Varför Kai Greene aldrig kommer vinna Mr Olympia

Den eviga tvåan Kai Greene laddar nu om bössan för att försöka ta den så hett eftertraktade titeln. Han gör det dock förgäves. Här är varför.

Alex Danielsson

Bodybuildinghistorien är till bredden full av upplevda dueller i bästa mano-a-mano-stil. En av de första stora var Sergio Oliva mot Arnold, som mellan 1969 och 1972 möttes flera gånger, alltid tillspetsat och tufft. Arnold mötte därefter flera kombattanter under sin karriär men få kan, i vart fall rent medialt, mäta sig mot Lou Ferrigno. Sista gången de möttes, på Mr Olympia 1975, är också genialt förevigad i filmen ”Pumping Iron”.

1980-talet dominerades hårt av Lee Haney, vars främste utmanare var Rich Gaspari. De möttes på Olympia ett gäng gånger, där Lee till slut vann åtta raka titlar, och där Rich blev episk tvåa 86, 87 och 88. In kom Dorian Yates som flera gånger fick gå head-to-head med bland andra Shawn Ray. Och vem minns inte alla gånger Ronnie Coleman ställdes mot Jay Cutler? Hela fyra gånger var Ronnie etta med Jay som tvåa, och ett år – 2006 – var ordningen den omvända.

De senaste åren har kampen till största del handlat om den i nuläget fyrfaldige Mr Olympia Phil Heath och hans evige huvudkonkurrent Kai Greene. Efter varje gång de drabbat samman har snacket gått: ”Rätt kille vann!”‌ och ”Rättvis seger”‌ och liknande för Phils talan och minst lika många olika uttalanden av omvänd laddning för utmanarens – Kais – räkning. Och trots fyra raka – och i vissa lägen knappa – förluster känns det inte som att Kai är beredd att ge upp. ”Nästa gång är det min tur”‌ , tycks han resonera och hans stora horder av fanns verkar hålla med.

Dessvärre kommer det aldrig att bli så. I min värld vinner Kai Greene nämligen aldrig Mr Olympia. Det finns tre huvudsakliga anledningar till det, som sammantaget målar en tydlig bild. Kai Greene kommer aldrig att få lyfta Sandow-statyetten.

Här är varför:

Fysiken

Let’s face it – Kai Greene är en sensationellt bra kroppsbyggare. Han är undantaget Mamdouh ”Big Ramy” Elssbiay det största proffset på touren, med mer muskler än vad någon förmodligen kan förstå. 125 kg i tävlingsform på 173 cm är inget mindre än sanslöst (jämför med Ronnie Coleman, som i sina bästa stunder vägde 127-128 kg men som är 180 cm lång). Dessutom finns där muskulära kvaliteter av rang. Lårens volym med tvärribbor och separationer är modell helgalna, och djupet i ryggen är närmast vansinnigt. Man får heller inte glömma bort Kais bidrag till det teatraliska, till poseringen. Ingen annan proffsbyggare sedan Melvin Anthonys dagar har gjort mer för att flytta fram gränserna för vad som är möjligt att göra på en byggarscen. Förutom hans most muscular‌ , som är en visuell styggelse, är Kais posering mästerlig.

Men:

Helheten
Visuellt är han dock alltför spretig. Det blir en grupp fantastiska muskeldelar men utan närmare tanke på att skapa en fungerande helhet. Som en samling best-of-delar hopmonterade i dassig belysning med en trasig manual. Det går kanske att nämna hans axlar, som inte är särskilt runda och fylliga. Hans triceps, som känns små i förhållande till hans biceps. Men det jag saknar allra mest är det där smickrande och lättbetraktade flytet i hans fysik.

Proportionerna
Dessvärre har Kai lite för kort överkropp, vilket blir extra märkbart bakifrån. Det gör att hans rygg ser kort ut och hans ben istället blir visuellt extra långa, samtidigt som hans midja ser bredare ut. Det gör också att onödigt stort visuellt fokus hamnar på Kais gluteus, mellan vilka han envisas med att sortera merparten av poseringsbyxan.

