Fysisk prestationsförmåga efter ketogen kost i sex veckor

Inget reellt stöd för att det verkligen spelar någon roll.

Jacob Gudiol

I min förra artikel tog jag upp ett kontroversiellt ämne där kontroversen egentligen inte handlar om att det finns en osäkerhet i vetenskap. Det är helt enkelt en kontrovers som har uppstått eftersom en större grupp människor inom lågkolhydratkoströrelsen inte har velat erkänna de studieresultat som finns utan istället hela tiden försökt att hitta en massa alternativa förklaringar till varför studier inte stödjer det som de vill tro på.

Som jag nämnde i introduktionen till den artikeln finns det däremot en hel del andra ämnen inom nutrition där det finns kontroversiella ämnen och där man inte, i alla fall inte jag, direkt kan säga vad som verkligen stämmer eller inte. Ett ämne som man möjligen kan säga tillhör den kategorin är hur en ketogen diet påverkar idrottares prestationsförmåga.

Jag skriver möjligen eftersom det faktiskt redan finns en del kunskap kring det här. Vintern 2014-2015 skrev jag en liten e-bok kring lågkolhydratkost och träning‌ och min slutsats då var att det inte fanns några studier som gav stöd för att man skulle få fördelar av att äta lågkolhydratkost som idrottare och att det inte heller fanns någon bra fysiologisk förklaring till varför det skulle vara bra även om man skulle vilja förkasta de studier som faktiskt finns på området.

Antalet studier som finns och kvalitén på deras utförande när det gäller lågkolhydratkost och träning är dock inte i närheten av lika många och bra som när det gäller metabol fördel som jag tog upp i min förra artikel.

Studierna på lågkolhydratkost och träning är istället få, ofta små sett till antalet deltagare och framför allt har de allra flesta av dem varit ganska kortvariga. Just den korta tiden på studierna har varit ett ständigt återkommande argument emot deras kvalité då många påstår att det tar tid innan man anpassat sig till en ketogen kost eller kost med mindre mängd kolhydrater.

Då de flesta studierna har pågått under en vecka så tycker jag att det argumentet faktiskt är befogat. Det finns för all del även längre studier som inte heller de har kunnat visa att lågkolhydratkost skulle vara bra för prestationen, men de är få. I min sammanställning som jag gjorde då var det endast 7 studier som varat mer än en vecka.

För några dagar sedan publicerades ytterligare en långtidsstudie på lågkolhydratkost där man även tagit med prestationsförmågan som ett mått (1). Tyvärr tittade man inte på idrottare utan det var anställda på ett sjukhus som själva valde att gå med i studien.

Ketogen kost i 6 veckor

Som jag redan har berättat så var det inte idrottare som undersöktes i den här studien. Istället tog man kvinnor och män i arbetande ålder på ett sjukhus och lät dem äta en ketogen kost i 6 veckor. Deltagarna var antingen normalviktiga eller överviktiga. Det verkar ha varit en blandning av fullt friska personer med personer som nog inte skulle klassas som sjuka av de flesta men vars hälsa ändå inte har varit på topp.

Målet med dieten de fick var att de skulle äta så mycket som de ville, så kallat ad libitum‌ . Det är också vanligen dessa råd man ger till personer som ska äta lågkolhydratkost i studier där man faktiskt vill studera viktnedgång. Ofta börjar nämligen människor spontant äta lite mindre kalorier varje dag när de börjar äta en lågkolhydratkost.

Upplägget på studien var lite annorlunda mot de jag normalt brukar skriva om här på Tyngre‌ då den inte innehåll någon kontrollgrupp eller randomisering. Det enda man gjorde var helt enkelt att man jämförde personernas testvärden före och efter interventionen, som i detta fall då var en ketogen diet i sex veckor.

Deltagarna fick välja livsmedel själva under studietiden efter direktioner som de fått för att uppnå målet med dieten. När deltagarna själv sen rapporterade sitt kaloriintag låg de på 72 E% fett, 21 E% protein och 7 E% kolhydrater.‌

Deltagarna kontrollerades om de verkligen var i ketos genom att man mätte ketoner i deras urin. En person som äter väldigt lite kolhydrater varje dag börjar bilda mer av det som då kallas ketoner för att använda det som bränsle istället för kolhydrater. Genom att mäta mängden ketoner i urinen får du därför ett kvitto på att försökspersonerna verkligen har ätit lite kolhydrater.

