Effekterna av minimal träning med extrem intensitet

I Willes nya bok Träna Mindre kan du läsa om hur väldigt lite träning kan vara väldigt effektiv om träningsintensiteten är väldigt hög.

Wille Valkeaoja

I Willes nya bok Träna Mindre kan du läsa om hur väldigt lite träning kan vara väldigt effektiv om träningsintensiteten är väldigt hög. Ett centralt budskap i boken är att du kan uppnå samma resultat med minimal intensitetsbaserad träning som med mer omfattande volymbaserad träning. Du kan alltså bli vältränad antingen genom att lägga ner mycket tid på träningen och utföra den på en mer sansad intensitet. Eller väldigt lite tid med en extrem intensitet.

Ett annat centralt budskap är att du genom den extrema intensiteten i vissa fall kan få träningsresultat du inte hade kunnat få med mer måttliga aktiviteter. Med träning byggd på korta sprinter där du springer allt vad du orkar kan du faktiskt öka din kondition. Samtidigt som du tränar på att bli snabbare över korta distanser. Det är svårt att se att detsamma skulle hända med din sprintkapacitet om du genomför träning baserad på långa långsamma kilometer i löpspåret.

Sprintförmåga och sprintträning

Det här låter väldigt rimligt. Det finns också exempel på studier som visat det här. Jag har skrivit om en sådan studie här. Samtidigt finns det exempel på motsatsen. Alltså att träning baserad på sprinter inte medför en förbättrad förmåga att sprinta fort. Ett sådant exempel kommer den nyligen publicerade studien från den svenska doktoranden Mirko Mandić (1). Vi har pratat med Mirko om hans forskning i ett par avsnitt av Tyngre Träningssnack, senast här. Träningen i studien bestod av tre stycken 30-sekunders sprinterintervaller på cykel varvat med 2 minuters vila, tre gånger i veckan. Intensiteten på sprintintervallerna skulle vara maximal. Det vill säga att deltagarna skulle cykla så fort de kunde under hela 30-sekundersperioden.

Med upprepad träning på att sprinta maximalt borde man kunna förvänta sig att deltagarna skulle bli bättre det. De borde kunna trycka ut en högre effekt på första sprinten under varje pass i slutet av träningsperioden jämfört med i början av träningsperioden. Det här är effekten man kan förvänta sig av träning på extrem intensitet. Vilket man inte kan förvänta sig av träning på låg eller måttlig intensitet. Så blev dock inte fallet.

Inte bättre sprinters över en 30-sekunders sprint

Tittar man på den första sprinten under varje pass var den genomsnittliga effekten deltagarna presterade densamma under hela träningsperioden. De blev alltså inte bättre sprinters över en enskild 30-sekunderssprint trots att de tränat på det över flera veckor. Bilden visar den genomsnittliga effekten över sprint ett, två och tre under hela träningsperioden.

Man ser dock ett par andra tydliga resultat i bilden ovan. Ett sådant är att sprint nummer två och tre under varje pass genomfördes med väsentligen lägre effektutveckling än sprint nummer ett. Det här beror givetvis på att deltagarna var trötta efter den första sprinten. Vilket medförde en lägre effektutveckling under den efterkommande insatsen. Och en ännu lägre effekt på sista sprinten.

Deltagarnas förmåga att återhämta sig förbättrades

Man ser samtidigt att deltagarnas prestation över de två sista sprinterna förbättrades under träningsperioden. Att de därmed närmade sig resultat från den första sprinten. Effekten av tröttheten från den första insatsen blev alltså mindre påtaglig till följd av träningen. Troligen beror det här på att deltagarnas förmåga att återhämta sin anaeroba kapacitet förbättrades. Detta som ett resultat av den anaeroba träningen de utsattes för. Här såg man alltså en positiv effekt av sprintträningen.

Det ska också tilläggas att man såg en tydlig förbättring av den maximala syreupptagningsförmågan (Vo2max) efter träningsperioden. Det här går i linje med mitt första centrala budskap i boken Träna Mindre. Du kan få samma effekter (ökat Vo2max) av väldigt lite högintensiv träning som du kan få av väldigt mycket måttlig träning. 

Effekterna av minimal träning med extrem intensitet – En ny forskningssammanställning

Frågan om huruvida du faktiskt blir mer explosiv av träning som samtidigt gör dig mer uthållig är dock i alla fall vid första anblicken lite mer tveksam. I Mirko Mandićs studie går det inte riktigt att säga att deltagarna blev mer explosiva. De förbättrade inte sin effektutveckling under första sprinten i varje pass efter genomgången träningsperiod.

