Välj rätt bröd

Lär dig läsa innehållsförteckningen.

Lova Molin


Välj rätt bröd!

På många brödförpackningar finns olika näringspåståenden, exempelvis "rik på fibrer", "fullkorn" eller "låg sockerhalt". Dessa märkningar följer regler som styrs av EU för att säkerställa att de stämmer överens med produktens innehåll. Ett exempel är att ett bröd som märks som "rik på fibrer" måste innehålla minst 6 gram fibrer per 100 gram.

Trots dessa regler är det bra att även titta närmare på innehållsförteckningen för att få en komplett bild av vad brödet innehåller. Ett bröd som är rikt på fibrer kan till exempel samtidigt ha en hög sockerhalt.

Så läser du innehållsförteckningen och näringsvärden

På förpackningen hittar du oftast både en innehållsförteckning och en lista över brödets ingredienser. Innehållsförteckningen visar ingredienserna i mängdordning, där den ingrediens som finns mest av står först. Om till exempel vetemjöl står högst upp betyder det att produkten innehåller mest vetemjöl.

När det gäller näringsinnehållet finns information om mängden kalorier, protein, fett, kolhydrater, sockerarter, fibrer och salt per 100 gram. Denna information gör det enklare att jämföra olika produkter med varandra.

Vad kan man titta efter när det kommer till bröd?

Bröd har ofta fått en onödigt hård stämpel som något ohälsosamt, men så behöver det inte vara. Det finns stora skillnader mellan olika sorters bröd. Vissa bröd är rika på vitaminer, mineraler och långsamma kolhydrater, medan andra innehåller mindre näring och snabba kolhydrater. Det är också viktigt att komma ihåg att ett mörkt bröd inte automatiskt är ett hälsosamt bröd. Därför kan det vara bra att också granska innehållet på förpackningen.

När du läser innehållsförteckningen på bröd kan du utgå från dessa riktlinjer:

Socker: Mängden socker i en produkt anges vanligtvis under kolhydrater, med beteckningen "varav sockerarter". En bra riktlinje är att bröd bör innehålla högst 5 gram sockerarter per 100 gram.

Fibrer: Mängden fibrer i en produkt hittar du under kolhydrater, med beteckningen ”fibrer”. En bra riktlinje är att bröd bör innehålla minst 5 gram fibrer per 100 gram.

Salt: Många bröd i mataffären kan innehålla ganska mycket salt. En bra riktlinje är att bröd bör innehålla högst 1,1 gram salt per 100 gram.

Proteinbröd

Det finns idag många olika proteinbröd på marknaden. Dessa innehåller ofta mindre socker och mer fibrer än vanliga bröd. Samtidigt är det få som faktiskt behöver äta proteinbröd för att täcka sitt proteinbehov. Om du gillar proteinbröd går det givetvis bra att äta det, men det går lika bra att välja ett vanligt bröd utan extra protein.

Surdegsbröd

Surdegsbröd har ett lågt glykemiskt index (GI), vilket kan bidra till att du håller dig mätt längre. Det gör surdegsbröd till ett bra val för mättnad. Många bröd i mataffären innehåller dock bara en liten mängd surdeg, ibland runt 1–2 %. Därför kan det vara bra att jämföra mängden surdeg när du väljer surdegsbröd. Om du tycker om att baka kan du prova att göra eget surdegsbröd, eller leta efter surdegsbröd i ett bageri nära dig.

Nyckelhålet

Ett tips för dig som vill göra det enkelt är att leta efter nyckelhålsmärkningen. Den visar att brödet innehåller mindre socker och salt samt mer fibrer. Märkningen är frivillig och finns därför inte på alla produkter. Det innebär att vissa produkter kan uppfylla kriterierna för nyckelhålet utan att vara märkta.

För vem är det viktigt att se över innehållet på bröd?

När det gäller kostråd finns det alltid undantag. Ett exempel är personer som tränar på hög nivå – de kan ibland behöva mer snabba kolhydrater för att återhämta sig snabbt och för att lättare täcka sitt energibehov. Innehållet i brödet blir också viktigare att ta hänsyn till för den som äter det dagligen. Äter du bröd vid enstaka tillfällen blir inte innehållet lika viktigt.


 Photo by 燕珊 张 on Unsplash


Liknande artiklar
Protein – Kroppens byggstenar

Protein är ett omtalat näringsämne, särskilt när det kommer till träning och träningsresultat. Men vad är egentligen protein? Och hur mycket behöver vi?

