Snart är det dags – klockan 19.00 (lokal tid), fredagen den 19 september, drabbar världens bästa proffsbyggare samman i Las Vegas‌ , för den 50:e upplagan av Mr Olympia.‌ Räkna med ett storslaget spektakel, där förmodligen inga stenar lämnats orörda för att försöka leverera den smaskigaste muskelfesten i mannaminne. Tävlingen firar ju 50 år (!) liksom.

Men trots ett halvt sekel av anor är det faktiskt bara 13 atleter som vunnit titeln:

Larry Scott    

2 segrar

1965-66

Sergio Oliva    

3 segrar

1967-69

Arnold Schwarzenegger

7 segrar

1970-75, 1980

Franco Columbo

2 segrar

1976, 1981

Frank Zane 

3 segrar

1977-79

Chris Dickerson  

1 seger

1982

Samir Bannout   

1 seger

1983

Lee Haney  

8 segrar

1984-91

Dorian Yates

6 segrar

1992-97

Ronnie Coleman

8 segrar

1998-05

Jay Cutler  

4 segrar

2006-07, 2009-10

Dexter Jackson

1 seger

2008

Phil Heath

3 segrar

2011-13 

Inalles 49 titlar, fördelat över 13 snubbar.

NY MÄSTARE I ÅR?
Varje år spekuleras det fritt inför Olympia. Kommer det någon ny stjärna in och lyckas glänsa tillräckligt för att helt enkelt spontanvinna? Är någon av de mer ärrade mogna att ta de nödvändiga kliven framåt? Ska huvudutmanaren äntligen lyckas få saker att stämma till 100%? Eller ska den regerande mästaren ännu en gång visa sig helt omutlig?

De tre senaste åren har vi sett samma segrare i den fantastiske Phil Heath‌ . Hans främste utmanare har primärt varit den freakige filosofen Kai Greene‌ , som även i år får stå först i kön av spekulanter. Tätt där bakom hittar vi en skock med både uppkäftiga och köttiga aspiranter. Som den regerande Arnold Classic-mästaren Dennis Wolf‌ , och den snitsige Shawn Rhoden‌ . Även den überväldige ”Big Ramy”‌ [(1)], och den alltid högklassige Dexter Jackson‌ bör finnas med i förhandssnacket. Övriga då? Inga rookies med potential? Mja, de relativt färska killar som på pappret skulle kunna ta en framskjuten placering är främst två: Cedric McMillan‌ och Steve Kuclo‌ .

Många om budet med andra ord. Men hur vi än vrider och vänder på det så talar allt för att vi även i år får se Phil ta emot Sandow-statyetten. Och det av en enkel och tydlig anledning: han är bäst.

Våra argument? Vi har faktiskt identifierat 4 riktigt bra anledningar:

1. TALANG
Det finns väl ingen som inte håller med om att Phil Heath är en exceptionell talang. Även Phil är medveten om det, och är därför den som själv myntade sitt eget smeknamn ”The Gift”. Han har proportionerna, symmetrin och alla muskeldelar på plats [(2)]. Och undantaget Mr Olympia 2009, när han var magsjuk, så har han heller aldrig klivit upp i dålig form. Aldrig. Han är dessutom skapt med en mental styrka som på inget sätt överskuggas av den fysiska [(3)]. Det totalpaketet är svårt att rå på.

2. ÅLDER
Phil är 34 år gammal, vilket alltjämt anses ungt i proffsbyggarkretsar. Det mest anmärkningsvärda är dock att han fortfarande är relativt färsk i gymmet. I blott 12 år har han svingat sina hantlar vilket gör att han med stor säkerhet har en hel del utveckling kvar i kroppen. Kai Greene, å andra sidan, fyller i år 40. Han har dessutom tävlat sedan han var 20 år gammal. Dexter är 44 år, och har tävlat i snart 25. Samma ”milage” har även Branch Warren, som precis som Shawn Rhoden dessutom fyller 40 nästa gång. Som sagt – Phil Heath är i det närmaste osnuten i sammanhanget.

3. STATISTIK
Phil Heath har inte förlorat sedan 2010. Det säger en del. Om man dessutom mäter honom specifikt mot den på pappret främste utmanaren Kai Greene, så står det 10-2 i inbördes möten till Phil. Av dessa har Phil vunnit de 6 senaste. Det närmaste Phil har varit att förlora sedan 2010 är Mr Olympia 2012, där Kai och Phil var riktigt nära varandra [(4)]. Fortfarande inte övertygad?

Phil vs Dexter:   5-4 (Phil de senaste 5)
Phil vs Rhoden:  4-0
Phil vs Branch:   5-1
Phil vs Wolf:       7-0.

Vi vet att statistik inte målar hela bilden. Men mästaren Phil Heath är även i detta avseende överlägsen.

4. EN GÅNG MÄSTARE…
Och på tal om mästare. Precis som i boxningsvärlden krävs det närmast en knockout [(5)] för att detronisera en mästare. Sergio Oliva, Frank Zane, Chris Dickerson, Samir Bannout, Ronnie Coleman, Jay Cutler och Dexter Jackson – fler gubbar än så är det inte som har förlorat en Mr Olympia-titel [(6)]. Hur vi än kikar så ser vi inte den slagstyrkan hos någon av hans konkurrenter.

Allt detta sammanfogat gör att Phil Heath kommer vinna sin 4:e raka Mr Olympia-titel i år. Det finns helt enkelt ingen som rår på honom.

Ingen rår på honom! Phil tar fjärde titeln.
Vi har dock inte nöjt oss med att slå fast vem som vinner. Vi har också dristat oss till att tippa de 10 första. Denna viktning är till stor del baserad på fysisk kapacitet, formtoppningsförmåga samt momentum. Det ger en resultatlista som ser ut som följer:     

VÅR RESULTATLISTA – MR OLYMPIA 2014 (UPPDATERAD)‌

  1. Phil Heath, USA
  2. Dennis Wolf, Tyskland
  3. Kai Green, USA
  4. Dexter Jackson, USA
  5. Mamdouh ”Big Ramy” Elssbiay, Egypten
  6. Shawn Rhoden, USA
  7. Steve Kuclo, USA
  8. Branch Warren, USA
  9. Roelly Winklaar, Curacao
  10. Victor Martinez, Dominikanska Republiken

UPDATE 17 SEPTEMBER: Då Cedric McMillan strukits ur startfältet fick Roelly Winklaar ta hans ursprungliga niondeplats, och därmed fick redaktionsfavoriten Victor Martinez plats bland de tio främsta.‌

Men – som vanligt – den som lever får se.