Lyckligtvis finns det tidigare forskning som kan hjälpa till att besvara den frågan. Nyligen publicerades en sammanställning över just sådan forskning (2). Man hade i sammanställningen tittat på effekterna av det man kallade för Short sprint interval training (sSIT). Det avsåg intervallträning där insatsperioderna var tio sekunder eller kortare. En av sakerna man tittade på var just effekterna på anaerob prestationsförmåga av sSIT jämfört med ingen träning eller om deltagarna fick träna på som vanligt utan sSIT. Anaerob prestationsförmåga avsåg exempelvis prestation på ett Wingate-test. Ett test som gick till på samma sätt som träningen i Mirko Mandićs studie, en 30-sekunders maxsprint på cykel. Bilden nedan visar resultatet på anaerob prestationsförmåga när man jämförde sSIT mot ingen träning/vanlig träning.

Man såg alltså en effekt på anaerob prestationsförmåga av sSIT. Ett annat resultat från sammanställningen var att man såg en positiv effekt på Vo2max till följd av sSIT. Om du utför den här träningen finns det alltså en hyfsat god chans att du blir mer explosiv. Såklart utöver att du får en förbättrad kondition. 

Behövs maximal intensitet?

Frågan är då varför deltagarna i Mirko Mandićs studie inte blev mer explosiva. Min gissning, som jag också delgett Mirko är att deltagarna i hans studie helt enkelt inte orkade trycka ut mer effekt under den första insatsen under varje pass. De visste ju hur jobbigt det skulle bli. Både under den första insatsen men kanske framförallt under de två efterkommande insatserna om de verkligen gav allt de hade.

Jag tycker mig se detta i datan från studien. Där var samtliga insatser under det andra passet riktigt dåliga jämfört med under det första passet. Deltagarna hade ju under det andra passet hunnit känna på hur fruktansvärt det är att verkligen ta ut sig max och de höll troligen tillbaka lite under alla insatser. Samma sak ser man under det sista passet i träningsperioden; alla insatser var klart undermåliga jämfört med föregående pass. Deltagarna hade sannolikt mentalt redan gått i mål och deras prestation blev därmed lidande.

Effekterna av minimal träning med extrem intensitet – jag spekulerar

Hade man haft ett maxtest liknande det man gjorde för Vo2max före och efter träningsperioden är min gissning att man faktiskt hade sett en positiv effekt på den maximala sprintkapaciteten. Om deltagarna visste att de endast skulle behöva göra en sista 30-sekundersinsats och därefter var helt färdiga utan fler vedermödor framför sig tror jag att deras motivation att trycka in mer i pedalerna hade ökat. 

Min uppfattning är att intensiteten är extremt viktig när det kommer till de här typen av minimal träning. Eftersom själva träningstiden är så liten blir varje procents minskning av intensitet sannolikt mer avgörande än vid exempelvis högintensiv intervallträning (HIIT) där insatserna kan vara flera minuter långa. Om du backar av lite under en sådan intervall kompenseras det nog ändå i mångt och mycket genom den relativt långa träningstiden du får under ett sånt pass. Samma minskning av intensitet under sprintintervaller ger en större reduktion i träningsdos under det passet och på sikt en mer markant inverkan på träningsresultat.

Flera positiva resultat på både aerob och anaerob prestationsförmåga

Om min gissning om varför man såg effekterna i Mirkos studie stämmer kan man dock ifrågasätta det resonemanget lite. Om deltagarna alltid höll tillbaka lite under träningen och ändå fick effekt på Vo2max är det kanske inte helt nödvändigt att anstränga sig maximalt för att träningen ska fungera. Faktum är att man såg flera positiva resultat på både aerob och anaerob prestationsförmåga i studierna som ingick i sammanställningen över sSIT trots att träningen i dessa studier inte alltid var med maximal intensitet (2). Det krävs mer forskning för att lista ut om det finns någon tröskeleffekt här, alltså att det räcker att ligga över en viss intensitet för att du ska få resultat. Det skulle också vara bra att veta hur mycket vinster man eventuellt kan få av att verkligen ge allt snarare än bara nästan allt vid den här typen av minimal träning.

Effekterna av minimal träning med extrem intensitet – Sammanfattning

Det finns alltså flera saker kvar att utforska i det här fältet men sammantaget tycker jag det finns stöd för båda centrala budskap i min bok Träna Mindre. Du kan få samma effekt av väldigt lite träning med extrem intensitet som du kan av mycket träning med mer måttlig intensitet. Du kan dessutom i viss mån få unika effekter av träning på riktigt hög intensitet som du inte kan få av träning på mer måttlig intensitet.

Referenser till "Effekterna av minimal träning med extrem intensitet"

1. Mandić M, Hansson B, Lovrić A, Sundblad P, Vollaard NBJ, Lundberg TR, m.fl. Improvements in Maximal Oxygen Uptake after Sprint Interval Training Coincide with Increases in Central Hemodynamic Factors. Vol. Epub, Medicine & Science in Sports & Exercise. 2022. 1–40 s. 