Lova Molin

29 sep. 2025

Samma resultat från vanlig kalorirestriktion som från periodisk fasta

En ny översikt av forskningen visar att periodisk och intermittent fasta inte ger några större hälsofördelar jämfört med klassisk kalorirestriktion – men frågan är ännu inte helt avgjord.

Jacob Gudiol

9 sep. 2025

Tre faktorer som påverkar hur mycket vi äter

Hur påverkar portionsstorlek, energidensitet och smakvariation hur mycket vi äter? I veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre djupdyker Jacob och Erik i de tre faktorer som enligt forskningen driver vårt energiintag mest.

24 juni 2025

Jakten på det perfekta kostschemat

Vad menar vi egentligen när vi säger att vi vill ha ett kostschema som "funkar"? I veckans avsnitt pratar Mange och Pischa om hållbarhet, vanliga fällor och vägen mot en sundare relation till mat och hälsa.

2 juni 2025

Här är recepten Tyngres läsare älskat mest 2025 – proteinrikt & populärt!

Vilka proteinrika recept har egentligen blivit mest populära på Tyngre under 2025? Vi har sammanställt topplistan över de mest klickade recepten hittills i år – allt från frukostfavoriter och mellanmål till nyttigare desserter. Oavsett om du är på jakt efter enkla vardagslösningar eller något sött med hög proteinhalt, hittar du garanterat något som passar här.

Viktor Söder

15 maj 2025

En genomgång av Sveriges nya kostråd

Erik och Jacob dyker ner i Livsmedelsverkets nya kostråd och ger sina reflektioner kring vad svenskarna nu rekommenderas att äta mer – och mindre – av. I avsnittet diskuteras allt från frukt och fullkorn till kött, fett och alkohol.

13 maj 2025

Sanningar om kost och gymhygien

Tiden bara flyger iväg när man är mitt uppe i tävlingsförberedelser. Det är otroligt hur många gånger man har varit på samma plats och fortfarande känner sig lika nervös och samtidigt förväntansfull. Det är en ständig kamp med att packa rätt och i god tid för att minska stressen.

2 maj 2025

Hanna Olvenmark om att vara influenser utan att spåra ur

I avsnitt 166 av Hälsoveckan by Tyngre gästas Erik och Jacob av Hanna Olvenmark som är personen bakom det populära kontot portionenundertian och författaren bakom den storsäljande kokboken med samma namn.

8 apr. 2025

MiTh Dietist

Hur vad vi lyfter och hur mycket pratar vi mer än gärna om, men vad laddar vi kroppen med? Idag är Michaela Ödling och Malin Thrysén från MiTh Dietist med och svarar på lite frågor och funderingar från Josef kring detta. 

3 apr. 2025

Koststrategier för vardagen

Jossan lider starkt av pollenallergi och beskriver de allvarliga symtomen och de tillfälliga lösningarna hon använder. En kommande universitetsstudie söker nu deltagare och Jossan kommer ansöka om att få ingå i studien för att förhoppningsvis äntligen hitta en lindring.

28 mars 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Kosttillskott för hälsa

Som en fortsättning på förra veckans avsnitt där Jacob och Wille diskuterade kosttillskott för prestation så diskuteras nu kosttillskott för hälsa.

12 feb. 2025

Vad händer med träningssvaret om du dricker mycket alkohol efter träningen?

I veckans avsnitt av Hälsoveckan går Jacob och Erik igenom en studie som publicerades redan 2014 men som Jacob nyligen upptäckt. I den testade man hur alkohol i ganska stora mängder påverkade proteinsyntesen efter ett träningspass.

10 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Regeringen ber Livsmedelsverket fundera lite extra kring kostråden runt kött

Erik och Jacob önskar er lyssnare god jul genom att diskutera kostråd och medicinska genombrott.

24 dec. 2024

Hur du känner igen en dålig influencer

I avsnitt 150 förbereder Jacob och Erik dig inför 2025 genom att lista 9 faktorer som de anser ofta märker ut influensers som ofta delar dålig information eller ofta för in sina följare på trams som bara kostar följarna tid och pengar.

17 dec. 2024

Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Vad vet vi kring hälsoeffekterna från baljväxter?

I avsnitt 71 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny systematisk översiktsartikel på baljväxter och risken för hjärt- och kärlsjukdom som utfördes som en del av framtagandet av NNR 2023.

6 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023