Därför kan styrketräning vara något för dig!

Letar du efter en träningsform som passar dig? Ännu inte fattat grejen med styrketräning? Då kan den här artikeln vara en bra utgångspunkt.

Sebastian Avindell

Det basuneras ofta ut i media om vad man bör träna. HIT, Zumba eller tjugofemminuters promenader. Gärna kombinerat med finurliga kostråd så som fettförbrännande kaffe och en lämplig detoxkur. Undra på att folk blir förvirrade. Allt blir så komplicerat! Det är ju inte konstigt att nybörjare ger upp efter ett par månader av planlöst testande. Från LCHF‌ till Viktväktarna‌ . Från spinning till någon obskyr Hollywoodstjärnas makalösa bantningsyoga. Ingenting händer med vikten som man så gärna vill bli av med, samtidigt som de drycker av mixade alger och Gotländsk småsten som Anna Skipper‌ rekommenderade smakar avskräde. Nybörjaren har ju testat allt‌ som skulle ge resultat, så varför händer inget?

Måhända ligger problemet i att vi lever i en tid av obegränsad tillgång på information. Det kan låta märkligt, borde inte detta göra saken enklare? Tyvärr inte. Tänk dig själv att du har fått lusten att börja träna. Du sätter dig framför Google och skriver "träning" i sökfältet. Nu jäklar ska här kommas i form! På mindre än en sekund har du nåtts av dryga tjugo-sex-miljoner‌ sökresultat. Och ett par miljoner av dessa utger sig för att ge bäst resultat, gärna med före- och efterbilder som är mer retuscherade än en OKEJ-poster på Cindy Crawford‌ . Återigen, är det konstigt att man som nybörjare kliar sig i huvudet över det onåbara fenomenet som är träning?

Denna snåriga djungel av tokiga råd och metoder har gjort en av de bästa metoderna för att komma i form och må bra näst intill osynlig. Givetvis finns flera sätt att få mer muskler och må bättre. Ingen metod passar alla, av det enkla faktum att vi alla är individer. Men!

Varför pratas det aldrig i gammelmedia om det fenomenala med att lyfta vikter? Om att pressa, dra och böja på det sätt som vår kropp från början är skapad för? Varför har det som egentligen är världens mest triviala sak, att röra på våra kroppar, kidnappats av pulsklockor, gummiband och funktionskläder? Detta faktum leder ju till att den stora allmänheten aldrig får känna den eufori som vi älskar så! Slamret av järn, doften av magnesium, känslan av att lyfta något tyngre än man någonsin tidigare gjort! Du vet, den kanske bästa känslan i världen!

Så, undrar du nu, nybörjare. Varför ska jag egentligen styrketräna? Man blir ju, som kvinna, bara stor och bulkig! Dessutom vill jag inte ha muskler, jag vill bara bli av med min gubbmage, säger nybörjarmannen. Tillåt mig presentera dig med lite fakta, som kommer få dig att vilja börja lyfta vikter redan innan du läst färdigt denna artikel.

*

‌* Arnold vill att du ska lyfta vikter!

Styrketräning kan vara bra för dig, därför att:

En studie från 2014, från UCLA, påvisar att det finns samband mellan hur mycket muskelmassa en äldre individ har och dess risk för att dö i förtid. Att ha mycket muskler verkar således kunna skjuta upp färden till det himmelska grönbetet något. Undra på att Arnold‌ ochSylvester Stallone‌ fortfarande vandrar omkring som om de vore tjugofem år.

Stressen i vårt samhälle är ständigt närvarande, vilket leder till att många av oss. bland annat, har svårt att somna. Klarvakna ligger vi och vrider och vänder på oss, medan klockan obarmhärtigt tickar i väg med dyrbara minuter av sömn. Då kan det vara en god idé att börja lyfta lite skrot. En mindre studie påvisade nämligen att de som styrketränade fick ett förbättrat sömnmönster och upplevde bättre sömnkvalitet.

