Crossfit-familjen

Viktigast av allt är faktiskt flocken.

Sebastian Avindell

Vid första anblick kan det te sig märkligt, det här med crossfit. För en utomstående måste det snarare se ut som tortyr utfört i grupp, än en träningsform, när de på avstånd betraktar ett crossfitpass. Folk som flåsar och svettas floder. Personer som likbleka efter passet rullar sig i krampliknande konvulsioner i en liten fläck på golvet, allt i jakten på några andetag luft. Som en fisk på torra land. Hur i hela helsike kan någon ställa upp på det här frivilligt? Komma tillbaka för mer? Lyriskt tala om att det är det bästa de vet.

Många skulle nog lägga sina pengar på att vi crossfitare genomlider det här därför att resultaten kommer som ett brev på posten. Muskler som växer som ogräs och en kropp som man trivs med, kille som tjej, är onekligen ett gott säljargument. Men, svaret finns inte där. Även om det är en trevlig bisak. Inte heller gör jag det för att få slita av mig i bar överkropp, vinter som sommar, eller för att få slänga mig med coola termer så som wod, snatch eller amrap. Och, jag lovar, jag är inte medlem i en hemlig sekt.

Framgångsreceptet till fenomenet crossfit, svaret på varför jag och så många andra valt att träna sporten med en sällan skådad frenesi finns helt enkelt i något mycket enklare. Bortom kläder, muskler och magnesium som drar fram likt sandstormar i boxar världen runt. Det finns i det enkla, något av det mest primala som finns inpräntat och programmerat långt inne i vårt DNA. Gemenskapen. Flockbeteendet och den oövervinnerliga känslan av att få tillhöra en grupp. En grupp som strävar mot samma mål. Som om tolv individer alla delade ett kollektivt medvetande. Vi ska, kan och kommer klara det här. Tillsammans.
Där finns svaret.

Och det är det här traditionella gym och andra solitära idrottsformer inte alltid verkar kunna greppa. När kunder sviker och rymmer till något som på engelska kallas för en låda. Hur blev det såhär? Sant är att många av oss anser sig vara ensamvargar. Ofantliga mängder människor vill inget hellre än att få ge sig ut på en lång löptur, alldeles ifred från omvärlden. Eller att få plugga in hörlurarna och kötta ett gympass helt solo. Bara du, musklerna och musiken. Gott så. Men sen då? Alla är inte förunnade med vänner, familj eller kollegor med relationer som sträcker sig till efter arbetstid. För många är ensamheten inte ett val, utan ett påtvingat tillstånd. Där flockbeteendet kvävs trots att våra gener vill något annat.

För, de allra flesta av oss vill ha människor omkring oss, snarare än vad vi vill vara ensamma.

Och här finns svaret till varför crossfit, och för den delen andra träningsformer där vi gör saker ihop med andra, skördar en allt större framgång. För, de allra flesta av oss vill ha människor omkring oss, snarare än vad vi vill vara ensamma. Att i grupp besegra fysiska hinder är något vi är programmerade att göra. Undra på att många av oss trivs när vi pressar våra kroppar till det yttersta i en flock. Det enda som saknas är liksom en mammut eller sabeltandad tiger.

Egentligen kan jag väl bara tala för mig själv. Jag har inte gjort några studier och har inga vetenskapliga belägg för det jag skriver. Så, ni får helt enkelt ta mig på orden i denna teori. Jag tror helt enkelt att människor vill jobba ihop. Att de allra flesta av oss är flockdjur, även om vi kanske inte själva är medvetna om det. Det kan vara något som skaver i vardagen, något vi inte riktigt kan sätta fingret på. Och så, pang! Plötsligt hittar vi hem. Som en blixt från klar himmel har vi funnit det vi kanske inte ens visste vi letade efter. För mig och för många andra var svaret crossfit. Där hittade vi vår flock. Vår tillhörighet och begäret som finns där i vår urmänniska.

Därför tränar jag crossfit. Därför att jag där har funnit min flock. Därför att jag där har hittar en tillhörighet som jag inte visste jag behövde. Var jag än befinner mig på jorden kan jag hitta likasinnade, som är del av en stor familj där alla mer eller mindre hittat hem.

Nog är det trevligt med muskler, bra kondition och att få träna i bar överkropp. Men viktigast av allt är faktiskt flocken.

Det är crossfit för mig.


Liknande artiklar
CrossFit: Mia Hesketh om laget och livet mot Games

Vi laddar upp lite extra inför semifinalerna med ett snack med übergrymma Mia Hesketh, som är Team Captain för ett av våra mest kapabla lag inför årets CrossFit Games.

13 maj 2024

CrossFit: Långsved och gänget mot Games

Vi snackar med den begåvade kämpen Viktor Långsved om lagsatsningen mot Games, och om hur det känns att ha placerat sig som etta inför semi-finalerna i Lyon.

9 maj 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023