2. Boullosa D, Dragutinovic B, Feuerbacher JF, Benítez-Flores S, Coyle EF, Schumann M. Effects of short sprint interval training on aerobic and anaerobic indices: A systematic review and meta-analysis. Scand J Med Sci Sport. 2022;(November 2021):1–11. 


Photo by David Dvořáček on Unsplash


Liknande artiklar
Återgång till träning efter ett längre uppehåll

Lyssnarfrågor i Tyngre Träningssnack och Jacob och Wille diskuterar hur du på ett bra sätt kan återgå till träning efter ett längre uppehåll, både de som varat i någon vecka och de som har varat i flera månader.

13 nov. 2024

Poledance – tuffare än man kanske tror

Vi träffar Marcus Elsberg, som förutom att driva gymmet Revive Kristianstad även är svensk mästare i Poledance

7 nov. 2024

Alpin utförsåkning med Mathias Moberg

Jacob och Wille diskuterar alpin utförsåkning tillsammans med Mathias Moberg, fystränaren för herrlandslaget i alpin utförsåkning.

6 nov. 2024

Magda tillbaka!

Vår evige favorit Magdalena Kowalczyk gästar oss för att bland annat prata om Sweat Equity. Vi snackar också träning, samhällsnytta och om life hack.

4 nov. 2024

När blir man för fet under en bulk?

Jacob och Wille svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 468 av Tyngre Träningssnack. Denna gång diskuteras bland annat viktuppgång när man försöker lägga på sig muskler.

30 okt. 2024

Manne Forssberg om Pappapodden

Härligt och som vanligt utlämnande samtal med Manne.

28 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Mattias Reck om livet och träningen som elitcyklist

Proffscyklisttränaren Mattias Reck är tillbaka i Tyngre Träninssnack. I detta avsnitt diskuterar vi bland annat säsongen som har gått för Lidl Trek och utvecklingen inom cykelsporten de senaste åren.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Problemet med de flesta studier som säger sig hitta non-responders

Jacob och Wille diskuterar i det här avsnittet hur slump och variation kan göra att man felaktigt tror sig ha hittat så kallade non-responders i studier.

9 okt. 2024

Föreningsliv med Johanna Barvelid

Vi snackar ledarskap och drivkrafter inom föreningslivet med Johanna Barvelid, en av grundarna till den tidigare Styrkebyrån.

7 okt. 2024

Vésteinn Hafsteinsson om olympiska kastidrottares träning

Äntligen är Vésteinn Hafsteinsson tillbaka i podden för att berätta mer om hur han tränat sina kastidrottare.

2 okt. 2024

Catching up med Kalle

Vi snackar med den evige favoriten Kalle Zackari Wahlström, som berättar om både den nyfunna träningsgnistan, nya tv-program och den egna kollektionen av kläder och annat kul.

26 sep. 2024

Betydelsen av biologisk mognad inom talangutveckling

En av våra favoritgäster, Tommy Lundberg, är tillbaka och denna gång tar vi upp två ämnen som vi varit inne lite på även i tidigare avsnitt, talangutveckling och könsindelning inom idrotten.

25 sep. 2024

Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Vad är hårt belastande träning och varför orkar kroppen bara så lite av det?

Jacob och Wille diskuterar balansen mellan träning och återhämtning i avsnitt 459 av Tyngre Träningssnack.

28 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga

Kroppsformer, vinklar på muskelfiber och prestationsförmåga dominerar i avsnitt 458 av Tyngre Träningssnack.

21 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Friidrott: OS och Veteran-VM med Sunneborn

Favoriten Mattias Sunneborn berättar om sin egen träning mot både SM och VM för veteraner, men vi hinner också snacka lite om OS.

5 aug. 2024

Rutiner - att hitta tillbaka efter semestern

I dagens avsnitt började vi med en lättsam skål med Pepsi och reflekterade över hur snabbt tiden verkar flyga förbi, särskilt när vi är ur våra vanliga rutiner.

2 aug. 2024

Spelar det någon roll vilken tid på dygnet du tränar?

Lyssnarfrågor med Jacob och Wille i avsnitt 454 av Tyngre Träningssnack. Det blir diskussioner kring träning i hög värme och alternativ träning som man kan göra istället i fall man inte står ut.

31 juli 2024

Att jobba med träning – Unni berättar

Vi träffar coachen Unni Lundblom som tagit steget från att tävla i fitness till att hjälpa andra att komma i form.

25 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Johan Flodin om rodd och arbete på SOK

Johan Flodin från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) gästar Jacob och Wille i Tyngre Träningssnack för att berätta om sin karriär och nuvarande arbete.

5 juni 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Denice Moberg om livet som influencer

Denice är en av våra mest populära influencers, med en följarskara på nära miljonen individer. Hur får hon ihop det med det vanliga livet?

27 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024