mycket starkare effekt hos de som nås. Och desto djupare du lyckas beröra de du når ut till desto trognare kommer de vara dig och själva rörelsen. Grundar sig rörelsen då på att underlätta livet för andra så tjänar alla på det. Plötsligt hjälps vi alla åt att sprida känsla självförverkligande och samhörighet, och det tjänar alla på.Liknande artiklar
GLAD SOMMAR FRÅN OSS!

Nu tar duon sommarlov från podden och laddar upp inför hösten med nya spännande gäster och samtal. Vi går även igenom frågor som kommit in från er lyssnare.

10 juni 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Pischa & Mange filosoferar rätt från Grekland

Våra poddvärdar diskuterar saker som dykt upp under deras vecka i Grekland. Häng med!

20 maj 2024

Varför lyckas vissa & andra inte?

Magnus & Pischa går igenom deras nycklar och tankar kring varför vissa lyckas med att nå sina mål och andra inte.

13 maj 2024

Your wish is our command!

Ni önskade, de svarar! Vad äter Mange & Pischa och hur går deras filosofi egentligen? Lever de som de lär? Återstår att höra, IN & LYSSNA!

6 maj 2024

Från övervikt till Bikini Fitness!

Sarah Mossfeldt tar sig ur ett kontrollerande förhållande där hon även gått upp en hel del i vikt, revanschen blir bikini fitness. Hör henne berätta om denna omtumlande resa och hur man hittar balansen efter.

29 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023