6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin


Kost och hälsa är ett område där vi ofta stöter på många olika myter. Många av de påståenden vi hittar på nätet eller hör i fikarummet baseras dock inte på vetenskap, utan snarare på enskilda individers egna erfarenheter. Nedan följer sex vanliga myter som det är dags att slå hål på.

6 myter om kost – nr 1. "Det är bra att detoxa kroppen emellanåt för att rensa den på gifter"

En populär trend är att göra en så kallad detox. Syftet är ofta att “rensa ut” gifter från kroppen genom att inta något pulver, té eller dricka någon speciell juice. Men frågan är: vilka gifter då? Var skulle de finnas? Faktum är att vi inte har några gifter som lagras i kroppen. Lever och njurar fungerar som kroppens filter och hjälper till att göra sig av med oönskade ämnen. Det finns ingen juice eller något pulver som kan rena oss på det sättet. Jucer kan ge oss näring, men att de skulle “driva ut” gifter är en myt. Så svaret är nej, du kan inte rensa ut gifter genom en detox..

6 myter om kost - nr 2. "Man kan gå ner i vikt genom att konsumera starka kryddor såsom chili"

Att inta starka kryddor, såsom chili, i stora mängder kan visserligen öka förbränningen något. Men denna ökning är så marginell att den inte ger någon mätbar effekt på viktnedgång. Ät stark mat om du tycker att det smakar gott, men räkna inte med att det ska hjälpa dig att gå ner i vikt.

6 myter om kost - nr 3. "Man behöver äta ofta för att hålla igång ämnesomsättningen"

Ämnesomsättningen ökar visserligen något vid måltid eftersom det krävs energi för att bryta ner maten i magen. Men det spelar ingen roll om du äter färre och större måltider eller flera mindre måltider. Att vi behöver äta ofta för att hålla igång ämnesomsättningen är alltså en myt. Ämnesomsättningen sjunker inte till sparlåga bara för att det går mer än 3–4 timmar mellan två måltider. Däremot kan många uppleva sötsug eller stark hunger inför nästa måltid om det går lång tid mellan ätandet och i det fallet kan det vara bra att äta regelbundet.

6 myter om kost - nr 4. "Färska grönsaker är mer näringsrika än frysta grönsaker"

Frysta grönsaker fryses vanligtvis in direkt efter skörd, vilket i sin tur bromsar nedbrytningsprocesser. De frysta kan därför i vissa fall innehålla mer näring än färska grönsaker som har transporterats och lagrats under längre tid. Det är alltså en myt att frysta grönsaker skulle innehålla mindre näring än färska.

6 myter om kost - nr 5. "De allra flesta mår bättre av att utesluta gluten ur sin kost"

Gluten är en grupp proteiner som finns i vete, råg och korn. Det finns ingen evidens för att gluten skulle vara skadligt för personer som inte har glutenintolerans, alltså celiaki.

Hos personer med celiaki utlöser gluten en autoimmun reaktion i tunntarmen, vilket leder till skador på tarmslemhinnan. Men det innebär inte att alla skulle må bättre av att utesluta gluten ur sin kost – lika lite som att alla bör undvika jordnötter för att vissa är jordnötsallergiker.

Gluten förekommer visserligen i livsmedel som många behöver äta mindre av, såsom bullar och kakor. Att minska på dessa kan absolut vara positivt för hälsan, men inte på grund av att de innehåller gluten.

6 myter om kost - nr 6. "Man kan boosta sitt immunförsvar genom att inta extra Vitamin C"

Idag finns det en mängd olika kosttillskott med vitaminer och mineraler, exempelvis C-vitamin, som ofta lyfts fram som positivt för immunförsvaret. Brist på vitaminer och mineraler påverkar vår hälsa negativt, men att få i sig mer än kroppen behöver ger ingen ytterligare effekt.

I de flesta fall behövs inga kosttillskott för att täcka behovet av C-vitamin. Det räcker exempelvis med att äta något av följande: en stor apelsin, en tredjedels paprika eller fyra brysselkål. C-vitaminbrist förekommer dessutom sällan i Sverige


Mer från Lova Molin


Photo by Kevin Sarduy on Unsplash


Liknande artiklar
Protein – Kroppens byggstenar

Protein är ett omtalat näringsämne, särskilt när det kommer till träning och träningsresultat. Men vad är egentligen protein? Och hur mycket behöver vi?

