Utrymmesmat

Lova Molin tipsar om några grundläggande tankar för hur vi kan se på nyttiga respektive onyttiga kostval.

Lova Molin


Tomma kalorier, skräpmat eller utrymmesmat är begrepp som ofta används som epitet för mat som inte bidrar med någon betydande mängd näring. Maten innehåller också ofta mycket fett och/eller socker samt ett högt innehåll av energi. I den vetenskapliga litteraturen används ofta begreppet näringsfattig och energirik mat. För hög konsumtion av denna typ av mat kan leda till ett högt energiintag och viktuppgång. Om dessa livsmedel ersätter mer näringsrika livsmedel kan det leda till ett lågt intag av vitaminer och mineraler. Det är med andra ord bra att inte överkonsumera denna mat. 

Det finns dock ingen allmänt accepterad term för energitäta, näringsfattiga livsmedel eller konsensus om vilka livsmedel som bör ingå i denna kategori. Sockersötad läsk, glass, bakverk, chips, godis och alkohol är livsmedel vilka som regel brukar klassificeras som utrymmesmat. Men frågan är var gränsen egentligen går för att ett livsmedel eller en maträtt skall hamna i denna kategori? Var går egentligen gränsen mellan nyttigt och onyttigt? I Australienska kostråd har man listat mat som anses vara just näringsfattig och energirik. I deras definition ingår exempelvis glass och bakverk men även bearbetat kött, fetare/saltare korvar och så kallade kommersiella hamburgare. 

För att kategorisera något som nyttigt eller onyttigt behöver man också ta hänsyn till många faktorer såsom: för vem? i vilket sammanhang? och i jämförelse med vad? För en elitidrottare eller för någon som har svårt att få i sig tillräckligt med energi på grund av nedsatt aptit kan det vara en fördel att välja mer energirika och mindre mättande livsmedel. Men om vi tittar på hela Sveriges befolkning har mer än hälften övervikt och fetma. Vi vet också att näringsfattig och energirik mat ökar risken för ofrivillig viktuppgång och övervikt. 

Jag skulle vilja påstå att det inte finns något entydigt svar på var gränsen går för att ett livsmedel skall klassas som nyttigt eller onyttigt. Men samtidigt är det inte enskilda livsmedel, enskilda komponenter eller enskilda näringsämnen som ensamma bidrar till en god eller dålig hälsa. Det är kosten i sin helhet. Därför är det viktigaste att begränsa sitt intag av mat som innehåller lite näring och stora mängder tillsatt socker och/eller hög andel mättat fett såsom godis, chips, sockersötad dryck, alkohol och snabbmat.

Samtidigt brukar det sällan vara bra att sätta upp strikta förbud mot vissa livsmedel. Bättre är att fokusera på VAD du ska äta för att må bra. Vi tänker nämligen i bilder och ordet INTE är inte applicerbart på bild. Tänker du att du inte ska äta X kommer du få upp just detta i huvudet. Tänker du på vad du ska äta för att må bra kommer du få upp bilder på detta i ditt huvud.

Lättare brukar alltså vara att fokusera på den mat många behöver äta mer av. Mat som mättar och ger mycket näring såsom grönsaker, baljväxter, rotfrukter, frukt, bär, mejeriprodukter med lägre fetthalt, nötter och frön. För den som har en målsättning om att gå ner i vikt kan det också vara bra att fokusera på volymgivande mat. Mer om det kan du läsa i här.

Mer tips och recept hittar du även i min E-bok: Kostkoll, hälsa och motivation.


REFERENSER

  1. Rangan AM, Randall D, Hector DJ, Gill TP, Webb KL. Consumption of ‘extra’ foods by Australian children: types, quantities and contribution to energy and nutrient intakes. European Journal of Clinical Nutrition. 2008;62(3):356-64.
  2. Statistik om övervikt och fetma — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
  3. Diskretionära mat- och dryckesval | Ät för hälsans del (eatforhealth.gov.au)
  4. Nordiska näringsrekommendationer : rekommendationer om näring och fysisk aktivitet: Nordiska Ministerrådet; 2012.

Photo by Kate Hliznitsova on Unsplash


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Voldemort härjar på sociala medier

Caroline är äntligen tillbaka efter arbete och semester. Denna gång tar hon också upp en helt personlig åsikt som hon tyckte att hon ville förmedla till alla er lyssnare.

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023