Magen
Proffsbyggningen har på senare tid fått mycket rättmätig kritik, inte minst av Arnold Schwarzenegger, för atleternas tilltagande bukomfång. Dessvärre är detta ett område där Kai Greene har betydande förbättringspotential. Han är måhända inte värst av proffsen, men hans mage är ändå way up there.

Formen
Det känns som Kai har lärt sig att finlira formen ganska bra, men jag upplever ändå honom för inkonsekvent för att våga banka på att han kommer in rippad och torr. Det finns nästan alltid en tunn film av vätska hos Kai, speciellt över mellangärdet, lite som Flex Wheeler ofta såg ut. Och på Olympia – mot Phil Heath – är det ett absolut no-no. Kai och Flex har för övrigt en annan sak gemensamt: Ingen av dem har vunnit Mr Olympia. En slump?

Ålder

I år blir Kai Greene 40 år gammal. Det är förvisso ingen ålder på en häst (!), men för en kroppsbyggare som tävlat i mer än 20 år, och som tillhört den absoluta toppen i åtta så är det svårt att se att han rimligen kan ha någon utveckling kvar i tanken. I alla fall åt rätt håll.

Den äldste Mr Olympia-segraren någonsin är Chris Dickerson, som var 43 år gammal när han vann 1982. Det skulle ju kunna bidra till att sprida lite hopp i Greene-lägret, om det inte var för att både 1982 och 1983 var riktiga mellanår på Olympia-scenen. Efter Frank Zanes glansdagar och innan Lee Haneys.

En annan statistisk glädjedödare för Kai Greene är att genomsnittsåldern för en Mr Olympia-vinnare är 33 år. När Kai var 33 år hade han precis blivit proffs. När Phil var 33 hade han redan två titlar i bältet.

Lite mer relevant statistik hittar du här:

Grapefrukt plus moms

(Känsliga läsare varnas!)

Jag är ingen ihärdig anhängare av termen ”politik”. Jag menar att fenomenet inte ens existerar. I vart fall inte som det ofta beskrivs i våra sporter, att någon officiell entitet (IFBB, Weider, AMI, you name it) helt sonika skulle diktera den önskade resultatlistan för domarpanelen. Däremot är vi alla människor. Vilket gäller även arrangörer, sponsorer, PR-människor, funktionärer – och domare. Med det sagt är det näst intill omöjligt för alla berörda att tränga bort kända personlighetsdrag och liknande när killarna väl kliver upp på scenen (även om det såklart är det ultimata målet).

Kai Greene har därigenom skaffat sig själv en rätt kraftig uppförsbacke. Inte bara för att han ihärdigt hänger sig åt timslånga tirader av svårtydda filosofiska strofer och tankar framför kameran. Utan för att han även under vad vi får hoppas var några unga och mörka år också ägnat sig åt någon sorts umgänge med bland annat en grapefrukt. Det är vad vi vet inte straffbart. Och i skydd av det privata hägn vi alla önskar oss är det också upp till var och en hur man väljer att umgås. Problemet är bara att denna akt genomfördes framför en kamera, varför hela branschens alla aktörer snart fick nys om det.

Observera att jag inte gör en egen värdering av någon av dessa gärningar eller uttryckssätt. Dock är jag övertygad om att om det skulle komma an på detaljer, om två atleter, säg Phil och Kai, ligger precis lika där uppe på scenen, ja, då är det inte till ens omedelbara fördel om man valsat runt på nätet endast iklädd en födelsedagskostym, eller, än värre, en somrig fruktsallad.

Sammantaget är det dessa tre områden som ligger mellan Kai Greene och en Mr Olympia-titel. Jag skulle inte ens våga mig på att vikta dem mellan varandra. Kanske räcker det med att han blir tvåa rent fysiskt. Kanske inte.

Men utan titel blir han.


Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Olympia-kavalkad med Fredrik Age

Alex flyger solo som värd och bjuder därför in kompisen Fredrik Age. Ämnet denna vecka är Mr Olympia. Hör om erorna, profilerna och mästarna.