Lova Molin

29 sep. 2025

Samma resultat från vanlig kalorirestriktion som från periodisk fasta

En ny översikt av forskningen visar att periodisk och intermittent fasta inte ger några större hälsofördelar jämfört med klassisk kalorirestriktion – men frågan är ännu inte helt avgjord.

Jacob Gudiol

9 sep. 2025

Tre faktorer som påverkar hur mycket vi äter

Hur påverkar portionsstorlek, energidensitet och smakvariation hur mycket vi äter? I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre djupdyker Jacob och Erik i de tre faktorer som enligt forskningen driver vårt energiintag mest.

24 juni 2025

Jakten på det perfekta kostschemat

Vad menar vi egentligen när vi säger att vi vill ha ett kostschema som "funkar"? I veckans avsnitt pratar Mange och Pischa om hållbarhet, vanliga fällor och vägen mot en sundare relation till mat och hälsa.

2 juni 2025

Här är recepten Tyngres läsare älskat mest 2025 – proteinrikt & populärt!

Vilka proteinrika recept har egentligen blivit mest populära på Tyngre under 2025? Vi har sammanställt topplistan över de mest klickade recepten hittills i år – allt från frukostfavoriter och mellanmål till nyttigare desserter. Oavsett om du är på jakt efter enkla vardagslösningar eller något sött med hög proteinhalt, hittar du garanterat något som passar här.

Viktor Söder

15 maj 2025

En genomgång av Sveriges nya kostråd

Erik och Jacob dyker ner i Livsmedelsverkets nya kostråd och ger sina reflektioner kring vad svenskarna nu rekommenderas att äta mer – och mindre – av. I avsnittet diskuteras allt från frukt och fullkorn till kött, fett och alkohol.

13 maj 2025

Sanningar om kost och gymhygien

Tiden bara flyger iväg när man är mitt uppe i tävlingsförberedelser. Det är otroligt hur många gånger man har varit på samma plats och fortfarande känner sig lika nervös och samtidigt förväntansfull. Det är en ständig kamp med att packa rätt och i god tid för att minska stressen.

2 maj 2025

Hanna Olvenmark om att vara influenser utan att spåra ur

I avsnitt 166 av Hälsoveckan by Tyngre gästas Erik och Jacob av Hanna Olvenmark som är personen bakom det populära kontot portionenundertian och författaren bakom den storsäljande kokboken med samma namn.

8 apr. 2025

MiTh Dietist

Hur vad vi lyfter och hur mycket pratar vi mer än gärna om, men vad laddar vi kroppen med? Idag är Michaela Ödling och Malin Thrysén från MiTh Dietist med och svarar på lite frågor och funderingar från Josef kring detta. 

3 apr. 2025

Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Kosttillskott för hälsa

Som en fortsättning på förra veckans avsnitt där Jacob och Wille diskuterade kosttillskott för prestation så diskuteras nu kosttillskott för hälsa.

12 feb. 2025

Vad händer med träningssvaret om du dricker mycket alkohol efter träningen?

I veckans avsnitt av Hälsoveckan går Jacob och Erik igenom en studie som publicerades redan 2014 men som Jacob nyligen upptäckt. I den testade man hur alkohol i ganska stora mängder påverkade proteinsyntesen efter ett träningspass.

10 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Äter du för lite – och därför inte går ner i vikt?

Har du hört att om du äter för lite så slutar du gå ner i vikt? Att kroppen hamnar i svältläge och håller fast vid fettet? Det låter dramatiskt, men är det sant?

3 feb. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Regeringen ber Livsmedelsverket fundera lite extra kring kostråden runt kött

Erik och Jacob önskar er lyssnare god jul genom att diskutera kostråd och medicinska genombrott.

24 dec. 2024

Hur du känner igen en dålig influencer

I avsnitt 150 förbereder Jacob och Erik dig inför 2025 genom att lista 9 faktorer som de anser ofta märker ut influensers som ofta delar dålig information eller ofta för in sina följare på trams som bara kostar följarna tid och pengar.

17 dec. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Recension av "You are what you eat" på Netflix

Erik, Caroline och Jacob diskuterar netflixdokumentären ”You are what you eat – a twin experiment”. Tvillingpar som ges olika koststrategier.

16 jan. 2024

Food as Medicine-koncept blev magplask

Erik, Caroline och Jacob diskuterar en studie i JAMA Internal Medicine, och ett inlägg från Johannes Cullberg.

9 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023