Kontinuerlig sömn jämfört med att vakna då och då under natten

Hur påverkar sömnkvalitén vår förmåga att prestera?

Jacob Gudiol

Att få tillräckligt med god sömn är en viktig faktor både om du vill kunna prestera på topp eller om du vill bibehålla en god hälsa på lång sikt. Jag har skrivit en hel del kring sömn här tidigare på Tyngre‌ i framför allt min artikelserie på fyra delar:

  1. Din dygnsrytm och hur den påverkar din hälsa
  2. För lite sömn ger ökad hunger och sämre kroppssammansättning
  3. Mer sömn ger bättre koordination och prestation
  4. Somna snabbare och sov bättre – minska det blå ljuset

Jag har även skrivit om en studie som visade att personer som sover mindre på nätterna lättare råkar ut för förkylningar om de väl utsätts för ett virus.

En annan sak som berör sömnen som också är väldigt intressant men än så länge ganska dåligt studerad är betydelsen av hur‌ sömnen går till. Räcker det till exempel med ett visst antal sömntimmar över dygnet eller behöver du sova allting på en gång? En annan intressant fråga är om du kan kompensera för att du sovit lite under dina arbetsdagar med att sova mer under helgen? En hel del undrar också över vilken effekt som en kortare tupplur mitt på dagen har och om det kan användas för att kompensera för lite mindre sömn över natten?

Jag tänker inte försöka mig på att svara på alla dessa frågor i den här artikeln och för de flesta av frågorna finns det vad jag vet inte ens några bra svar. Men kring frågan om du behöver sova allt på en gång eller om du kan dela upp ditt sömnbehov i flera delar så finns det ett par intressanta studier som jag tänkte berätta om här.

Att vara vaken en timme och sen sova 30 minuter en hel dag fungerar inte

Oftast när forskare ska börja titta på frågor likt de jag tog upp här ovanför så börjar de i en extrem. Det innebär att man ofta hamnar långt ifrån verkligheten vilket så klart är dåligt. Samtidigt så ökar chanserna att man kommer att se en effekt och när man ska börja utforska ett ämne så är det oftast bra eftersom antalet försökspersoner och studietiden kan vara ganska begränsad.

Om man sen hittar en effekt i den mer extrema situationen så gör man efterhand mer realistiska studier där effekten sannolikt kommer att vara mindre och då behöver man ofta fler studiedeltagare och en längre studietid. Hittar man däremot ingen effekt i den extrema situationen så är det ju oftast meningslöst att fortsätta med studier där skillnaderna är mindre.

Ett bra exempel på en sådan extrem studie när det gäller sömn publicerades för lite drygt 10 år sen och där lät man försökspersoner i cykler vara vakna en timme för att sen sova i 30 minuter. De här cyklerna pågick över två dygn och i slutet var alla försökspersonerna uppenbart tagna av situationen och i sömnbrist. Särskilt pensionärerna i studien hade svårt att hantera situationen (1).

I en mer realistisk studie publicerad för två år sen lät man försökspersonerna genomgå tre olika situationer. En dag fick de sova hela natten igenom. En annan dag fick de endast sova fyra timmar medan de en tredje dag fick ligga i sängen i åtta timmar men fyra gånger under den natten blev de väckta för att sen vara tvungna att utföra ett litet test på ungefär 15 minuter innan de fick sova vidare.

Hur deltagarnas aktivitet såg ut under de här tre nätterna kan du se här under. Överst är natten då de fick sova 8 timmar kontinuerligt och sen i mitten är natten då de sov 4 timmar och sist är natten där de blev väckta fyra gånger under nattens gång för att göra ett litet test.

Resultatet i den här studien visade att deltagarnas mentala prestationsförmåga och humör försämrades lika mycket efter natten med uppdelad sömn som när de endast fick sova fyra timmar. Det här är ganska anmärkningsvärt då det antyder att fyra timmar kontinuerlig sömn är lika bra/dåligt som att ligga betydligt längre tid i sängen och sova en totalt längre tid fast där sömnen regelbundet bryts upp med längre tider av vakenhet.

Ett problem med den här studien enligt mig är att försökspersonerna faktiskt bara sov omkring 6,5-7 timmar under natten då de blev väckta, vilket innebär att de även dessa dagar sov mindre än dagen då de sov 8 timmar kontinuerligt. Så vi vet inte om effekten här ovanför beror endast på grund av att försökspersonerna blev väckta fyra gånger under natten eller om det också är en effekt av att de sov mindre totalt sett.

Det finns däremot en annan studie från förra året där man undersökte hur sömnkvalitén och efterföljande mental prestationsförmåga förändrades om du väcker människor under natten men samtidigt låter dem sova lika lång tid totalt sett som under en natt där de inte blir väckta (3). Även i den här studien såg man att försökspersonernas sömnkvalitet blev sämre om de hade blivit störda några gånger under natten.

Man mätte även de olika delarna av sömncykeln i den här studien och där visade resultatet att deltagarna hade en mer ytlig sömn och kortare tid i både REM-sömn och djupsömn. I den här studien hade man ingen grupp som fick begränsad sömntid så det går inte att jämföra effekterna här likt i den förra studien, men författarna nämner själva att baserat på tidigare studier så visar deras resultat att en uppdelad sömn troligen är negativt, men det är ännu sämre att inte sova tillräckligt överhuvudtaget.

I ytterligare en studie från i år där man försökte simulera effekten av att vara nybliven mamma hos unga kvinnor som inte hade några barn lät man kvinnorna vakna tre gånger under natten med totalt 30 minuters vakentid varje gång. I den här studien fann man att kvinnornas självrapporterade humör och trötthet försämrades men man fann inga faktiska prestationsförsämringar vid objektiva tester och mätningar (4). Det här var ju endast ett dygn och om jag skulle gissa så hade man sett en effekt om man fortsatt med försöket över flera dagar.

Oavsett så visar ändå studien att med färre störningar i sömnen och mer kontinuerlig sömntid så verkar de negativa effekterna bli mindre. Det finns faktiskt en hypotes om att det mest vanliga mönstret när det gäller sömn för oss människor historiskt sett har varit att vi sovit i två faser där vi vaknat under natten under kanske 1-2 timmar för att sen somna om igen (5). Så det är även möjligt att ett eller två uppvaknande under natten inte har några större konsekvenser.

Summering

Resultaten i de här studierna antyder att sömnkvalitén inte är lika under hela tiden som du sover utan sannolikt behöver du åstadkomma både en längre period med kontinuerlig sömn och tillräckligt med sömn totalt sett om du ska bli helt utvilad och prestera på topp.

Det är inte alltid lätt att kontrollera om man vaknar upp flera gånger även om det finns en hel del tips på hur man ska förbättra sömnen. En sak man kan göra i förväg är att hålla en bra rutin på sina sömnvanor där du lägger dig ungefär vid samma tid varje dag. Timmarna innan du ska lägga dig bör du också minska så gott du kan på starkt blått ljus då även det troligen kan påverka din sömnkvalité. Även om du vaknar under natten så är det en dålig idé att sätta igång mobilen och lysa dig själv i ansiktet. Det här kan du läsa mer om i artikeln Somna snabbare och sov bättre – minska det blå ljuset.Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023