Så lyckas du med hälsosamma matval när du är på språng

Många upplever det svårt med maten om man ska äta lunch eller middag ute och när man är på resande fot. Lova Molin berättar här hur det går till.

Lova Molin


Jag vet, många upplever att det är knepigt att upprätthålla en vettig kost om man ska äta lunch eller middag ute och när man är på resande fot. Men det går faktiskt att hitta bra mat även på restaurang och på språng. Dock kan man behöva tänka till lite extra. 

Jag vill börja med att påpeka att om du äter på restaurang någon gång ibland så behöver inte måltiden vara så optimal som möjligt. Men för den som äter lunch ute nästan dagligen, reser mycket i jobbet eller ska iväg på en längre resa kan det vara bra att tänka till.

Det gäller även att vara medveten om vad hälsosamt innebär för dig? För någon handlar det endast om att få till en så näringsrik måltid som möjligt medan det för andra även handlar om att hålla nere på kalorierna. 

På restaurang

Ett bra knep om du ska äta på restaurang är att titta på tillagningsmetoder. Vill du hålla nere energiinnehållet i måltiden, leta gärna efter mat som är ångad, kokt, rostad, ugnsbakad eller grillad.

För att få en välbalanserad måltid kan det vara bra om måltiden innehåller en proteinkälla såsom fisk, skaldjur, kyckling, nötkött eller tofu samt någon kolhydrathälla såsom potatis, ris, quinoa eller rotfrukter

Håll nere på pizza, pajer, gratänger och liknande då det som regel innehåller ganska mycket mättat fett.

Såsen kan också vara en källa till både mättat fett och mycket energi. Ett tips är att be om såsen vid sidan av och äta mindre mängd av denna, framförallt för dig som vill ej önskar en allt för energirik måltid.

För mer näring och mättnad är grönsaker alltid bra att inkludera. Var inte heller rädd för att specialbeställa, som regel brukar det exempelvis gå bra att få lite extra grönsaker till måltiden om man önskar det eller byta pommes frites mot en annan kolhydratkälla. 

Att äta sallad

På restaurang och café finns ofta sallad som ett alternativ, numera finns det även många olika salladsbarer där man kan sätta samman sin egen sallad. Men bara för att man väljer en sallad behöver det inte vara en bra sammansatt måltid. Många sallader innehåller exempelvis endast lite gröna blad och minimalt med andra ingredienser såsom kyckling, fisk, tofu och grova grönsaker, vilket innebär att måltiden inte mättar särskilt bra.

Andra sallader innehåller mycket ostar och dressingar vilket innebär att mängden mättat fett och energi kan dra iväg samtidigt som man knappt får några kolhydrater alls i sin måltid. 

Men det går att få till en riktigt bra måltid beroende på salladens innehåll.

En bra sammansatt sallad innehåller både kolhydrater, protein samt nyttiga fetter. Fokusera gärna på en fiberrik kolhydratkälla om du önskar en mättande måltid såsom potatis, quinoa, havreris eller svart ris, även pasta kan fungera fint som kolhydratkälla. Därtill är det bra att ha med någon form av proteinkälla såsom kyckling, fisk/skaldjur eller vegetariskt alternativ såsom tofu, linser eller bönor. När det kommer till fett så fokusera gärna på nyttiga omättade fetter som finns i nötter, frön, fet fisk och avokado. Fyll även här gärna på ordentligt med grönsaker. 

På sushibaren

Sushi är något många ser som ett av de hälsosammaste alternativen när man ska äta ute. Sushi innehåller både fisk och avokado vilket är näringsrika livsmedel. Dock beror det mycket på vad sushin består av. Ofta innehåller riset en del tillsatt socker och i vissa varianter är fisken friterad och sushin toppad eller fylld med majonnäs.

För att få till en så bra sammansatt måltid som möjligt kan det vara bra att satsa på lax, tonfisk, omelett och räkor. Kanske även addera edamamebönor som tillbehör då måltiden annars kan bli lite proteinfattig. Fokusera även här på bra fetter i sushin såsom avokado, lax och sesamfrön. 

På sushirestaruang är ett ytterligare alternativ sashimi. Sashimi är rå fisk av olika sorter. Riset till sashimin är inte sötat och du kan själv välja hur mycket ris du ska äta då riset serveras separat från fisken, vilket också kan vara ett bra alternativ där. 

