Skölja munnen med kolhydrater vid styrketräning?

Finns det prestationsfördelar att hämta av att skölja munnen med kolhydrater när du ska lyfta skrot? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

Sedan några år tillbaka har det publicerats en hel del studier som visat på att du vid vissa tillfällen kan förbättra din prestationsförmåga inom konditionsidrott bara genom att skölja munnen med kolhydrater. Det här skrev jag om på Träningslära för nästan fem år sen nu och är du intresserad av det här i samband med konditionsidrott så stämmer fortfarande det som jag tar upp där, Skölja munnen med sportdryck för prestationsförbättring.

Det jag tänkte skriva om idag är om en studie där man undersökt om samma effekt som man sett vid konditionsträning också kan användas vid styrketräning (1). Om du kan förbättra din prestationsförmåga genom att skölja munnen med kolhydrater medan du styrketränar.

Det kanske vid en första reflektion kan verka lite främmande varför du skulle vilja skölja munnen med kolhydrater för att sen spotta ut det, istället för att bara svälja det. Men det är inte direkt svårt att komma på situationer då du inte skulle vilja dricka en massa socker eller andra enkla sockerarter. Den främsta anledningen är för att det inte är direkt bra för hälsan att dricka tomma kalorier, alltså energi utan någon näring. Det kan ju också vara så att du går på en diet och du vill spara dina kalorier till riktig mat som dels mättar mer och dels kommer ge dig just näring och troligen också en del protein om du väljer bra livsmedel i din diet.

Samtidigt så skulle en eventuell effekt från att skölja munnen med kolhydrater kunna vara väldigt användbar i vissa situationer. Det är ju aldrig bra för tänderna, men under en diet skulle du kanske kunna få lite ytterligare energi i din träning utan att du egentligen stoppar i dig några ytterligare kalorier.

Själva studien – enkel fråga och enkelt upplägg

Den här typen av studier är sällan svåra att förstå hur de går till rent metodiskt. Ett antal deltagare, i det här fallet femton stycken, fick vid fem olika tillfällen genomföra ett par olika tester. Här var det en maxning i bänkpress följt av så många repetitioner som de kunde på 60 procent av 1RM.

Det var som sagt fem olika testtillfällen och vid fyra av de olika tillfällena fick deltagarna skölja munnen med en dryck precis innan. Vid det andra tillfället fick deltagarna inte skölja munnen med någonting. Detta är ett bra test att addera då man också kommer att undersöka om själva sköljningen, oavsett vad du sköljer med, påverkar prestationen. Dryckerna skiljde sig åt i innehåll men smakade likadant. De fyra olika dryckerna var:

  1. Kolhydrater
  2. Koffein
  3. Kolhydrater + koffein
  4. Placebo

Det som är värt att notera i upplägget i övrigt är att deltagarna fick skölja med drycken direkt före testerna och det var inte någon form av uttröttning före. Det här är alltså en studie som undersöker om sköljning med kolhydrater och koffein kan öka prestationen hos en utvilad person och inte en studie som undersöker om du kan få extra energi när du är trött av att skölja munnen med kolhydrater och koffein. Det här är relevant att notera då studierna som utförts på uthållighetsidrotter innebär att deltagarna sköljer munnen med drycken medan de utför sina tester, de är alltså redan trötta eller i alla fall på väg att bli trötta när de sköljer munnen vilket då inte är fallet i den här studien.

Studiens resultat – det händer inte någonting någon gång

Det här blev ”tyvärr” en studie med en intressant frågeställning men med ett ointressant resultat. Forskarna fann nämligen ingen effekt från någon av dryckerna i studien.

Det här resultatet visar alltså att det av allt att döma inte finns några fördelar i att skölja munnen med kolhydrater eller koffein innan en styrketävling eller liknande. Troligen något som jag tror att få har funderat kring sen tidigare och skulle du ha testat det så hade du svalt det, då får du i alla fall troligen en effekt från koffeinet om det är i rätt dos.

Summering

Det här är inte en ointressant studie. Som jag påpekat ovanför så hade du kunnat ha nytta av resultatet om i fall att det visade sig vara så att det kunde hjälpa prestationen om du sköljt munnen med kolhydrater eller koffein. Nu visade det sig att det inte var så och då blir ju nyttan av resultatet i princip ingen alls J

Samtidigt så tycker jag personligen att den mer intressanta frågan kvarstår. Vad hade hänt om du sköljt munnen med kolhydrater i en situation då du antingen varit trött en bit in i ett träningspass eller om du gjort det när du varit på diet och inte ätit så mycket energi och kolhydrater? Förhoppningsvis kommer det någon studie på det också i framtiden…


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Vätske- och saltbalans inom konditionsidrotter

Wille och Jacob diskuterar saltbalans och vätskebalans i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

18 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Vad man kan göra för att bättre hantera träning i hög värme

I avsnitt 403 av Tyngre Träningssnack diskuteras träning i värme. Vad är det som värmer våra kroppar och vilka faktorer kan man påverka så att det inte får en onödigt stor inverkan på vår prestation?

2 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023