Phil Heath – mannen med Gåvan!

Den femfaldige Mr Olympia-segraren Phil Heath fortsätter att lägga världen för sina fötter. Men vem är han egentligen, och hur började allt?

Sebastian Avindell

Det finns en del namn inom byggningen som är svåra att undgå. Namn som nästintill alla känner till. Arnold‌ är given, så även Ronnie Coleman‌ . Kanske dyker även herrarna Cutler‌ och Dexter‌ upp på hornhinnan. Men, försök att nämna Mr Olympia‌ utan att samtidigt begrunda en viss Phil Heath‌ ... det går inte. Mannen med det självpåtagna smeknamnet "The Gift"‌ , som vunnit Olympia fem år på raken. Som tillsammans med sin gudabenådade fysik och rivalitet med Kai Greene blåst nytt liv i den annars rätt så sömniga Mr Olympia-touren. Vi har alla sett honom på scenen, stilig som få och med en fysik som just nu ingen bevisligen rår på. Men vem är mannen bakom leendet? Vem är egentligen "The Gift"?

Phillip "Phil" Heath föds den 18 december 1979 i Seattle. Trots att han redan som yngling är relativt kort (som vuxen blir han inte mer än 175 cm), finner han tidigt en passion för basket. Det är också den sporten som leder Phil till staden i hjärtat av Amerika, Denver, där han erhåller ett fullt idrottsstipendium vid University of Denver, som point/shooting guard. Målet var, enligt Heath, att nå hela vägen till NBA. Allt ser lovande ut för Phil. Han sätter bland annat nytt skolrekord för högst stillastående upphopp med imponerande 101,6 cm. Explosivt, minst sagt. Men till NBA når han inte riktigt. Istället börjar han fundera över hur han bäst ska använda sin examen från universitetet i affärs- och informationsteknik i framtiden. Men så händer istället något som ska få oanade konsekvenser både för Phil Heath och bodybuildingvärlden.

Phil som ung basketspelare.

Det börjar alltid med vännerna...

Det är ett märkligt fenomen, det här med storheters vänner. Arnold Schwarzenegger‌ tränade med vänner i sina tidiga tonår, det var tävlingen att vara starkare än dem som drev honom att pressa sig själv hårdare och hårdare, enligt Arnold själv. Lou Ferrigno‌ började visserligen träna på egen hand, hemma i sitt pojkrum och i form av armhävningar, sit-ups och chins. Det är först när några kompisar drar med Lou till en gemensam bekants garagegym som Lous saga börjar. Så, det verkar som om även de största behöver lite draghjälp i början. Och på samma vis var det med Phil Heath‌ . Några vänner bjuder in honom att hänga med och se en bodybuildingtävling. Att bevittna detta slog an något i Phil. Han ville också stå på scen! Inte en helt självklar önskan för någon som är 175 cm och endast väger 83 kg. Men lågan fanns där. Det var till scenen han ville! Året var 2002 och Heath har berättat att han stod i sitt studenthus, livrädd för att någon skulle komma på honom med att ta bilder på sig själv i spegeln. "The Gift" hade bestämt sig, nu skulle han byta basketlinnet mot poseringsbyxorna.

Han minns hur allt började.
Storheter har en förmåga att höja sig i situationer när andra viker undan. Det är det som gör dem till just det de är. Heath var van att tävla, han hade ju tävlat i basket sedan barnsben. Kanske är det just den tävlingsådran som hjälper honom medan han tar sina första, stapplande steg in i bodybuildingvärlden. Phil tar inte särskilt lång tid på sig innan han beslutar sig för att delta i sin första tävling. Sex månader från det att han fattat beslutet att lägga basketbollen på hyllan deltar han i sin första bodybuildingtävling, som amatör. Hur det gick? Han vann, förstås. Både sin egen och overall- klassen. "The Gift", var född.

Träning och tävling

Tävlingsbiten och full av nyfunnen passion kastar sig Phil Heath redan åtta veckor efter sin första tävling in i nästa, dä‌ r han återigen vinner sin klass och kommer tvåa overall. Gemene man hade givetvis varit mer än nöjd med detta, men var Phil det? Nej. Han har själv sagt att han var mer arg över sin andraplats i overall, än stolt över ännu en förstaplacering. Heath började nu, enligt egen utsago, att träna smartare.

