Nyfiken på: Wellnes Fitness

Allt om den nya tävlingsgrenen inom IFBB.

Lorena Gustavsson

Om det är någonting som är hett just nu så är det Wellness Fitness. Överallt spekuleras det om den nya, snudd på mytomspunna grenen. Ett Brasilianskt påfund, där fokuset på ben och gluteus som vi känner igen från Bikini Fitness kombineras med köttigheten från Body Fitness och Women's Physiqe. Klart som korvspad! Eller?

Vad innebär egentligen Wellness Fitness och införandet av detta? Vi bad den i sammanhanget allvetande Eddie Bergkvist att upplysa oss. Med sin långa och gedigna erfarenhet som landslagscoach för IFBB Sverige samt ansvarig i nämnda organisations tävlingskommitté torde han om någon veta vad som gäller. Här siar han om grenen, sporten och dess framtid:

Det snackas mycket om Wellness Fitness nu. Många är nyfikna på vad vi kommer få se när tävlingar i grenen för första gången hålls på Better Bodies Challenge den 23-25 mars. Vad är Wellness Fitness egentligen?

– Wellness Fitness är en relativt ny gren (i Sydamerika har det funnits några år). Den infördes på allvar i Europa och resten av världen världen år 2017 inom IFBB. Hittils har det gått några enstaka tävlingar inom IFBB och endast ett fåtal svenskar (varav jag är en av dem) har sett tävlingar inom detta. Vi var nog många som innan vi sett detta live var lite skeptiska till hur det skulle bli, vi tänkte att det skulle bli svårt att trycka in ytterliggare en gren som också ska skilja sig från övriga grenar. Men när vi väl såg detta för första gången live på EM förra året så tror jag de flesta blev positivt överraskade. Många hade missförstått grenen innan, flera trodde att det var typ Bikini Fitness med lite större rumpa (och en gren som i stort sett varit anpassad till det som vi tänker på gällande Sydamerikanska fysiker), men det är det absolut inte. Dessutom, tjejen som dominerat under hela 2017 är från Kosovo, och tittar man på henne (Gentiana Beqa) så ser man precis hur en väldigt bra Wellness Fitness-fysik ska se ut.

– Nu kommer det ju att tävlas i Wellness på BBC i mars månad, och det kan säkerligen vara svårdömt i början, speciellt som det är en ny gren för de allra flesta svenska domare. Ännu mer svårdömt lär det bli i och med att flertalet av de tävlande inte kommer att ha en sådan fysik som eftersträvas i Wellness Fitness, bland det värsta som finns för en domare är att placera fysiker som tävlar i "fel"kategori/gren. Eventuellt kan även de som blir topplacerade inte heller de inneha en sådan fysik som grenen egentligen handlar om nu i mars. Vi vet att det blir många som kommer att prova tävla i detta i Sverige, men av de jag sett tävlat tidigare i framförallt Bikini Fitness (då det förmodligen kommer vara flera som tidigare tävlat i detta som väljer att testa Wellness) så är det ingen som har en renodlad Wellness-fysik, utan det har varit just Bikini Fitness med större rumpa.
Jag hoppas ju självklart att vi får någon bra tävlande på de svenska tävlingarna, så vi får hoppas att de som väljer att tävla i Wellness har läst på vad som eftersträvas och även kikat så mycket det går på ett ungefär hur det ska se ut på bilder/videos.

En Wellnes-fysik ska ligga mellan Bikini-Fitness och Womens Physique, det är ungefär så det sett ut i toppen på de internationella tävlingar som avhållits. Detta innebär en ansenligt högre andel muskler än på en Bikinifysik, framförallt benen, dock inte lika definierade som på en WP-fysik. Poseringen är ungefär likadan som i Bikini. Regelverket finns att läsa hos IFBB.

Hur har grenen uppstått? Var, hur och när föddes idén?

– Grenen har funnits några år i Sydamerika, det var i Brasilien det började tävlas i grenen år 2005 [(1)](Om uppkomsten av Wellness Fitness enl. IFBB Brasil “The Wellness category was created by IFBB Brasil in 2005 with the purpose of adding and bringing to the stage a good portion of the Brazilian women attending the gymnasiums that had the desire to compete, but did not fit into any of the other categories Because they have a certain disproportion of volume of the lower body (thighs and glutes) in relation to upper body (shoulder, abs and arms), and this is mainly due to the fact that a good part of them train according to the very pattern of beauty that is Naturally found and admired in the whole of Brazil"). Den tillkom där p g a att ganska många tjejer/kvinnor med sin träning eftersträvade en fysik som där anses vara naturligt kvinnlig. Då många tränade på ett sådant sätt, fick de fysiker som hade svårt att passa in i någon av de grenar som då fanns att tävla i.

