Älskade, hatade burpee

Ode till hatövningen nummer ett.

Sebastian Avindell

Tortyr har genom historien förekommit i nästan alla länder i världen. Sina glansdagar hade metoden från medeltiden och fram till 1700-talet. I religionens, statens och maktens namn hittade sadistiska filurer på de mest hemska saker för att plåga folk. Det brändes, steglades, hackades och donades så att det stod härliga till. Undan för undan, i takt med att humanismen vaknade till liv, avskaffades dock tortyr både i freds- och krigstid. Måhända insåg maktens folk också att bekännelser som gjordes samtidigt som de misstänkta hade en eldgaffel uppkörd där solen aldrig skiner, inte var av någon direkt substans.

Snabbspola fram till idag. Tortyr i sin ursprungliga bemärkelse finns inte kvar, men till och från görs ändå tappra försök att plåga oss människor. Tv-program så som Sommar med Ernst‌ och Justin Biebers‌ ständiga turnerande ger oss alla en liten glimt av hur det skulle kunna vara att bli torterad på gammalt hederligt, medeltida vis. För alla som hellre äter grus och samtidigt får naglarna långsamt bortdragna än att lyssna på Justin‌ , finns för all del träningen som ett substitut för tortyr. Fast då givetvis en tortyr i positiv bemärkelse. Smärta som något välkommet.

Sällan blir väl träningstortyr så påtagligt som när konditon och/eller högreps kommer på tal. En miljon reps i benpressen. Tusen vadpressar. Muskler som skriker av mjölksyra kan göra rejält ont. Den 12 oktober i år infaller den första "World Burpee Day"‌ någonsin, initierat av Reebok‌ . Tanken är att människor över hela världen ska kunna delta, genom att filma sig själva när de utför denna övning. Väldigt klämkäckt, kan tyckas. Någon kanske till och med tycker det verkar roligt. Jag däremot, jag är minsann inte road. För, när man som jag gjorde ovan, talar om att tortyr är något som tillhör historien. Ja då har man faktiskt glömt bort det faktum att det finns burpees. Och ingen ska försöka lura i mig att denna övning är någonting annat än ren, skär och hemsk tortyr. Ledsen Reebok‌ , men inte ens en egen dag kan ta bort det faktumet. 

Hur kan något så enkelt vara så evinnerligt hemskt? En burpee är ingen avancerad rörelse, ingen utmanande yogaposition som tar fyra timmar att utföra. Ta dig från stående position ned på backen, där du låter bröst och höft få kontakt med ytan under dig. Använd sedan händerna, enklast genom att göra en armhävning, och ta dig upp i stående position igen. Därefter gör du ett litet hopp och låter dina båda händer mötas över huvudet. Så, klart. Nästan vem som helst kan göra en burpee. Kanske till och med fem. Men, när vi stackars atleter ska tvingas göra fler än så, ja då kan man sannerligen börja tala om att burpeen är den moderna tidens tortyr. Få enkla övningar bygger så snabbt så mycket mjölksyra. Få, för att säga ingen, helkroppsövning kan med en sådan kirurgisk precision bryta ned även de mest vältränade människor. 

Burpeens ursprung är något höljd i dunkel, lite som sig bör när man talar om något hemskt och vedervärdigt. Som pest och hon den där svarthåriga donnan i "The Ring". Klart är dock att rörelsen som sådan har sitt ursprung i en något mindre komplicerad variant, som uppfanns som ett enkelt verktyg för att testa vanliga människors hälsostatus, av en viss Royal H. Burpee‌ , i slutet på 1930-talet. Men sedan personen Burpee‌ uppfann något som kom att bli träningsångest kondenserat i en enda övning, har mycket vatten flutit under broarna. En enkel övning har blivit något helt annat. Ett fenomen. Ett tingest. 

Ändå verkar det finnas såna där sjuka individer omkring oss. Ni vet, såna som älskar det vi andra avskyr. Som små ungar som älskar senapssill liksom. Det är ju något sjukligt med det. Som när en viss Mark Zarubi‌ från USA fick för sig att sätta världsrekord i antal burpees på tjugofyra timmar. Hur många han gjorde? 18 896 stycken. Eller som när Crossfit‌ gav alla stackars atleter som deltog i Open 2012 en riktig bajsmacka: gör så många burpees du orkar på sju minuter. Vinnaren av kvinnornas division gjorde 143 stycken. På sju minuter. Det är inte friskt. Det är inte mänskligt. 

Så. Tortyr är minsann inte avskaffat. Det har bara bytt form och flyttat in i din närmsta crossfitbox. Hade franska revolutionen utspelat sig idag är jag rätt säker på att de låtit Marie Antoinette‌göra burpees tills dess att hon självdog. Ändå... ändå är det ju något hemskt härligt med burpees, inte sant? Den där känslan av att göra hur många som helst på rad, med brinnande lungor och stumma ben. Och trots att all rim och reson säger åt dig att sluta, så gör du en till. Och en till. Tills dess att det är färdigt. Därför finns det minsann ett magiskt skimmer över burpeen, hur hemsk den än månde vara. Och trots att jag hatar burpeen, skulle jag aldrig vilja vara utan den. 

*

‌* Giljotin eller burpees. Det är frågan.

Mer rörelseglädje (och mer burpees!) åt folket!Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023