Granskar man hur Phil Heath tränat, genom artiklar och intervjuer så är nog just ordet smart passande. Här återfinns ingen hjärnkirurgi, inga direkt exotiska inslag med helt nya övningar och metoder. Och just så har Heath alltid valt att träna. Redan i sina tidiga träningsår använde han sig av det magiska intervallet 8-12 reps, med de klassiska övningarna. En del av sin muskulära framgång tillskriver Phil att han under hela sin uppväxt tränat basket. Hans kropp var van vid belastning, menar han. En del kritik har riktats mot hur Phil Heath väljer att träna. Han tränar för lätt, menar skeptikerna. Heath har kontrat med att hänvisa till sina topplaceringar, samt att påpeka hur sällan han varit skadad. Onekligen ligger det något i de påståendena. En teknik som Heath dock använder sig av är den så kallade FST-7‌ , en metod skapad av tränaren Hany Rambod‌ , som helt enkelt uttryckt består av att sju set utförs i tät följd, med max 45 sekunder mellan varje set. Allt för maximal kontakt och pump. Vilodagar läggs in i schemat när det känns som om kroppen behöver det. Så, från start till idag har Phil Heath tränat ungefär på samma sätt. Inget avancerat, bara hårt, effektivt arbete. Och det har onekligen varit ett bra recept till framgång.

Phil på USA Championships 2005. Brutal redan då.
Tillbaka till där allting startade, år 2003: Heath fortsätter att gnugga på och lyckas att på blott två och ett halvt år gå från att vara en aspirerande amatör till att få ett proffskort, genom sin vinst på USA Championship‌ år 2005. Phil Heath, en tjugofemårig grabb som några år tidigare drömt om att bli proffs i NBA, var nu istället en professionell bodybuilder.

Gåvans väg mot Olympia

Varför bryta ett vinnande koncept? Precis som när Phil Heath startade sin amatör- byggarkarriär, med seger i sina två första tävlingar, gör han detsamma med de två första tävlingarna han gör som proffs. Vinsterna på Colorado Pro Show‌ och New York Pro‌ 2006 sätter nu, om han inte förr redan funnits där, Phil på radarn över atleter att hålla ögonen på.

Phil på Arnold 2007.
2007 kommer Heath femma på Arnold Classic‌ , slagen av bland annat en viss Dexter Jackson. Snudd på två år in i sin proffskarriär tar alltså Heath sin sämsta placering någonsin i en tävling. Det ska här tilläggas att Phil aldrig kommit sämre än femma i någon tävling han ställt upp i. Ett, minst sagt, bra facit. Kanske är det denna placering som får Phil Heath att tänka till. Han är genom sina fina resultat kvalificerad att delta i Mr Olympia 2007, men väljer att avstå. Han uppger i intervjuer att han istället tänker använda tiden till att förbättra fysiken. Medan många bodybuilders skulle se det som en bedrift att endast få delta i Mr Olympia väljer alltså Heath att stå över. För honom handlar det inte om att bara delta. Han vill vinna.

Ironman Pro 2008.
Året efter den i Phils ögon snöpliga femteplaceringen levererar "The Gift" åter som vi blivit vana att se honom. Han vinner Iron Man Pro‌ och tar en andra placering på Arnold Classic‌ , slagen endast av Dexter. Värt att notera är herrn som placerar sig på tredje plats, efter Phil, är en viss Kai Greene. Vi ska återkomma till honom senare i denna artikel. Så, 2008, har Heath nått hela vägen fram. Han deltar i sin första Mr Olympia. Det är givetvis aldrig en lätt sak att vinna den tävlingen [(1)], men frågan är om Phil Heath i sin Olympia- debut inte går upp mot ett av de tuffare startfälten i tävlingens historia. Dexter Jackson vinner sin första (och hittills enda) Olympia-titel och den massiva bjässen Jay Cutler placerar sig som tvåa. Det är första gången, sedan Flex Wheeler tog en uppseendeväckande andraplats 1993, som en debutant placerar sig på pallen i Mr Olympia.

