Kost och hälsa är ett område där vi ofta stöter på många olika myter. Många av de påståenden vi hittar på nätet eller hör i fikarummet baseras dock inte på vetenskap, utan snarare på enskilda individers egna erfarenheter. Nedan följer sex vanliga myter som det är dags att slå hål på.
6 myter om kost – nr 1. "Det är bra att detoxa kroppen emellanåt för att rensa den på gifter"
En populär trend är att göra en så kallad detox. Syftet är ofta att “rensa ut” gifter från kroppen genom att inta något pulver, té eller dricka någon speciell juice. Men frågan är: vilka gifter då? Var skulle de finnas? Faktum är att vi inte har några gifter som lagras i kroppen. Lever och njurar fungerar som kroppens filter och hjälper till att göra sig av med oönskade ämnen. Det finns ingen juice eller något pulver som kan rena oss på det sättet. Jucer kan ge oss näring, men att de skulle “driva ut” gifter är en myt. Så svaret är nej, du kan inte rensa ut gifter genom en detox..
6 myter om kost - nr 2. "Man kan gå ner i vikt genom att konsumera starka kryddor såsom chili"
Att inta starka kryddor, såsom chili, i stora mängder kan visserligen öka förbränningen något. Men denna ökning är så marginell att den inte ger någon mätbar effekt på viktnedgång. Ät stark mat om du tycker att det smakar gott, men räkna inte med att det ska hjälpa dig att gå ner i vikt.
6 myter om kost - nr 3. "Man behöver äta ofta för att hålla igång ämnesomsättningen"
Ämnesomsättningen ökar visserligen något vid måltid eftersom det krävs energi för att bryta ner maten i magen. Men det spelar ingen roll om du äter färre och större måltider eller flera mindre måltider. Att vi behöver äta ofta för att hålla igång ämnesomsättningen är alltså en myt. Ämnesomsättningen sjunker inte till sparlåga bara för att det går mer än 3–4 timmar mellan två måltider. Däremot kan många uppleva sötsug eller stark hunger inför nästa måltid om det går lång tid mellan ätandet och i det fallet kan det vara bra att äta regelbundet.
6 myter om kost - nr 4. "Färska grönsaker är mer näringsrika än frysta grönsaker"
Frysta grönsaker fryses vanligtvis in direkt efter skörd, vilket i sin tur bromsar nedbrytningsprocesser. De frysta kan därför i vissa fall innehålla mer näring än färska grönsaker som har transporterats och lagrats under längre tid. Det är alltså en myt att frysta grönsaker skulle innehålla mindre näring än färska.
6 myter om kost - nr 5. "De allra flesta mår bättre av att utesluta gluten ur sin kost"
Gluten är en grupp proteiner som finns i vete, råg och korn. Det finns ingen evidens för att gluten skulle vara skadligt för personer som inte har glutenintolerans, alltså celiaki.
Hos personer med celiaki utlöser gluten en autoimmun reaktion i tunntarmen, vilket leder till skador på tarmslemhinnan. Men det innebär inte att alla skulle må bättre av att utesluta gluten ur sin kost – lika lite som att alla bör undvika jordnötter för att vissa är jordnötsallergiker.
Gluten förekommer visserligen i livsmedel som många behöver äta mindre av, såsom bullar och kakor. Att minska på dessa kan absolut vara positivt för hälsan, men inte på grund av att de innehåller gluten.
6 myter om kost - nr 6. "Man kan boosta sitt immunförsvar genom att inta extra Vitamin C"
Idag finns det en mängd olika kosttillskott med vitaminer och mineraler, exempelvis C-vitamin, som ofta lyfts fram som positivt för immunförsvaret. Brist på vitaminer och mineraler påverkar vår hälsa negativt, men att få i sig mer än kroppen behöver ger ingen ytterligare effekt.
I de flesta fall behövs inga kosttillskott för att täcka behovet av C-vitamin. Det räcker exempelvis med att äta något av följande: en stor apelsin, en tredjedels paprika eller fyra brysselkål. C-vitaminbrist förekommer dessutom sällan i Sverige
Mer från Lova Molin
Photo by Kevin Sarduy on Unsplash