För ungefär två veckor sen så publicerades det här på Tyngre en artikel där Alex tippade årets Olympia. Redan då så hängde jag upp mig på Steve Kuclo‌ s placering [(1)], och häromdagen så påmindes jag om listan och störde mig återigen.

Aron Persson ska inte tävla själv. I stället tippar han resultatet.

Men det är lätt att sitta och klaga på andra. Det är betydligt svårare att skapa något eget, så det tänkte jag ändra på. Jag försöker här bryta ner årets startfält till individer och väga dem mot varandra.

STARTANDE
Phil Heath, USA
Kai Greene, USA
Dennis Wolf, Tyskland 
Shawn Rhoden, USA 
Dexter Jackson, USA 
Ibrahim Sami Fahim, Egypten 
Steve Kuclo, USA 
Branch Warren, USA
Mamdouh “Big Ramy” Elssbiay, Egypten 
Juan Morel, USA 
Roelly Winklaar, Curacao 
William Bonac, Holland
Victor Martinez, Dominikanska Republiken 
Jonathan Delarosa, USA 
Fred Smalls, USA 
Johnnie Jackson, USA 
Jojo Ntiforo, USA 
Essa Obaid, Förenade Arabemiraten

STRUKNA‌
Justin Compton, USA
Evan Centopani, USA
Lionel Beyeke, Frankrike
Cedric McMillan, USA 

RESONEMANGET
Då Alex började uppifrån och ner så följer jag det mönstret. Jag fortsätter att följa i Alex fotspår och placerar Phil‌ allra överst på pallen. Det enda hotet mot Phil är honom själv och det är inte ett så farligt hot. År för år växer han lite samtidigt som han behåller sina fina linjer. Formen finns nästan alltid där, och är den inte 100% där så är den ändå väldigt nära. Det något för korta avståndet mellan nyckelbens ytterlägen har kompenserats upp av några av klassens bästa axlar.

**

Phil Heath är även Arons vinnare.
Andraplatsen‌ är mer intressant. Kai‌ har ju under flera år prenumererat på denna men förra året fanns där en som hotade honom. Den minnesgode vet att det är Dennis Wolf‌** vi pratar om.

Dennis har sedan han lämnat coacher bakom sig blivit bättre och bättre på att komma in hård, torr och samtidigt behålla sin fyllighet. Där Kai bara är en samling av kroppsdelar, förvisso extremt köttiga sådana, så har Wolf ett betydligt bättre flyt i sin fysik. Tidigare brister i nedre rygg och hamstring har förbättrats de senaste åren. Wolf har rejält med massa överlag men när han jämförs med Kai så kliver den senare iväg med vinsten när det gäller massa. Det gör Kai förresten nästan oavsett han ställs emot (möjligen att Mamdouh kan konkurrera där, och det är dennes största tillgång).

Aron tror att Kai Greene blir tvåa.

Efter ett år då Kai kom in lite mindre så ska han i år, enligt rykte, komma in betydligt köttigare men med en tightare midja. Problemet har varit att när Kai är lite tyngre så är han också i något sämre form, vilket kan tala emot honom när han ställs bredvid Wolf. Kommer Kai in större och i bra form så rår inte Wolf på honom, annars är det mer öppet. Jag måste dock välja så Kai får fortsätta vara evig tvåa på ren kraft medan Wolf tar sin andra tredjeplacering på Olympiascenen.

Dennis Wolf blir trea enligt Aron.

Efter den här topptrion så finns det flera namn som slåss om plats 4 till 6. De troligaste är enligt mig Dexter, Mamdouh samt Rhoden. Tätt i hälarna på dem ligger dock både Victor och Roelly…

Dexter‌ känns nästintill odödlig. Under en period verkade han försämras lite, ack så lite, för varje år. Men allt ändrades på Olympia 2012 där han kom in i en bättre tappning. Såg man honom några veckor senare på Masters Olympia så cementerades det att Dexter var tillbaka. Han var fyllig och fortfarande med sina fina cuts. Under sommaren började det florera rykten och bilder om att Dexter hade växt, och det såg onekligen ut så på bilderna. Om Dexter har lagt på sig lite scenvikt och kommer in i samma utmärkta form som man är van att se honom i så får Rhoden se sig besegrad, troligtvis Mamdouh också.

**

Dexter Jackson tippas bli fyra.
Mamdouh‌** är stor och fyllig men verkar ha svårt att få fram alla detaljer, vilket talar emot honom. Dessutom är han väldigt ny i sporten och i USA behöver han ”pay his dues” lite mer och även det talar emot honom. Han förbättras dock för varje framträdande så han kommer nog komma in lite hårdare och lite bättre här.

