Pannkakor är den där perfekta måltiden när du har lite bråttom eller vill njuta länge. När du vill ha något hälsosammare eller något lite onyttigare. När du inte är så hungrig eller när magen kurrar som aldrig förr. När du är sugen på något sött eller något mer matig. När du ska fixa lunch till grannarnas alla barn eller bjuda föräldrarna på middag. Ja du hör själv, denna runda lilla skapelse är perfekt för alla tillfällen!
Det härliga är att smeten dessutom går att variera efter eget tycke. Släng i en övermogen banan och lite havregryn för extra kolhydrater och mättnad, lite keso för extra protein eller hacka i mörk choklad för en lyxigare helgpannkaka.
Börjar mjölken sjunga på sista versen? Eller börjar bananerna bli så där härligt bruna och prickiga? Då är det klockrent att slänga ihop en pannkakssmet. Det går snabbt, det är enkelt och uppskattas lika mycket av de stora som de små där hemma.
Bananpannkaka gör du enkelt på bara en banan, två ägg och eventuellt lite vaniljpulver. Stek lite mindre plättar i kokosolja och servera med vaniljkvarg, grädde eller glass och toppa med färska bär eller frukter. Denna variant passar perfekt till frukost, mellanmål, lunch eller varför inte som en lättare middag?
Ett tips är att göra bananpannkakan i ugn också, använd då en liten större ugnsform och öka receptet – vips så har du frukost eller mellanmål för hela veckan.
Recept på min proteinrika variant hittar du HÄR.
Du har väl inte heller glömt bort den klassiska ugnspannkakan som oftast smaksätts med fläsk eller bacon och toppas med lingonsylt? Ett tips är att slänga i lite äpplen också, mums!
Lite fun fact om vår älskade pannkaka
Pannkakan är en gammal maträtt som har funnits i Sveriges sedan forntiden. Innan spisen fanns använde man sig av en stekpanna som stod på tre ben över en eld, stekpannan fylldes upp med en smet baserad på ägg, mjöl, mjölk, socker och salt. Grundreceptet är alltså detsamma än idag, vilket är ganska häftigt!
Det finns en rad olika varianter av pannkakor världen över, en del mer igenkända än andra.
https://youtu.be/2Qq9lqJmJ2k
Ett annat sätt att äta pannkakor.
Först och främst har vi såklart vår klassiska Svenska Pannkaka, en av våra vanligaste maträtter här i Sverige. Dessa tunna pannkakor serveras oftast med sylt och grädde och äts ofta enligt tradition tillsammans med ärtsoppa på torsdagar.
Sedan har vi den otroligt populära Amerikanska Pannkakan som är en mindre variant men betydligt fluffigare, gärna toppad med sirap, en klick smör och färska bär. American Pancakes har nog mer eller mindre blivit brunchens ansikte utåt och det är inte så svårt att förstå varför.
Franska crepes är också en riktigt hit! I Paris beställer du crepes enkelt ute på gatan på samma sätt som vi beställer en korv med bröd här. Jag hade nog hellre bott i Paris i detta avseende, vad känner du?
Några varianter som åtminstone inte var lika självklara för mig är den Ryska Blinin. Den serveras ofta som en förrätt i Ryssland och har formen som en pannkaka men är gjord utav råriven potatis och gärna toppad med löjrom, smetana och rödlök. Kanon Kluksen som vi hittar i Thailand, den görs på rismjöl och ångas istället för att stekas. Eller Injera som kommer från Etiopien, den är något mörkare i färgen och serveras till starkare grytor och keso.
Sist men inte minst kommer vi till tidernas bästa pannkaka – Proteinpannkakan. <3
Den är fluffig, den är mättande, den ger oss bra energi och den är fantastisk god! Att den dessutom numera finns i en färdig mix här hos Tyngre gör inte det hela sämre direkt. Blanda mixen med vatten, stek i lite kokosolja eller annat valfritt fett och släng på din favorittopping!
Smakerna ”Original” och ”Choklad” är två säkra kort med fantastisk smak men nu har gänget på Tyngre tagit proteinpannkakan till en helt ny nivå. Säg hej och välkommen till nya smaken "Kanel & Kardemumma", dra mig baklänges så gott!
PS. Glöm inte att du även kan göra våfflor av mixen!
Omslagsfoto by Charles Deluvio on Unsplash