Att betala för ångest

CrossFit Open 2018 står för dörren. Med allt vad det innebär.

Sebastian Avindell

Det börjar dra sig mot den där tiden igen. Den perioden på året när crossfitare över hela jorden börjar känna den välkända ångesten, blandat med känslor av spänning och jävlaranamma. Crossfit Open står och knakar på dörren och vill komma in, för att sedan stanna som en ständigt närvarande gäst i fem veckor. Och under alla dessa veckors dagar är Open ständigt närvarande, likt en skugga som aldrig tycks vilja försvinna. Antingen går atleterna och våndas för vad som komma skall, eller för det som snart ska göras. Och är det inte på det hela taget rätt märkligt? Att folk frivilligt, ja de till och med betalar för det, ställer upp på att i fem veckor må som någon som ska skriva högskoleprovet och måste få 2.0 för att lyckas. Att betala för ångest.

Om du någon gång genomfört en Open så känner du till mönstret. Redan torsdag kväll börjar tankarna smyga sig på. "Vad kommer den där dåren Castro hitta på nu då?" På forum löper tankarna hos atleter fullständig amok, ivrigt påhejat av Dave Castros minst sagt kryptiska bildledtrådar på Instagram. "Det var en fisk på bilden, så det måste betyda att vi måste genomföra tusen thrusters, samtidigt som vi håller andan". Och så det fortsätter det. Någon håller med, en annan lägger fram egna teorier. Men allt det där är ju synnerligen onödigt. Det blir ändå aldrig som vi trott, utan istället står vi likt förbannat där med Reebok-tightsen vid anklarna på fredag morgon och gapar över vad vi ska behöva utföra. Beteendet är helt enkelt inget annat än ett sätt att hantera vår ångest. Att få prata med andra crossfitarna blir lite som en stödgrupp. Vi tröstar varandra i vår rädsla och ångest för den tortyr som komma skall.

Alla har vi olika sätt att tackla vår Open på. Vissa av oss vakar in livestreamen som barn på julafton. Börjar direkt planera för hur vi bäst ska ta oss ann wodden redan klockan tre på natten. Andra kan inte alls sova, trots att de försöker och hamnar likt förbannat framför sändningen där mitt i natten. Ett fåtal sover gott, vaknar utvilade och kollar lite nonchalant luren för att se vad det vankas för wod. Men det är nog ett fåtal av oss. Dessutom ett fåtal som ingen av oss andra gillar. Alla ska ha ångest. Punkt.

Men varför gör vi då såhär, undrar utomstående och (rätt ofta) vi själva? Beteendet är rent av sjukligt. Som att vi skulle åka tillbaka till medeltiden och snällt be om att få bli torterade, på ett sätt som är så hemskt som möjligt, och dessutom erbjuda oss att betala för det. Hur vansinnigt knäppt är det inte? Jag tror helt enkelt svaret finns i två beståndsdelar: utmaningen och gemenskapen.

Att i fem veckor få pressa sig själv till sitt yttersta, och gång på gång överträffa det man trodde var möjligt, det gör något med en människa. Att gång på gång flytta fram gränsen för vad som är omöjligt, det finns få saker som kan mäta sig med det. Bara att våga ställa upp och stå där när klockan piper för start är en bedrift i sig. För, att vara modig är nämligen inte att inte vara rädd. Det är att vara rädd, nervös så det gör ont i kroppen, men att göra det ändå. Och att få göra det under fem veckor kan nästan bli som ett beroende. Inför sista veckan står många, som från början inte ens trott sig kunna genomföra en hel Open, och hånler mot vad som komma skall. "Bring it on bara! Det finns inget jag inte klarar!". Mäktigt är ordet. Mäktigt.

Och mitt i detta virrvarr av ångest, fantastiska prestationer och magnesium som yr, så finns där gemenskapen. Fantastiska vänner som bredvid dig lider på samma vis. Som delar dina tankar, som upplever samma smärta. Och det inspirerar! När vi ser andra våga, krossa det omöjliga och göra det med den äran, då vill vi göra detsamma! Sedan kan vi tillsammans falla ihop i en hög av utmattning och tillsammans säga att "vi gjorde det! Fuck you, Castro!".

Och det är nog helt enkelt förklaringen till varför vi betalar för den tortyr som är Open 2018. För bakom varje wod, varje sekund av smärta, finns så mycket vi kan lära oss. Här finns så många tillfällen för oss att växa som människor! Så det är nog hela svaret till varför jag, och många med mig ser fram emot det som komma skall. Med skräckblandad förtjusning.

Nu kör vi!


Liknande artiklar
Tyngdlyftning: Stefan Ågren om framtiden

Stefan Ågren, vår egen favoritfysio, berättar om livet och om träningen men också om vad framtiden kan föra med sig.

27 juni 2024

CrossFit: Mads om Games 2024

Vi ringer upp nestorn Mads Jacobsen för att gå igenom förutsättningarna för årets Games, där vi roligt nog har massor av svenska deltagare.

20 juni 2024

CrossFit: Mads om CrossFit Games 2024

Vi ringer upp nestorn Mads Jacobsen för att gå igenom förutsättningarna för årets Games, där vi roligt nog har massor av svenska deltagare.

20 juni 2024

CrossFit: Mia Hesketh om laget och livet mot Games

Vi laddar upp lite extra inför semifinalerna med ett snack med übergrymma Mia Hesketh, som är Team Captain för ett av våra mest kapabla lag inför årets CrossFit Games.

13 maj 2024

CrossFit: Långsved och gänget mot Games

Vi snackar med den begåvade kämpen Viktor Långsved om lagsatsningen mot Games, och om hur det känns att ha placerat sig som etta inför semi-finalerna i Lyon.

9 maj 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023