I mataffären

Är du på resande fot, eller på jobbet men inte tagit med lunchlåda kan mataffären vara ett bra alternativ. I mataffären finns det mycket livsmedel som kan ätas utan tillagning. Exempel på bra proteinkällor är räkor i lake, grillad kyckling, tonfisk på burk, makrill i tomatsås, kallrökt lax alternativt färdigkokta linser, kikärtor eller bönor på tetra.

Som kolhydratskälla finns det ofta förpackningar med färdigkokt matvete, mathavre eller quinoa. Eller så köper du något bröd såsom grovt libabröd eller tortillabröd.

Som sås kan du använda färdig hummus eller kanske creme fraiche med lägre fetthalt och på grönsakasavdelningen finns mängder med alternativ såsom färdiga mixar med gröna blad, strimlad vitkål, rivna morötter och små tomater. Mixa samman till en sallad eller en wrap. 

Lycka till!


Photo by Tristan ColangeloShawn AngTaylor Kiser, Helga ChristinaBenziad on Unsplash



Liknande artiklar
Riksmaten – barn och bikarbonat som gråzonspreparat

Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning.

29 okt. 2024

Sveriges uppdaterade kostråd

Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan.

1 okt. 2024

Olika nordiska länder har olika kostråd till gravida

Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland.

3 sep. 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Det du behöver veta kring ultraprocessad mat idag

Jacob och Wille diskuterar termen ultraprocessad mat och den forskning som finns kring det idag.

21 feb. 2024

Veganer som äter kött i smyg

Caroline, Jacob och Erik diskuterar två nyhetsartiklar från veckan som har gått. En i SvD som handlar om veganer som i smyg börjat äta kött igen.

23 jan. 2024

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Vad vet vi kring hälsoeffekterna från baljväxter?

I avsnitt 71 av Hälsoveckan by Tyngre diskuteras en ny systematisk översiktsartikel på baljväxter och risken för hjärt- och kärlsjukdom som utfördes som en del av framtagandet av NNR 2023.

6 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Första tankarna kring utkastet till NNR 2023

I veckan publicerades ett utkast till slutrapporten för NNR 2023 och hela detta avsnitt används för att diskutera lite av det som är nytt.

4 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Kolin - ett hett näringsämne där vi saknar mycket kunskap

Linnea och Jacob gästas denna vecka av dietisten och forskaren Therese Karlsson verksam på Göteborgs Universitet. Therese har nyligen skrivit ett kapitel om näringsämnet kolin för nya NNR som ska släppas framåt sommaren.

14 mars 2023

Framtagandet av de nya nordiska näringsrekommendationerna

Denna vecka gästas vi av Erik Arnesen som tillsammans med Linnea har varit med i framtagandet av delar av de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023.

21 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Lär dig tyda innehållsförteckningen

För att kunna göra medvetna val när det kommer till kosten är det bra att kunna tyda innehållsförteckningen.

Lova Molin

3 jan. 2023

Så lyckas du gå ner i vikt!

Snart nytt år med nya målsättningar, som att kanske ta sig ner i vikt. Här är 7 tips från dietisten Lova Molin som hjälper dig på vägen.

Lova Molin

28 nov. 2022

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin

27 okt. 2022

En Tyngre Podd – ny podcast om övervikt

Värdarna Mange och Pischa öppnar upp podden med att prata om vilka de är, vad podden kommer att handla om och diskuterar Biggest Loser som just nu spelas in igen!

22 okt. 2022

6 myter om kost

Kost och hälsa är ett område där vi också finner väldigt många olika myter. Här slår Lova Molin hål på 6 av dem.

Lova Molin

21 sep. 2022

Så sköter du sommarkosten

Sommaren närmar sig vilket för många innebär semester och resor. När det kommer till maten upplever många att det blir svårare att äta hälsosamt samt att hålla rutiner vad gäller kosten.

Lova Molin

1 juni 2022

Carinas 4 tips för sommarformen

Så tar du dig i form, snabbt och enkelt. Vi lät en av våra främsta "artister" inom området ge oss sina bästa tips.

Alex Danielsson

30 maj 2022

Medelhavsdieten överträffar en lågfettkost hos hjärtsjuka

Denna vecka diskuteras en större studie där man jämfört medelhavskost mot fettsnål kost till hjärtsjuka personer.

10 maj 2022

Fördelar med mindful eating

Fördelar med mindful eating. Att sitta ner och vara närvarande när vi äter är en utmaning för många. Lova Molin ger dig några bra tips.

Lova Molin

8 maj 2022