Hur stort kommer Wellness Fitness att bli?

– Jag tror att det till en början kan bli ganska stort. Säkert en del som tidigare tävlat i Bikini som också kommer att prova att tävla i Wellness. Kikar man överlag idag på sociala medier (och även på träningsanläggningarna) så är det väldigt vanligt att lägga mycket fokus på träning för gluteus. Så trenden kan nog locka flera av de som tränar så att tävla i Wellness. Jag tror också att fysiken som eftersträvas i Wellness kan tilltala många som tävlar/vill tävla i någon av IFBBs grenar.En hel del muskler, framförallt på underkroppen utan att det blir osymmetriskt mot en för liten överkropp och inte extremt definierade anses eftersträvansvärt av många.

Hur tycker du att man kan tänka/träna om wellness känns lockande?

– Som med alla grenar/kategorier så ska man först och främst skaffa sig koll på vilken gren ens egen fysik lämpar sig att tävla i. Har man inte en fysik som efterliknar det som söks i regelverket (tycker man det är luddigt så får man kolla på hur tjejerna som placerar sig i toppen ser ut) så är det bättre att välja en gren där man tror att man är bättre lämpad, i vilket fall om man vill vara med att tävla om en bra placering. Alla har från första början en kroppslig "ram" och den är av stor vikt i valet av gren man väljer att tävla i. Är man exempelvis väldigt axelbred som tjej/kvinna så är inte Bikini Fitness den gren man har störst chans i, då kan Body Fitness funka bättre. Med kännedom om den kroppsliga ram man har är det sedan dags att “get to work” och försöka bygga muskler på de ställen som behövs för att man ska passa in i en specifik gren. Skulle man exempelvis vara dåligt muskulärt utvecklad på underkroppen så kommer det behövas läggas en hel del krut på att försöka bygga upp denna, ifall det är just Wellness man vill tävla i. Som vanligt oavsett vilken gren man känner sig lockad av är det A och O att sätta sig in i tävlingsförfarandet och reglerna i denna.

Vart är damsidan av fysiksporterna på väg på lång sikt?

– De senaste åren har Bikini blivit väldigt populärt. Internationellt finns åtta olika längdklasser numera och vi hade över 160 tävlande på VM. De grenar som eftersträvar en muskulösare fysik har backat lite. Med införandet av Wellness så kommer det säkert tillkomma flera tävlanden. Grenarna “stjäl” också tävlande från varandra, vissa går till exempel från Body Fitness till Bikini Fitness och vice versa.

Womens Physique är den gren som de mest muskulösa kan tävla i idag, där har det gått lite upp och ned med deltagarantalet. I början var det inte många som tävlade i det, men sen växte det ganska fort. Sedan har det periodvis stannat av och även fått minskat antal deltagare för att sedan på nytt rekrytera flera tävlanden. Det beror till viss del på mängden muskelmassa som krävs för WP. Tävlar man i WP och känner att man behöver öka sin muskelmassa för att bli en bättre atlet kanske man måste ta ett tävlingsbreak på 1-2 år (för de där rackarns musklerna byggs ju inte så lätt). Det är kort sagt en gren som kan kräva lite längre tävlingsvila ifall man vill utveckla sig.

– Jämför man med Bikini så kan de hinna göra de förbättringar som krävs från en säsong till nästa. Som det ser ut nu så kommer fysiksporten på damsidan nog att växa ett tag till totalt sett. Med införandet av Wellness så börjar det dock bli lite "mättat" grenmässigt. Det blir allt svårare att försöka införa ytterliggare grenar om man fortfarande vill ha något sånär givna gränser för hur man ska se ut för att passa i de olika grenarna.

Damsidan har på bred front växt enormt de senaste fem-sex åren, om vi inkluderar allt som innefattar att man tränar sin kropp med vilket är fantastiskt bra! Alla dessa grenar Wellness, Bikini,Styrkelyft, Tyngdlyftning, CrossFit, Strongwoman et cetera har gjort att det är massor av tjejer som väljer att tävla i något. Fler och fler börjar att träna på dessa moment utan att de har tävlingsplaner också, för att det roligt och utvecklande. Alla har de styrketräningen gemensamt oavsett hur man väljer att göra det! Min förhoppning är att all typ av styrkesport fortsätter att växa på damsidan.