2 okt. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

Boijas 5 tips för trädgårdsträningen

Redaktionsfavoriten Niklas Boija lägger ut texten om hur du håller fysiken i trim hemma i trädgården i sommar.

Alex Danielsson

5 juli 2022

"Tack till Tyngre"

En inspirerande sommarhälsning från vår vän och mentor Ove Rytter.

Alex Danielsson

24 juni 2022

Marcus 5 tips för en bättre bänk

MP-snitsaren Marcus Udd ger oss här sina fem bästa tips för att bli bättre i sin absoluta favoritövning bänkpress.

Alex Danielsson

23 juni 2022

Samirs 5 tips för rygg i världsklass

Bästa sättet att träna rygg? Lär dig från en av våra bästa kroppsbyggare. Samir är ett fysiskt fenomen med en rygg som verkligen utvecklats.

Alex Danielsson

13 juni 2022

2 x Karro och Patricia!

2 x Karro och Patricia! När de nu slår sina redaktionella påsar ihop så händer det grejer, kan vi lova. På riktigt.

Alex Danielsson

21 apr. 2022

Linus 6 favoritövningar för armar!

Linus 6 favoritövningar för armar, här är de!

Alex Danielsson

14 apr. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

Samir Bannout – Mr Olympia 1983

Fredrik & Ashkan snackar med Mr Olympia 1983 Samir Bannout – the Lion of Lebanon. Hör honom frispråkigt berätta om sportens utveckling och hans egna resa.

8 jan. 2022

EM i styrkelyft 2021 – bilder och tankar!

Några bilder och några tankar från EM i Västerås.

Alex Danielsson

13 dec. 2021

Catching up med Jonathan Fogelberg

Vi tar oss ännu ett snack med toppcoachen Jonathan Fogelberg – om fitnessbranschen år 2021, om Mr Olympia, om träning och influencerpåverkan, och inte minst om Jonathans nya val av klienter.

28 okt. 2021

QUEEN!

Du som inte fått nog av Patricia Strenius efter hennes sjukt meriterande fjärdeplats på OS i Tokyo kan skatta dig lycklig. Vi har här samlat alla våra poddar där hon medverkat och dessutom kryddat med hennes enormt inspirerande sommarprat. Enjoy!

Tyngre

9 aug. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Shaun Clarida, regerande 212 Mr Olympia

Fredrik & Ashkan snackar med regerande Mr Olympia, Shaun Clarida. Hör honom berätta om hans träning och vad det är som driver honom.

20 mars 2021

Vince Taylor i Tyngre Oldschool!

Vi snackar med bodybuildinglegenden Vince Taylor. Hör honom berätta om hans resa från tanig basketkille till femfaldig vinnare av Masters Mr Olympia.

30 jan. 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Tävlingen avgjord – här är årets pepparkakshus!

Här är de smarriga segrarna i årets pepparkakshustävling.

Alex Danielsson

27 dec. 2020

15 saker du inte visste om Johnny Hansson

Att han är stark det vet vi, att han är grann det ser vi, men i övrigt då? Här är några saker som du måhända inte visste om Sveriges Starkaste Man 2020.

Alex Danielsson

9 nov. 2020

Karl Norberg – en glömd kraftkarl

Karl Norberg är en svensk kraftsportslegend som gjorde sig ett riktigt namn i USA.

Josef Eriksson

28 okt. 2020

Pannkakor – den perfekta måltiden?

Gott, nu dessutom extra lätt att laga och förbannat bra för gainsen. Pannkakor kan mycket väl vara den perfekta måltiden.

Skippa Sockret

13 okt. 2020

Fred Hatfield – knäböjsfenomenet

Fred "Dr Squat" Hatfield knäböjde fyra gånger kroppsvikten, i fyra olika viktklasser.

Josef Eriksson

7 okt. 2020

Mot 400 kg i marklyft

Emil Norling berättar om vägen fram till att bli världens bästa marklyftare.

Alex Danielsson

4 okt. 2020

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020