Deltagarna blev tillsagda att inte ändra sina motionsvanor under studiens gång. Detta är ju extra viktigt i detta sammanhang då det inte finns någon kontrollgrupp i studien. Det enda sättet som man följde upp om det här verkligen följdes av deltagarna var via frågeformulär vilket inte direkt känns tillförlitligt här. Om en person från början blivit tillsagd att inte börja motionera eller träna mer och sen ändå gör det så är jag inte så säker på att hen kommer att erkänna detta i frågeformuläret. Samtidigt så är det inte särskilt vanligt tidigare inaktiva människor faktiskt börjar träna mer helt spontant men det är ju ändå ett litet problem.

Före och efter de sex veckorna med den ketogena dieten så fick alla deltagarna genomgå ett antal tester. Dels mätte man kroppssammansättning och en del tester via blodet så som bland insulin, blodsocker, blodfetter, IGF-1 (ett tillväxthormon), sköldkörtelhormen T3 och T4 och CRP vilket är en inflammationsmarkör.

Sen mätte man även deltagarnas maximala syreupptagningsförmåga, hur stor effekt de orkade arbeta på i ett test med succesivt ökat motstånd och greppstyrka.

Liten viktnedgång, sämre blodfetter och nästan likvärdig prestationsförmåga

Det hände väldigt lite som egentligen är värt att notera i den här studien. Deltagarna gick ner 2 kg där ungefär hälften var fettmassa och hälften fettfri massa. Av den fettfria massan är nog en del beroende på att deltagarna sannolikt har tappat en del vätska på grund av lägre glykogendepåer i kroppen.

När det gäller blodtesterna så ökade LDL något hos försökspersonerna efter de sex veckorna, från 110 till 122 mg/dl. Det snackas ofta om att en lågkolhydratkost specifikt ökar på de större varianterna av LDL som inte är särskilt negativa för hälsan så frågan är om detta är något att bry sig om? Det faktiska medelvärdet var dessutom inom referensramarna för vad som anses vara normalt.

Samtidigt förbättrades värdena för blodsocker, insulin och IGF-1 hos deltagarna. Även i detta fall så var det värden helt inom normalvärdena för båda grupperna och frågan är vilken praktisk betydelse det hela har.

När det gäller deltagarnas förmåga att prestera på de två dieterna så såg man en tendens till en liten försämring med den ketogena kosten. Den maximala syreupptagningsförmågan minskade med 2,4 procent och den maximala effekten som de orkade arbeta på minskade med 4,1 procent. Deltagarna upplevde också ett konstant arbete som aningen jobbigare baserat på självskattning enligt RPE.

När det gäller greppstyrkan så ökade den istället lite, med 2,4 procent. Den här skillnaden var verkligen precis signifikant och med tanke på att försökspersonerna inte fick träna på testet innan de var med i studien så kanske den här lilla skillnaden är en träningseffekt?

Summering

Resultaten i den här studien är helt i linje med vad som är förväntat egentligen. Det krävs mer syre för att skapa en viss mängd energi från fett jämfört med kolhydrater och därför borde rimligen prestationsförmågan försämras lite när man äter en kost med väldigt lite kolhydrater. Det är vad man har funnit i tidigare studier och det var också vad man fann här.

Ett argument emot de tidigare studierna har som sagt varit att de inte varit tillräckligt långa och att försökspersonerna därför inte skulle haft tillräckligt med tid på sig för att anpassa sig till att använda fett som energi istället för kolhydrater. Rent fysiologiskt så finns det ingen känd anledning till varför den här anpassningen skulle ta längre tid än kanske 2 veckor men många inom lågkolhydratkoströrelsen har sagt att det krävs upp emot en månad. Den här studien var på sex veckor och faller därför inom de flestas krav när det gäller studietid.

Skillnaderna som man fann i den här studien är väldigt små. För en vanlig motionär skulle jag säga att de inte spelar någon som helst roll.



Liknande artiklar
Fungerar luktsalt eller ammoniak som prestationshöjare?

Jacob och Wille har tittat på forskningen kring luktsalt i avsnitt 460 av Tyngre Träningssnack.

4 sep. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Gudiol tillbaka på radion

Killarna försöker återvända till lite vanliga gängor igen efter sommaren. Som en självklar del i det är Jacob Gudiol tillbaka som gäst.

12 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Vätske- och saltbalans inom konditionsidrotter

Wille och Jacob diskuterar saltbalans och vätskebalans i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

18 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Vad man kan göra för att bättre hantera träning i hög värme

I avsnitt 403 av Tyngre Träningssnack diskuteras träning i värme. Vad är det som värmer våra kroppar och vilka faktorer kan man påverka så att det inte får en onödigt stor inverkan på vår prestation?

2 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023