När det kommer till livsmedel går det regelbundet olika trender vilket vi också kan se på förpackningarna. Några märkningar som är vanliga är exempelvis att produkten är utan tillsatt socker, mer protein eller kanske bakat medfullkorn. Denna typ av märkning kan du hitta på allt ifrån frukostflingor, granola och bröd till kakor för att produkten skall framstå som mer hälsosam.
Men tyvärr kan vi inte förlita oss på snygga förpackningar med denna typ av märkning. För att verkligen veta vad produkten innehåller behöver vi som regel vända på förpackningen och lära oss vad innehållsförteckningen betyder samt vad man bör titta efter vid val av bröd.
Så läser du innehållsförteckningen
Det går att läsa innehåll och ingredienser på två ställen. Först har vi innehållsförteckningen, det är en lista på innehållet i mängdordning där det som produkten innehåller mest utav listas först. Står det exempelvis vetemjöl högst upp eller längst fram är det just vetemjölet det är mest utav i produkten. Sedan finns näringsinnehållet där det finns information om mängd kcal, protein, fett, kolhydrater, sockerarter, fibrer och salt per 100 gram. Näringsinnehållet gör det lättare att jämföra produkterna med varandra. Jag tänkte nu gå närmare in på hur man kan tänka kring bröd, för att du lättare ska kunna göra aktiva och medvetna val i mataffären.
Vad kan man titta efter när det kommer till bröd?
Bröd är ett livsmedel som har fått en onödigt hård stämpel om att vara ohälsosamt. Så behöver det inte vara, det är nämligen stor skillnad mellan bröd och bröd. Många bröd har ett högt innehåll av vitaminer och mineraler samt långsamma kolhydrater medan andra är näringsfattiga och bidrar med snabba kolhydrater. Det räcker dock sällan med att endast titta på förpackningen. På påsen kan det stå ”innehåller fibrer” eller ”mindre socker”. Men detta säger inget om hur mycket fibrer eller hur mycket socker brödet faktiskt innehåller. Att ett bröd är mörkt innebär inte per automatik att det innehåller mycket fibrer, utan ibland är det mörk sirap som ger brödet dess färg.
När du läser innehållsförteckningen på bröd kan du utgå från dessa riktlinjer:
Socker: Mängd socker i en produkt hittar du under kolhydrater med beteckningen ”varav sockerarter”. En bra riktlinje är att brödet MAX innehåller 5g /100g när det kommer till sockerarter.
Fibrer: Mängd fibrer i en produkt hittar du under kolhydrater med beteckningen ”fibrer. En bra riktlinje är att brödet MINST innehåller 5g/100g när det kommer till fibrer.
Salt: Många bröd i mataffären kan ofta innehålla ganska mycket salt. En bra riktlinje är att brödet bör MAX innehålla 1,1g/100 när det kommer till salt.
Proteinbröd
På marknaden har det på senare tid lanserats en hel del olika proteinbröd. De innehåller som regel en lägre halt sockerart och högre halt fibrer. Men samtidigt är det få som behöver äta proteinbröd för att tillgodose sitt behov av protein. Tycker du om proteinbröd går det givetvis fint att äta det, men det går lika bra att äta ett ”vanligt” bröd utan extra protein.
Surdegsbröd
Surdegsbröd har ett lågt GI (glukosindex) vilket i sin tur innebär att du håller dig mätt längre. Studier har även visat att surdegsbröd ger ett lägre blodgukos – och insulinsvar. Det innebär att surdegsbröd är ett bra alternativ i bröddjungeln. När du väljer surdegsbröd kan du kika efter mängd surdeg. Många bröd i mataffären innehåller tyvärr endast 1-2% surdeg. Ett tips är att baka eget surdegsbröd (om du tycker om att baka) eller kika efter surdegsbröd i något bageri i din närhet.
Nyckelhålet
Ett tips till dig som vill göra det enkelt är att kika efter nyckelhålsmärkningen. Denna visar att brödet innehåller mindre andel socker, salt och mer fibrer. Denna märkning är frivillig och finns dock inte på alla produkter. Det innebär att vissa produkter kan uppfylla kriterier för nyckelhålet men ej ha märkningen.
För vem är det viktigt att se över innehållet på bröd?
När det kommer till alla råd vad gäller kost finns det alltid undantag. För den som tränar på en hög nivå kan det ibland finnas behov av mer snabba kolhydrater och barn under fem år ska inte äta för mycket fullkornsprodukter. Vidare är dessa faktorer viktigare att se över för den som äter bröd dagligen. Äter du bröd vid enstaka tillfällen blir dess innehåll betydligt mindre viktigt.