Hur bättre och längre sömn kan förbättra din prestation

Tre nya studier indikerar att idrottare behöver mer sömn än andra.

Jacob Gudiol

För knappt 4,5 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om hur extra sömn hos basketspelare gav en förbättrad prestationsförmåga och upplevd högre energi, Mer sömn ger bättre koordination och prestation.

När jag skrev den artikeln så fanns det mestadels studier på vanliga människor som inte direkt tränade och där man er undersökte saker så som generell reaktionsförmåga och liknande saker. Denna data var tilltalande och jag tyckte att det var anledning nog till att påpeka att det nog finns någonting att vinna i att få idrottare att verkligen tänka på hur mycket de sover.

Då det gått lite tid sen jag skrev min artikel och jag suttit och läst på kring sömn av andra orsaker så tänkte jag att det kunde vara en bra idé att titta på vad som har publicerats sedan jag skrev min förra artikel. Det är inte särskilt många studier som har publicerats men de som har kommit ger i princip stöd till det jag skrev i min förra artikel samtidigt som det också finns några eventuella varningar eller tips kring hur du kanske inte vill göra.

Förlängd sömn förbättrade precisionen i tennisservar
Den första studien jag tänkte ta upp var en typ av replikering av studien jag skrivit om tidigare på basketspelare. Denna gång använde man sig av tennisspelare på college i USA som blev ombedda att sova minst nio timmar varje dag under en vecka (1).

Före och efter den här perioden så testade man spelarnas precision i serven genom att låta dem använda sig av sin ”andraserv” och sen skulle de träffa inom en utmålad cirkel i hörnan på servrutan.

De nya direktiven om hur länge de skulle försöka sova innebar att tennisspelarna sov i genomsnitt ungefär 1 timme och 40 minuter längre än tidigare. Från drygt 7 timmar till knappt 9 timmar. Detta gav också en förbättring i spelarnas självskattade trötthet.

När det gäller den faktiska precisionen på servarna såg man också en tydlig förbättring. I genomsnitt ökade deras träffprocent med 17 procent. Deltagarnas individuella resultat kan du se i bilden här under. Som du kan se blev inte alla bättre men det är naturligt att man ser den här typen av variation i prestation. Personerna som blev sämre mellan de två tillfällena kan ju helt enkelt bara haft en dålig dag och möjligen hade de presterat ännu sämre om de även hade sovit mindre?

Ingen effekt från en power nap hos friidrottare
I en annan intressant studie som publicerades förra sommaren undersökte man hur en power nap påverkade prestationen hos skyttar och friidrottare (2). I den här studien använde man sig av ganska avancerad utrustning när deltagarna tog sin lilla tupplur där man med hjälp av den väckte försökspersonerna precis när de hamnat i djupsömn. Där fanns alltså ingen egentligen tidsgräns på tuppluren mer än att de inte fick hamna i djupsömn. I genomsnitt blev därför tuppluren ungefär 20 minuter för deltagarna.

När deltagarna sedan varit vakna i 45 minuter så testade man deras prestationsförmåga. För skyttarna mätte man denna genom att låta den skjuta och för friidrottarna blev det 20 meter sprint.

Resultatet visade inte på någon förbättring vid något av testerna. För friidrottarna blev till och med deras prestation något sämre vilket troligen berott på så kallad sleep inertia. Om vi väl har hamnat i djupsömn så tar det en ganska betydande tid för kroppen att vakna till igen och här verkade som att de inte kunde prestera fullt ut 45 minuter senare.

Det faktum att prestationen blev sämre för friidrottarna talar kanske lite för att man inte fick till den här studien riktigt som man hade önskat. Det hade varit intressant att se vad som hade skett med resultatet i fall man minskat sömntiden till 15 minuter och sen kanske också ökat på tiden mellan uppvaknande och prestation lite mer.

Förlängd sömn förbättrade prestationen hos framtida militärer
Den sista studien jag tänkte skriva om är utförd på ungdomar i ett ROTC program i USA (3). ROTS är i princip att man får en utbildning samtidigt som man förbereder sig för att sedan bli en officer inom militären i USA. Så de studerar samtidigt som de tränar ganska hårt.

Alla försökspersonerna testades först efter 7 dagar med deras vanliga sömn. Efter det så blev de tillsagda att sova 10 timmar per natt under fyra dagar. Det går så klart inte att tvinga någon till att sova men de skulle vara i sängen i tio timmar och försöka sova den tiden. När den här tiden hade gått så testade man försökspersonerna igen för att sen slutligen låta dem sova som de ville igen i fyra dagar för att sedan göra ett tredje test.

Under tiden med förlängd sömn så ökade deltagarna sin sömntid med knappt en och en halv timme. De har personerna sov dock inte särskilt mycket från början utan de låg på knappt 6,5 timmes sömn per natt. Så i den här studien har man mer tittat på effekten av att öka på sömnen från för lite till det som i genomsnitt anses tillräckligt för vuxna människor.

Med denna extra sömn kom tydliga förbättringar i deltagarnas upplevda vakenhet. De fick även bättre reaktionstid när man testade det och deras jämfotahopp ökade med hela 9 cm.

Summering
Det här var de tre studierna jag kunde hittat som publicerats sedan jag skrev min förra artikel där man aktivt har gått in och ändrat på idrottares sömn. Ytterligare två studier här ger alltså stöd för att en mer sömn hos idrottare kan ha en positiv inverkan på deras prestation.

Det som jag själv tycker är mest intressant här är resultatet från studien på tennisspelarna. Det sägs normalt sett att vuxna människor behöver 7-9 timmars sömn men i den här studien har redan idrottarna legat inom det spannet och sen har man flyttat dem från det nedre spannet till det övre och på så sätt fått en förbättring. I studien på basketspelare som jag skrivit om tidigare var förflyttningen ungefär den samma.

Att den här extra sömnen inom det spannet som normalt anses vara okej har en inverkan är spännande. Rent anekdotiskt så tycker jag att det är ganska tydligt att idrottare behöver mer sömn än andra. Jag kan själv märka av att jag blir tröttare på kvällen och sover längre under de perioder som jag tränar lite hårdare. De här två studierna talar för att mina personliga observationer troligen gäller för andra idrottare men det är många som inte lyssnar fullt ut på dem signalerna.

Till sist vill jag tillägga att jag även hittade några studier till där man undersökt effekten av att försöka lära idrottare en bättre sömnhygien likt att de ska ha de mörkt, svalt och tyst i sitt sovrum och liknande. Det var lite blandade resultat i dessa studier vilket troligen beror på att interventionerna varit annorlunda och hur mycket de verkligen har påverkat hur mycket idrottarna sover har säkerligen varierat. Är du intresserad så finns det en översiktsartikel från förra året (4).


Liknande artiklar
Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023