Team Tyngres Anna Nyman kommer att debutera i Wellness FitnessBetter Bodies Challenge 2018. Här berättar hon om sin satsning och grenbytet från Womens Physique till Wellness.

Du har tidigare tävlat i Womens Psysique men kommer i år att köra Wellness Fitness. Hur skulle du beskriva Wellness Fitness? Vad skulle du säga är de största skillnaderna mellan WP och Wellness?

– Jag skulle beskriva Wellness som en gren där du kan ha väldigt mycket massa men inte behöver dra ner fettprocenten riktigt lika hårt på underkroppen som i WP och Body fitness, vanligtvis är det just där tjejer har som svårast att bli hårda. Så största skillnaden mot WP är väl just hårdheten och att man kanske har snäppet mer fokus på underkroppen i massa i Wellness.

Vad är det som lockar mest med att köra Wellness Fitness?

– Att det verkar som att grenen passar min kroppstyp. Detta var också det enda som lockade från början då jag var väldigt emot poseringen. Jag förstod mig inte på bikiniposerna, klackarna och bling-blinget till en början. Nu har jag dock lärt mig att gilla mer helheten av wellness.

Hur äter och tränar du? Hur lyder din träningsfilosofi och skiljer det sig nu mot när du körde WP?

– Jag dietar på samma sätt som mot WP och träningen är i princip detsamma förutom att kanske bröst har fått sluta vara en priogrupp eftersom det inte gynnar mig i wellness. Min träning just nu på diet är en 2-split med ett underkropps- och ett överkroppspass som jag kör två varv i veckan. Alltså runt 4 styrkepass i veckan. Två av dessa pass brukar vara tyngre pass med färre repetitioner och två brukar vara lite lättare med flera repetitioner. Min kost skiljer sig inte så mycket på diet med hur jag brukar äta till vardags, det är mest mängden som skiftar. Jag äter ofta mina måltider mellan 13-22 på dagarna för att det passar mitt liv bra, jag ser till att få i mig tillräckligt med protein och väljer helst kalorisnåla livsmedel just för att jag gillar att få äta mig bra mätt. Jag äter också hellre färre stora mål än många små mål. Vanligtvis blir det 4 mål per dag. Jag äter mycket kyckling, kött, potatis, havregryn, ris, ägg, kvarg, grönsaker och jag har någon form av sås på ALLT. Måste alltid ha sås till maten, haha!

Finns det någonting i övergången som känns extra svårt/utmanande?

– Att behöva sätta på sig klackar och bling-bling är utan tvekan den största utmaningen!

Vad skulle du vilja ge för tips till den som vill tävla i Wellness Fitness?

– Jag tror att många kan känna igen sin fysik i formen som efterfrågas i Wellness, det vill säga större ben och bredare höfter, men när man väl har dietat klart så krävs det väldigt mycket massa för att ha kvar den kroppsformen. Så: mina främsta tips är att antingen ha gått igenom en diet tidigare så man vet vad som ”finns kvar” när man är klar, eller se till att få bra vägledning av en coach som kan avgöra om du har tillräckligt mycket massa för att ställa upp i just Wellness. Jag hoppas att vi får se en tydlig skillnad i Wellness från Bikini när tävlingarna äger rum.

Bilder: Igor Kopcek, Eastlabs & muscle.se


Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

Elite-proffset Jessica Jonsson mot Tyngre X!

På väg mot proffstävlingen Jan Tana Classic under Tyngre X-helgen träffar vi IFBB Elite-proffset Jessica Jonsson.

Tyngre

28 feb. 2022

Om Tyngre X och året som gick

Herrar A & A samlas för en genomgång om alla yttre förutsättningar för alla tävlingar under Tyngre X-helgen samt en kortare minneskavalkad över 2021.

30 dec. 2021

Tyngre X – fitnesstävlingarna tillbaka!

Ja, du läste rätt. Den 8-10 april kör vi nästa utgåva av våra fitnessevent, denna gång kallad Tyngre X. Och nu öppnar vi dörren även för proffsen

Alex Danielsson

28 dec. 2021

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Sverige på EM i tyngdlyftning – dag 4 & 5!

Josef Eriksson rapporterar från svenskarnas framfart på EM i tyngdlyftning, som just nu genomförs i Moskva.

