Koffein är ett av få kosttillskott som fungerar och det är också ett av ännu färre kosttillskott som verkar kunna förbättra prestationen hos folk rent styrkemässigt. Det här har jag skrivit om i artiklen ”Effekten av energidrycker och koffein på styrkeprestationen”.

Koffein kan även förbättra prestationsförmågan hos konditionsidrottare och det finns även en hel del som talar för att det kan förbättra prestationen i lagidrotter så som fotboll.

En typ av prestation där det är lite mindre undersökt är vid enklare explosiva och spänstiga saker så som ett upphopp. För några veckor sen publicerades dock en studie som antyder att koffein även kan vara effektivt där (1).

Bättre vertikalhopp med 5 mg/kg kroppsvikt koffein

Det här är nog en av de allra enklaste studierna jag har skrivit om här på sidan när det gäller studieupplägg så jag ska hålla det riktigt kort. Totalt 25 yngre idrottare fick vid två tillfällen utföra maximala vertikalhopp efter att de antingen fått inta 5 mg koffein per kilo kroppsvikt eller en placebo.

Det här är egentligen den enda kritiken som jag tycker är uppenbar med studien och det är också en sak som forskarna själva tar upp. Även om man ger en placebo så kommer givetvis människor att märka om det får i sig 5 milligram per kilo kroppsvikt av koffein. Det motsvarar ungefär 4-5 kaffekoppar beroende på hur mycket du väger och styrkan på kaffet. Så den förändringen man såg i prestation kan vara en placeboeffekt. Mer fördelaktigt i den här typen av studie hade varit att utföra fler tester där man slumpmässigt testar olika doser av koffein.

Oavsett om det var placebo eller inte så hoppade dock deltagarna signifikant högre efter att de hade fått koffein. Ungefär 1,5 cm högre både i squat jumps där man börjar från att står statiskt i en knäböj och counter movement jump där man får lov att ta sats genom att först sänka sig ner och därmed få lite nytt av den så kallade stretch-shortening cykeln.

Placebo vs. Koffein Bättre spänst

Summering

Det är ingen tvekan om att koffein, genom en PWO, kaffe eller NOCCO kan vara ett användbart kosttillskott för nästan alla idrottare tycker jag. Samtidigt tror jag däremot också att det även kan vara negativt om du brukar det för mycket eller vid fel tillfälle. Dels kan det påverka din sömn negativt och dels så verkar också den positiva effekten från koffein på prestationen försämras något om du nyttjar den regelbundet. Så om du verkligen vill kunna få ut mest av det vid tävling eller liknande så kan du inte nyttja det regelbundet annars. Det här har jag skrivit mer om i artikeln ”Koffeintupplur – Hur du boostar effekten från koffein”.

° ° °

Jacob Gudiol‌  är expert på kost och träning och författare till boken “Skitmat”‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken “Forma Kroppen 2″‌ , som du hittar här.