"Big Ramy" blir femma tror Aron.    Foto: Isaac Hinds

Även Rhoden‌ ryktas det om att han ska ha lagt på sig ordentligt. Han har dessutom riktigt fina linjer och har den där klassiska fysiken som verkar vara så populär. I mina ögon är han dock lite tunn, speciellt bakifrån, och kommer därför inte högre än 6:a här. Mamdouh får nöja sig med femteplatsen. Dexter får klättra en placering från förra året och plockar fjärdeplatsen.

Sexa blir Shawn Rhoden.

Då är vi nere på plats 7-8, som borde stå mellan Victor och Roelly.

Victor‌ har ju varit en av de för byggning mest begåvade atleterna någonsin, om vi bortser från den lilla detaljen att han inte kunnat komma in hård. Han har dock inte haft särskilt mycket tur i sitt liv och efter två års frånvaro där träningsmöjligheterna inte var de bästa så stod han återigen på en tävlingsscen förra året. Han såg då liten ut, speciellt bredvid Mamdouh, men han var hård, ungefär så hård som han kan vara. Han gjorde en tävling till innan Olympia förra året och förbättrade sig ytterligare. På Olympia 2013 såg han ännu bättre ut även om benen fortfarande släpade. När han klev upp på Arnold Classic-scenen i våras såg det betydligt bättre ut och han klättrade uppåt i placeringar. Så utvecklingskurvan är minst sagt spikrak uppåt just nu. 

**

Victors smekande linjer tror Aron räcker till sjundeplatsen.

Roelly‌** är väl inte lika genetiskt begåvad som Victor men under offseason ger han ett väldigt imponerande intryck, där han verkar rejält köttig och svullen, ett riktigt freak. Väl nerdietad på scenen har det inte varit lika imponerande. Han har sett platt ut och poseringen har ställt till det för honom. Men förra året hände något. Roelly kom in i en form vi inte sett honom i tidigare och han placerade sig högt, slog ovan nämnda Mamdouh. Om jag inte missminner mig bytte han coach innan Olympia och detta kan vara förklaringen till förbättringen. Tråkig nog var Roelly med om en motorcykelolycka tidigare i år och fick ställa in en tävling. I comebacken såg man att sjukdomstiden påverkat honom något, men nu borde han vara tillbaka vid full vigör.

Plats 7-8 handlar alltså om två män som båda haft svårt att få till formen. Baserat på Victors raka kurva uppåt och Roellys något osäkra dito så ger jag sjundeplatsen till Victor medan Roelly får nöja sig med åttonde.

Roelly Winklaar blir åtta i Arons tips.   Foto: Isaac Hinds
Nu börjar det bli riktigt knivigt. Namnen är många och hur de står sig mot varandra är svårt att avgöra innan. Namn med i mixen här skulle jag säga är Branch, Morel, Delarosa, Bonac och även Kuclo.

Kuclo‌ och Morel‌ är resligare grabbar medan de andra är något kortare. Branch‌ verkar ha en starkt nedåtgående kurva men är samtidigt som bäst när han är som mest uträknad. Dessutom är han populär. På pappret ska väl Kuclo vinna över resterande grabbar, han har vunnit över alla vid mer än ett tillfälle. Personligen förstår jag inte varför. Han har ingen ”pop” överhuvudtaget och han är sällan i någon speciell form. Kuclo är en tråkig byggare helt enkelt. Morel är stor men en aning tunn nedtill. Brukar dock få till formen bra och vinner nog över alla de mindre grabbar. Delarosa‌ växer på bra i bakgrunden men verkar inte riktigt få till det på tävlingarna. Kanske är det för att han ger ett så kort intryck bredvid dom stora grabbarna. Bonac är speciell i fysiken. Jag har alltid uppfattat honom som rejäl men sist när han stod bredvid Victor så blev jag förvånad över hur liten han såg ut att vara.

Branch = nia.
Jag vill därför placera både Morel och Delarosa före Kuclo och Branch men väger jag in hur domarna brukar döma så blir fallet det omvända. Därför sätter jag Branch‌ som nia och Kuclo‌ som avslutande tia [(2)].

Steve Kuclo – den Aron tippar blir tia.   Foto: Dan Ray

ARONS TIPS SER UT SÅ HÄR‌

  1. Phil Heath
  2. Kai Greene
  3. Dennis Wolf
  4. Dexter Jackson
  5. Shawn Rhoden
  6. Mamdouh “Big Ramy” Elssbiay
  7. Victor Martinez
  8. Roelly Winklaar
  9. Branch Warren
  10. Steve Kuclo

 Men precis som Alex också skriver: den som lever får se.


Sugen på att se tävlingarna? Klicka här. 

 ***