Josef Eriksson

8 apr. 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Dags igen: Pepparkakshus-tävlingen

Var med om tävla om fina priser genom att baka ditt eget pepparkakshus!

Alex Danielsson

7 dec. 2020

Mr Olympia flyttar

Höstens byggar- och fitnessfest Mr Olympia byter datum – och arena.

Alex Danielsson

12 maj 2020

Resultat från Distansmästerskapen i Styrkelyft 2020!

Kompletta resultat från de just avslutade Distansmästerskapen i Styrkelyft.

Alex Danielsson

19 apr. 2020

Inbjudan till Distansmästerskap i Bodybuilding & Fitness 2020!

Som ett sätt att låta alla månader av dietsatsning och hårdträning ändå komma till någon sorts nytta kan du nu tävla i byggning och fitness – online!

Alex Danielsson

25 mars 2020

Corona-viruset – så påverkas våra sporter, och din egen träning

Corona-viruset skördar onekligen sina offer. Men hur blir det med tävlingarna i våra favoritsporter? Och hur påverkas vår egen träning? Här är vår samlade uppfattning just nu. Artikeln uppdateras löpande.

Alex Danielsson

14 mars 2020

Invitation to the 2020 Nordic Distance Challenge in Powerlifting & Bench Press

Since all the scheduled powerlifting meets within the IPF have been cancelled due to the rampant spread of the Corona virus, we – as lifters – need to find other, safer, ways to measure our strengths. We hereby invite you to the 2020 Nordic Distance Challenge in Powerlifting & Bench Press!

Tyngre

7 mars 2020

Fogelberg flyger igen

Sin skånska vana trogen så levererar Jonathan Fogelberg ännu en gång knivskarpa sanningar om sin coachroll, om sportens utveckling och om olika lager av förbundsfrågor. Det blir såklart även en del diskussioner om "Persona non Grata".

2 mars 2020

Öppet brev till IFBB Sweden

Då fitnessförbundet uttryckt tveksamheter kring våra besked om vårens Tyngre Classic IX, har vi här formulerat några konkreta frågor, men också ett antal övriga åsikter och ifrågasättanden.

Alex Danielsson

22 jan. 2020

Tyngre Talang 2019!

Äntligen är årets fototävling avgjord!

Alex Danielsson

28 apr. 2019

Var med i fototävlingen Tyngre Talang 2019!

Drömmer du om en plats i fysiksolen? Om att en dag stå där, starkt skinande i ditt livs bästa form, och bli bedömd av riktiga proffsdomare? Nu kan du få göra allt det – utan att ens lämna hemmet.

Tyngre

4 mars 2019

Tyngre Radio om fototävlingen Tyngre Talang (bland annat...)

Alex och Andreas sammanstrålar för ett spontant samtal om både ditten och datten samt om detaljerna kring vår nya fototävling Tyngre Talang 2019.

4 mars 2019

#tyngrejul

Här årets mest spexiga pepparkakshus!

Alex Danielsson

27 dec. 2018

Styrkelyfts-VM: rapport från dag 6

Amanda & Josef avrundar Halmstad-veckan med de sista klasserna.

Amanda Bergstrom

12 nov. 2018

Styrkelyfts-VM: rapport från dag 5

Som Amanda & Josef såg det. Knivskarpt.

Amanda Bergstrom

10 nov. 2018

Styrkelyfts-VM: rapport från dag 4

Amanda och Josef fortsätter – här är lite av det som hände under torsdagen.

Amanda Bergstrom

9 nov. 2018

Styrkelyfts-VM: rapport från dag 3

Josef och Amanda fortsätter att rapportera från tävlingarna i Halmstad. Här från onsdagen.

Amanda Bergstrom

8 nov. 2018

Från insidan: Josefs VM-rapport

Josef Eriksson rapporterar från de två första två dagarna av VM i Styrkelyft, som denna vecka genomförs i Halmstad.

Josef Eriksson

7 nov. 2018

Sveriges Starkaste Kvinna 2018

Bra drag när damerna gjorde upp om titeln.

Lorena Gustavsson

31 okt. 2018

Resultat från Nordiska Mästerskapen 2018!

Komplett resultatlista från söndagens NM-tävlingar i fitness och bodybuilding.

Tyngre

24 okt. 2018

Resultat från Tyngre Classic VII

Komplett resultatlista från lördagens tävlingar i fitness och bodybuilding.

Tyngre

22 okt. 2018