6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin


Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Många påståenden vi hittar på nätet eller hör i fikarummet baseras dock ej på vetenskap, utan snarare på vad enskilda individer upplevt själva. Nedan följer 6 stycken myter som det nu är dags att slå hål på. 

6 myter om kost – nr 1. "Det är bra att detoxa kroppen emellanåt för att rensa den på gifter"

Något som är populärt är att göra en så kallad detox. Syftet är ofta att driva ut gifter ur kroppen genom att inta något pulver eller dricka någon speciell juice. Men frågan är då vilka gifter? Var finns dessa? Faktum är att vi inte har några gifter som lagras i kroppen. Utan lever och njurar har som funktion att göra det och gör detta bra. Det finns inte någon juice eller något pulver som rena oss. Ingen forskning styrker att vi driver ut gifter i kroppen när vi bara dricker juicer. Givetvis är det bra att äta frukt och grönt, men att det driver ut gifter i kroppen stämmer däremot inte. Så svaret är nej, du kan inte driva ut några gifter genom att köra en detox. Fokusera hellre på att boosta kroppen med näringsrik mat.

6 myter om kost - nr 2. "Man kan gå ner i vikt genom att konsumera starka kryddor såsom chili"

Att inta starka kryddor såsom chili i stora mängder kan visserligen öka förbränningen något. Men denna ökning är så pass marginell att det inte kommer innebära någon viktnedgång i praktiken. Ät stark mat om du tycker det smakar gott, men inte för viktnedgång. 

6 myter om kost - nr 3. "Man behöver äta ofta för att hålla igång ämnesomsättningen"

Ämnesomsättningen ökar visserligen något vid måltid då det kostar en viss mängd energi att bryta ner maten i magsäcken. Men det spelar ingen roll om du äter denna mat i färre och större måltider eller fler mindre måltider. Att vi behöver äta ofta för att hålla igång ämnesomsättningen är alltså en myt. Ämnesomsättningen kommer inte gå ner på sparlåga för att det går mer än 3-4 timmar mellan två måltider. Sedan finns det många som får sötsug eller extrem hunger till nästa måltid om det går lång tid. Och då kan det vara bra med mellanmål.

6 myter om kost - nr 4. "Färska grönsaker är mer näringsrika än frysta grönsaker"

Frysta grönsaker brukar som regel frysas in direkt efter skörd. Detta stoppar i sin tur nedbrytningsprocesser. Frysta grönsaker innehåller därmed ofta mer näring än de färska grönsakerna.

6 myter om kost - nr 5. "De allra flesta mår bättre av att utesluta gluten ur sin kost"

Gluten är en grupp proteiner som finns i vete, råg och korn. Det finns ingen evidens för att gluten skulle vara skadligt för individer som inte har glutenintolerans/celiaki.

Sedan finns det individer som har celiaki, de reagerar med en autoimmun reaktion i tunntarmen vid konsumtion av gluten. Det leder i sin tur till skador på tarmen. MEN det innebär inte att alla skulle må bättre av att utesluta gluten ur sin kost. Precis som att alla inte behöver utesluta jordnötter på grund av att det finns jordnötsallergiker. Sedan finns gluten i vissa livsmedel som många ändå äter för mycket av. Såsom vitt bröd, bullar och kakor. Många skulle sannolikt må bättre av att dra ner på dessa. Men inte på grund av ett eventuellt innehåll av gluten.

6 myter om kost - nr 6. "Man kan boosta sitt immunförsvar genom att inta extra Vitamin C"

Idag finns det många olika kosttillskott av olika vitaminer och mineraler. Ett av dessa är vitamin C, vilket sägs vara bra för immunförsvaret. Vid brist på vitaminer och mineraler kan immunförsvaret påverkas negativt. Men att konsumera mer än vårt behov ger dock ingen ytterligare effekt. Det behövs sällan kosttillskott för att tillgodose behovet av vitamin C, utan det räcker med att äta något av följande: En stor apelsin, en tredjedels paprika eller fyra stycken brysselkål. Det är vidare ovanligt med C-vitaminbrist i Sverige.


Mer från Lova Molin


Photo by Kevin Sarduy on Unsplash


Liknande artiklar
Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Recension av "You are what you eat" på Netflix

Erik, Caroline och Jacob diskuterar netflixdokumentären ”You are what you eat – a twin experiment”. Tvillingpar som ges olika koststrategier.

16 jan. 2024

Food as Medicine-koncept blev magplask

Erik, Caroline och Jacob diskuterar en studie i JAMA Internal Medicine, och ett inlägg från Johannes Cullberg.

9 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Vad vet vi kring hälsoeffekterna från baljväxter?

I avsnitt 71 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny systematisk översiktsartikel på baljväxter och risken för hjärt- och kärlsjukdom som utfördes som en del av framtagandet av NNR 2023.

6 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Första tankarna kring utkastet till NNR 2023

I veckan publicerades ett utkast till slutrapporten för NNR 2023 och hela detta avsnitt används för att diskutera lite av det som är nytt.

4 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Kolin - ett hett näringsämne där vi saknar mycket kunskap

Linnea och Jacob gästas denna vecka av dietisten och forskaren Therese Karlsson verksam på Göteborgs Universitet. Therese har nyligen skrivit ett kapitel om näringsämnet kolin för nya NNR som ska släppas framåt sommaren.

14 mars 2023

Framtagandet av de nya nordiska näringsrekommendationerna

Denna vecka gästas vi av Erik Arnesen som tillsammans med Linnea har varit med i framtagandet av delar av de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023.

21 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Olika dietböcker ger olika budskap

Avsnitt 52 av Hälsoveckan by Tyngre fokuserar på ett youtubeklipp på 30 minuter med titeln ”How Weight Loss and Nutrition Books Confuse Us".

24 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022

En Tyngre Podd – ny podcast om övervikt

Värdarna Mange och Pischa öppnar upp podden med att prata om vilka de är, vad podden kommer att handla om och diskuterar Biggest Loser som just nu spelas in igen!

22 okt. 2022

6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin

21 sep. 2022

Tugga tuggummi höjer energiförbrukningen

Vi pratar bland annat om tuggummi och energiförbrukning. Ett ny studie har nämligen kikat på det, och resultaten är intressanta.

13 sep. 2022

Så sköter du sommarkosten

Sommaren närmar sig vilket för många innebär semester och resor. När det kommer till maten upplever många att det blir svårare att äta hälsosamt samt att hålla rutiner vad gäller kosten.

Lova Molin

1 juni 2022

Carinas 4 tips för sommarformen

Så tar du dig i form, snabbt och enkelt. Vi lät en av våra främsta "artister" inom området ge oss sina bästa tips.

Alex Danielsson

30 maj 2022