Med tanke på sin fina placering är Phil Heath en av favoriterna när det blir dags för Mr Olympia året efter. Men, kroppen ville annat. Phil lyckas nämligen ådra sig en galopperande magsjuka dagarna innan tävlingen, vilket såklart påverkar hans fysik, och så också hans placering. Phil tangerar därför sitt sämsta resultat från Arnold Classic 2007, med ytterligare en femteplacering. Ett avbrott i resan mot tronen. Men nu var Phil Heath på allvar ett namn att räkna med i Olympia-sammanhang.

En herre vid namn Kai Greene

Om Phil Heath kan tillskrivas att på ett typsikt amerikanskt vis vara en "self-made man" och "sports jock" så är Kai Greene raka motsatsen. Phil gjorde under sin uppväxt precis som man skulle, studerade och tränade, och höll sig på rätt sida av lagen. Kai hade en mycket besvärlig uppväxt, med tidiga kontakter med både ungdomshem och rättsväsende. Kanske är det därför inte så märkligt att de här två motsatserna tidigt hamnade på kollisionskurs med varandra?

Hmm...
Heath fick vänta två år efter sin debut på Mr Olympia, innan han fick ta hem sin första seger 2011. Och här börjar mönstret som vi numera är vana att se. Phil vinner, Kai kommer tvåa eller trea. 2013, under presskonferensen två dagar före tävlingen, börjar den verbala tuppfäktningen hetta till rejält mellan de två herrarna. Kai Greene signerar en poster till ett fan med signaturen "Mr Olympia 2013", vilket får Phil att reagera. Phil vinner sedan 2013 års Olympia, Kai blir tvåa. Året efter upprepar Kai Greene sin signaturrutin, och när det kommer i luften utspelas följande:

[youtube code="qQish2yJyRY?feature=oembed"]

Även på scenen hettar det till. Heath och Greene drabbar samman och hinner utbyta både elaka blickar och kommentarer innan personal får byta plats på Greene och Dennis Wolf, för att undvika handgemäng.

2014 – då var det nära.
Resultatet blir i slutändan ändå detsamma. Heath vinner, Greene blir tvåa. Året efter är Kai Greene inte med, efter en rad kontroverser som till dags dato inte verkar vara helt uppklarade. Hur det gick för "The Gift"? Han vann igen, förstås.

Vid sidan av scenen och summering

Phil Heath, "The Gift" har till dags dato således vunnit Mr Olympia fem år på raken. Han ligger därmed på en femteplacering över det totala antalet segrar i tävlingen (Lee Haney och Ronnie Coleman delar förstaplatsen på åtta stycken) och på en fjärde plats över antal segrar i följd. Tänker han fortsätta att tävla på Olympia? Heath är bara 36 år, Coleman var 41 när han tog sin sista titel. Siktar Phil att ta de båda rekorden, innan han drar sig tillbaka? Med tanke på hans tävlingsinstinkt är svaret på de frågorna troligtvis ja.

Phil Heath är utanför scenen en privat man. Han var gift i åtta år, men har nyligen separerat från sin fru. Paret hade inga barn. Vid sidan av karriären som bodybuilder driver Heath två företag, Gifted Athletics‌ och Gifted Nutrition‌ [(2)]. Och pengamässigt verkar det gå lika bra för Heath som på scenen. Enligt Forbes‌ är Phil Heath god för minst fem miljoner dollar. Och detta för en herre som förmodligen har många år kvar i rampljuset.

Från Seattle till Denver. Från basketlinne till poseringsbyxor. Phil Heath är sannerligen en framgångssaga som i bodybuildingvärlden saknar motstycke. Heath har hela tiden gått från klarhet till klarhet med sin kroppsliga utveckling (om du inte tror mig, jämför karlns lat-spread från de tidiga åren med nu). Han har visserligen inte mest segrar ännu, men trots detta så lyser hans namn med en storhet som till och med slår Coleman‌ och Haney‌ på fingrarna. Jag törs nog sträcka mig så långt som att säga att Phils namn på Olympia-scenen strålar ikapp med självaste Arnolds. Måhända beror det på alla de kontroverser han haft med Kai Greene, som gett dem både enormt mycket gratisutrymme i media. Phil Heath kan tycka vad han vill om sin rival, men utan honom hade nog verkligheten sett lite annorlunda ut. Frånsett detta kan dock ingen ta ifrån Phil hans gudabenådade fysik och arbetsmoral. Det är den som tagit honom dit han är idag, och jag är övertygad om att den kommer ta honom ännu längre. Det är ju trots allt som så att är man född med gåvan, så är man.



Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Olympia-kavalkad med Fredrik Age

Alex flyger solo som värd och bjuder därför in kompisen Fredrik Age. Ämnet denna vecka är Mr Olympia. Hör om erorna, profilerna och mästarna.

2 okt. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

Boijas 5 tips för trädgårdsträningen

Redaktionsfavoriten Niklas Boija lägger ut texten om hur du håller fysiken i trim hemma i trädgården i sommar.

Alex Danielsson

5 juli 2022

"Tack till Tyngre"

En inspirerande sommarhälsning från vår vän och mentor Ove Rytter.

Alex Danielsson

24 juni 2022

Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Samirs 5 tips för rygg i världsklass

Bästa sättet att träna rygg? Lär dig från en av våra bästa kroppsbyggare. Samir är ett fysiskt fenomen med en rygg som verkligen utvecklats.

Alex Danielsson

13 juni 2022

2 x Karro och Patricia!

2 x Karro och Patricia! När de nu slår sina redaktionella påsar ihop så händer det grejer, kan vi lova. På riktigt.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Linus 6 favoritövningar för armar!

Linus 6 favoritövningar för armar, här är de!

Alex Danielsson

14 apr. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

Samir Bannout – Mr Olympia 1983

Fredrik & Ashkan snackar med Mr Olympia 1983 Samir Bannout – the Lion of Lebanon. Hör honom frispråkigt berätta om sportens utveckling och hans egna resa.

8 jan. 2022

EM i styrkelyft 2021 – bilder och tankar!

Några bilder och några tankar från EM i Västerås.

Alex Danielsson

13 dec. 2021

Catching up med Jonathan Fogelberg

Vi tar oss ännu ett snack med toppcoachen Jonathan Fogelberg – om fitnessbranschen år 2021, om Mr Olympia, om träning och influencerpåverkan, och inte minst om Jonathans nya val av klienter.

28 okt. 2021

QUEEN!

Du som inte fått nog av Patricia Strenius efter hennes sjukt meriterande fjärdeplats på OS i Tokyo kan skatta dig lycklig. Vi har här samlat alla våra poddar där hon medverkat och dessutom kryddat med hennes enormt inspirerande sommarprat. Enjoy!

Tyngre

9 aug. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Shaun Clarida, regerande 212 Mr Olympia

Fredrik & Ashkan snackar med regerande Mr Olympia, Shaun Clarida. Hör honom berätta om hans träning och vad det är som driver honom.

20 mars 2021

Vince Taylor i Tyngre Oldschool!

Vi snackar med bodybuildinglegenden Vince Taylor. Hör honom berätta om hans resa från tanig basketkille till femfaldig vinnare av Masters Mr Olympia.

30 jan. 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Tävlingen avgjord – här är årets pepparkakshus!

Här är de smarriga segrarna i årets pepparkakshustävling.

Alex Danielsson

27 dec. 2020

15 saker du inte visste om Johnny Hansson

Att han är stark det vet vi, att han är grann det ser vi, men i övrigt då? Här är några saker som du måhända inte visste om Sveriges Starkaste Man 2020.

Alex Danielsson

9 nov. 2020

Karl Norberg – en glömd kraftkarl

Karl Norberg är en svensk kraftsportslegend som gjorde sig ett riktigt namn i USA.

Josef Eriksson

28 okt. 2020

Pannkakor – den perfekta måltiden?

Gott, nu dessutom extra lätt att laga och förbannat bra för gainsen. Pannkakor kan mycket väl vara den perfekta måltiden.

Skippa Sockret

13 okt. 2020

Fred Hatfield – knäböjsfenomenet

Fred "Dr Squat" Hatfield knäböjde fyra gånger kroppsvikten, i fyra olika viktklasser.

Josef Eriksson

7 okt. 2020

Mot 400 kg i marklyft

Emil Norling berättar om vägen fram till att bli världens bästa marklyftare.

Alex Danielsson

4 okt. 2020

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020