Många av de som börjar träna gör det för att gå ned i vikt, vilket ofta leder till ett tröstlöst arbete som pågår i timtal på crosstrainers och spatserande i elljusspår. Inget fel i det, givetvis, men det är ju ofta tidsåtgång och avsaknad av resultat som får folk att uppgivet resignera från träningen, riva upp en påse med dillchips och sträck-titta på säsong tre av "Vänner"‌ på Netflix istället. Åter verkar styrketräning kunna vara lösningen på ditt bekymmer, oavsett om du vill bli stark och/eller tappa i fettprocent. Att regelbundet lyfta skrot höjer nämligen din metabolism och under tiden du tränar förbränner du massor av kalorier. Kort och gott - du får effektivare resultat av att knäböja, än att mala på med promenader. På kortare tid, dessutom.

‌* Man blir bara stor och bulkig, om man som tjej lyfter vikter. Typ.

Du kanske redan tränar något regelbundet? Löpning? Golf? Boule? Toppen! Men, visste du att styrketräning kan hjälpa dig att bli bättre på din sport? Självklart kan mer muskler få dig att orka mer i löpspåret, ge dig en kraftigare sving i golfen och måhända göra dig mer uthållig då du spelar boule med kvarterets pensionärer. Det säger sig självt. Men, har du tänkt på att styrketräning även kan förebygga skador? Forskning påvisar att de som endast tränar grenspecifikt (så som till exempel "bara" löpning), har högre frekvens av skador, jämfört med dem som kompletterar sin träning med att lyfta vikter. 

Gillar du inte att springa, hoppa eller cykla på en cykel som står still i ett rum, men ändå är orolig för ditt blodtryck och hjärta? Du har säkert läst om att bland annat löpning stärker hjärtat? Var då lugn, slammer med vikter och stänger kan faktiskt ge dig en likvärdig effekt. Perfekt för oss som hellre springer till saker (exempelvis mat), än bort ifrån dem.

Så. Där var ett axplock av alla de fördelar som kommer komma som ett brev på posten till dig, om du börjar pumpa skrot. Men. Om vi bortser från det. Om vi släpper allt det där som faktiskt är rätt sekundärt och tarvligt. Du vet. Som jakten efter "den perfekta kroppen"‌ . Att bli smal. Att få mest muskler i kvarteret. Om vi struntar i allt det där och bara stannar vid det som kanske är viktigast.

Vad för något? Glädjen, såklart! Jag tror att om du bara testar, så kommer du snabbt att bli förälskad i styrketräning. Du kommer fascineras av dess enkelhet. Dra upp stången! Pressa den! Men, på samma gång kommer du förundras över dess komplexitet. Hur hittar jag bäst vinkel för att dra upp stången? Vart ska armbågarna ta vägen när jag pressar?

För, börjar du styrketräna så blir du aldrig fullärd. Och det är liksom tjusningen. Men, under tiden du filar på teknik och lär dig allt mer, så kommer du som biprodukt bli starkare, friskare och generellt mer välmående. Och, är det egentligen inte vad vi alla vill?

Därför kan styrketräning vara något för dig!

Mer styrketräning (just det!) åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Magda om de största ekonomiska fällorna

Den eviga favoriten Magdalena Kowalczyk hjäiler oss att prioritera exakt vilka fällor vi bör undvika för att slippa hamna i skuldträsket.

28 mars 2024

Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Piña colada & hemvärnet

Idag är det en stor burk med smack snack. Vad tycker vi om ananas, egentligen? Vad ska det vara i en Piña colada? Hur fungerar det egentligen i hemvärnet?

3 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

TV-serier, löpning runt styrketräning och maxpuls

Idag river Viktor och Josef iväg direkt med att spåra ut i att prata om TV-serier där Josef säger sitt om Stålmannen och Smallville.

25 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024